Suve usne su česta pojava tokom hladne sezone, odnosno, jeseni i zime. Ako vam se često dešava da vam usne od mekanih i glatkih postanu suve i ispucale za nekoliko sati, vredi znati da postoji nekoliko ključnih uzroka tog problema – kao i nekoliko loših navika koje pogoršavaju suvoću, a koje mnogi od nas rade svakodnevno.

Jedna od glavnih razlika između kože na našim usnama i ostatka tela je ta što je koža usta značajno tanja, obično se ukupno sastoji od 3-5 slojeva u poređenju sa čak 16 na licu. Našim usnama nedostaje i gornji sloj epidermisa, poznat kao stratum corneum, koji ima zaštitnu funkciju, sprečava dehidrataciju i bori se protiv UV zračenja.

Još jedna ključna razlika je u tome što usne ne sadrže žlezde koje se nalaze na drugim mestima na našoj koži. Zbog toga je veća verovatnoća da će se osušiti i ispucati, jer nemaju ista prirodna ulja koja bi ih održavala mekim i glatkim. Hladne, oštre temperature, smanjenje vlažnosti vazduha usled grejanja i stalno lizanje usana mogu doprineti suvoći.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rachele (@its.rachelepavesi)

Šta uzrokuje suve usne?

Najčešći uzrok ispucalih i suvih usana je dehidratacija, kao i trenje zbog razgovora, jela, pića i izraza lica. Sve to može doprineti oštećenju kože i pucanju usana, posebno ako su već ranjive.

Da li ispucale usne znače da imate infekciju?

Ne, ali ako imate ispucale usne, to može povećati šanse da dobijete infekciju. To je zato što to, kada je koža napukla ili slomljena, omogućava bakterijama da uđu u donje slojeve, što može dovesti do infekcije.

Zašto su nam iznenada suve usne?

To je pitanje od milion dolara – uprkos tome što se čini da su odjednom postale ispucale i bolne, obično postoji okidač. Lizanje usana može vrlo brzo dovesti do suvoće i dehidratacije – to možda deluje kao prirodan način da navlažite usne, u stvari ih može učiniti suvljim, jer pljuvačka isparava, povlačeći sadržaj vlage sa usana. Pljuvačka takođe sadrži digestivne enzime koji mogu biti veoma oštri za delikatnu kožu.

Izloženost spoljnim elementima je još jedan okidač, bilo da je u pitanju promena ili pad temperature, UV zraci – sve može dovesti do pucanja i suvoće. Nedostatak vitamina takođe može biti uzrok, a B2 (koji se nalazi u jajima i nemasnom mesu) je posebno važan jer je neophodan za funkciju ćelija i zdrave usne. Nedostatak cinka i gvožđa je takođe povezan sa suvim usnama, pa jedite što više zeleniša kako biste održali ravnotežu.

Ako se vaši simptomi ne popravljaju ni nakon veće količine hidratantne kreme za usne, možda imate nešto poput ekcema i trebalo bi da tražite savet od lekara opšte prakse ili dermatologa. Suve usne, posebno oko uglova usta, takođe mogu biti pokazatelj da vaše telo proizvodi previše kvasca i da imate infekciju.

Koji su najbolji sastojci za lečenje suvih usana?

U idealnom slučaju, treba uvek da razmišljate o prevenciji, a ne o leku, ali ako vam je potreban, potražite proizvod koji je bogat i uljem i vodom za hidrataciju. Dobar izbor su proizvodi zasnovani na emolijentima, ili oni koji sadrže masne kiseline obogaćene sastojcima za lečenje kože (sastojci kao što su arganovo i ricinusovo ulje, shea puter i ulje jojobe).

Postoje li sastojci koje treba izbegavati?

Proizvodi zasnovani na petrohemiji, kao što je vazelin, mogu da obezbede privremenu barijeru na usnama, ali iako kratkoročno blagotvorno deluju, zapravo ne pomažu da se ubrza proces zarastanja, jer ne hidriraju usne aktivno. Ako su vam usne veoma bolne ili osetljive, izbegavajte proizvode sa jakim ukusom ili mirisom jer to ponekad može dodatno pogoršati stanje.

Možete li koristiti piling na suvim usnama?

Prekomerni piling može dovesti do većeg oštećenja, ali kada usne više ne budu bolne i kada su na putu ka oporavku, korišćenje nežnog pilinga za usne može pomoći u uklanjanju ostataka ljuskave, suve kože.

Pročitajte i ovo: Zašto vaš sledeći beauty cilj treba da bude obnova kožne barijere

Naslovna fotografija: instagram.com/its.rachelepavesi

Božica Luković

Comments