Prijatelji, kolege, potencijalni partneri – ljudi koji vas okružuju mogu da budu manipulatori, koji se hrane vašom energijom, tako što vam zaokupljaju pažnju stvarima koje su za vas nevažne, uvlače vas u svoju priču i na razne načine vas “upotrebljavaju” tako da toga i niste svesni, dok ne počnete da osećate da vas njihovo prisustvo zamara, da gubite koncentraciju kad ih slušate i da se posle susreta sa njima osećate prazno. Ovo su suptilni manipulatori, koje nije lako odmah razotkriti, pa zato obratite pažnju na znake upozorenja.

Simpatičan tip

Ovo je odlična maska za manipulatora, kome je potrebna pažnja – on će je “zaraditi” tako što će vas zabavljati i biti vrlo simpatičan. On uvek ima spremnu šalu, nasmejan je i raspoložen i pun priče. Ekstrovertan, zanimljiv, ljubazan, predusretljiv, pun energije – osoba kakvu samo možete da poželite u svom društvu. Ali, ono što vam daje svojim oživljavajućim i aktivnim pristupom, služi mu da vas pridobije – on vas korumpira snagom svoje ličnosti. Ako ne pripazite, otkrićete da je ta osoba nekako zauzela vaše mesto – u društvu, u kolektivu, mađu vašim prijateljima – on želi svakog da osvoji i nije ništa manje ambiciozan od istorijskih ličnosti koje su pokušavale da pokore svet na mnogo agresivniji i konkretniji način. Posmatrajte dobro ovu osobu – ona ne propušta ni jednu priliku da istakne svoje zasluge i vrednosti (i to čini na simpatičan i prihvatljiv način), ali tako će razotkriti težnje svog nezasitog ega.

Šarmer i zavodnik

On je svestan svog atrakivnog izgleda i pažljivo ga je nadogradio svim potrebnim dodacima – garderoba, nakit, automobil, njegov ukus je formiran da pokaže njegovu vrednost. On je izbrušen dijamant, koji sija blistavo i zasenjuje sve oko sebe. On svakoga zavodi – njegov šarm utiče i na muškarce i na žene, a ono što želi od jednih i od drugih, gotovo se ne razlikuje, jer se zavodnik hrani divljenjem, obožavanjem i pažnjom. Takođe, osobe koje hipnotiše svojom pojavom i šarmom, uvek su mu vrlo korisne – on se neće ustezati da traži prijateljske usluge, a njegovi obožavaoci će mu rado izlaziti u susret. Šarmer ne čeka u redovima, dobija popuste i privilegije koji mu ne pripadaju, navodeći svoje obožavaoce da koriste svoj kredibilitet kako bi mu te pogodnosti omogućili.

Comments