Da li grickate zanoktice i da li vam je koža oko noktiju suva? Čak mislite i da vam manikir ne traje dovoljno dugo. Ukoliko ste na sva ili na bilo koje od ovih pitanja odgovorili sa „da“, suvi manikir bi mogao da bude vaš izbor.

Kao što i sam naziv kaže, suvi manikir ne obuhvata tehnike koje zahtevaju korišćenje vode ili tečnih proizvoda za piling i čišćenje noktiju. Nega noktiju na ovaj način uključuje upotrebu alata za uklanjanje mrtve kože, guranje zanoktica i zaglađivanje noktiju kako bi se sastrugale i uklonile sve izbočine. Nakon ovog procesa, nokat ostaje čist bez korišćenja vode, po čemu se jedino razlikuje u odnosu na tradicionalni manikir. Svakako, očekujte isti tretman, a ako niste sigurni, pogledajte kako izgleda suvi manikir.

Manikir obično uključuje kvašenje noktiju, ali se u ovom slučaju ovaj korak potpuno preskače. Postavlja se pitanje – zašto biste se onda odlučili za suvi manikir? Odgovor je jednostavan – suvi manikir ima prednosti u odnosu na tradicionalni, a mi vam otkrivamo po čemu se razlikuje.

Suvi manikir traje duže

Baš kao što je mokra kosa podložnija oštećenjima, isto važi i za nokte. Kad nokti upijaju vodu – nabubre isto kao i kosa. Ovo je jedan od razloga zbog kojih suvi manikir traje duže jer nema upotrebe mokrih sastojaka, osim laka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rouge Paris (@rougeparis)

Koža je mekša

Voda je savršeno mesto za stvaranje legla bakterija, što je još jedan razlog zašto se mnogi odlučuju za suvi manikir. Svakako, tradicionalni manikir nije nužno loš za vas, ali je sigurno da korišćenje vode čini kožu mekšom, a samim tim i lakšom za manipulaciju i uklanjanje mrtve kože. Suvi manikir može biti malo grublji baš zbog izostanka vode.

Produžava vek trajanja laka

Jedna od glavnih prednosti suvog manikira je što se lak duže zadržava na noktima i postoji objašnjenje zbog čega. Nokatna ploča se prirodno savija u obliku slova „C“. Međutim, kada se jednom potopi u vodu, nabor u obliku slova „C“ postaje manji. Kod tradicionalnog manikira, nokti se ne suše dovoljno brzo nakon čišćenja, a nanesen lak tada ne prianja na nokat kako bi trebalo.

Sprečavanje ljuštenja zanoktica

Ukoliko imate problem sa zanokticama, a pritom imate naviku da ih grizete, suvi manikir je dobra opcija jer se njime uklanja i više mrtve kože. Kad zanoktice dođu u kontakt sa vodom, upiju toliko vode da postaju deblje. To znači da, kad se područje potpuno osuši, zanoktice će početi da se ljušte.

Štedi se vreme

Odlazak na manikir je sada već postala rutina mnogih žena, ali i način da uštede vreme. Međutim, suvi manikir je brži od tradicionalnog, te ćete sa njim uštedeti još više vremena.

Nokti će biti jači

Sigurno znate kako nokti izgledaju posle kupanja, više se savijaju i bleđi su. Takvog su oblika jer su krhki i prilično mekani. Suvi manikir održava vaše nokte jačim i zdravim pre nanošenja laka.

Manji je rizik od bakterijske infekcije

Ovde ne znači da će se zbog mokrog manikira odmah stvoriti neka vrsta bakterijske infekcije. Ipak, vredi napomenuti da voda otvara pore i da zbog toga postoji veća šansa za prenošenje gljivične infekcije, naročito ako alat za rad nije dobro očišćen.

Smanjuje se potrošnja vode

Iako poslednja stavka nije vezana za beauty indistriju, ne znači da nije važna. Svako od nas bi trebalo da teži ka smanjenju potrošnje vode jer ima više benefita za planetu. Nema nikakve sumnje da voda igra veliku ulogu u našoj beauty rutini, te je svaki pomak važan. Suvi manikir će uštedeti jednu činiju vode koja bi bila koršćenja za ovaj manikir, a nakon toga bačena.

Pročitajte još i: Najbolji primeri prolećnog manikira koje treba da isprobate ove sezone

Naslovna fotografija: pexels.com

Marija Gavrilović

Comments