Svakodnevica u Beogradu, obojena nostalgijom, spoj sa dinama, mediteranskim plažama, palmama… Da, moguće je! Zavirite u fascinantan Instagram profil Svakodnevnik, koji vodi jedan beogradski umetnik!

Ukoliko vam je potreban mali kutak za inspiraciju koji će vas nadahnuti i podstaći da razmišljate o nekim drugim svetovima, onda morate da pratite Svakodnevnik. Dovoljan je samo jedan pogled na fascinantne vizuelne radove da budete potpuno uvučeni u nove svetove i nadrealne dimenzije…

Nepoznati autor, kako sebe naziva, ideju za pokretanje profila je dobio spontano, kao želju da se kreativno izrazi i bori sa pomalo monotonom svakodnevicom. Inspiraciju je pronašao na ulicama Beograda, u svakodnevnoj rutini, šetnji, kontaktu sa ljudima i opažanju okoline. Ipak, ponekad je potrebno iskoračiti iz rutine…

“Inspiracija je neinspirativna svakodnevica, ali samo naizgled takva. Od svakodnevnog prolaska istim putem do posla do neobaveznog razgovora u liftu sa komšijom. Svako od nas barem malo želi da iskorači iz svakodnevnih rutina – barem jednom se svakom desilo da želi da ne izađe na stanici sa koje ide na posao, nego da nastavi do poslednje, pa čak i dalje, možda baš do obale mora. U borbi između bekstva od rutine i ušuškanosti u predvidivosti svakodnevnice nalazi se inspiracija“, otkrio je Nepoznati autor za WANNABE Magazine.

Kako nastaju fotografije na profilu Svakodnevnik?

Iza nadrelnih vizuelnih radova umetnika krija se vrlo kompleksan rad. Vođen sećanjem i trenutnim emocijama, umetnik najčešče prvo pregleda svoje fotografije, pa kad usledi pravo raspoloženje, od toga nastaje i vizuelni rad. Naravno, ne bi bilo moguće bez vernog Fotošopa i malo inspiracije.

Radovi prikazani na Svakodnevniku predstavljaju fuziju beogradske arhitekture, masivnog brutalizma, divlje, egzotične prirode Mediterana i dubokih emocija… Tako se sive ulice Beograda spajaju sa dinama, mediteranskim plažama, palmama, te nam bude osećaj beskrajne nostalgije i melanholije.

Melanholija kao inspiracija

Na neobičan spoj različitih predela i ambijenta, i ideju da ih prikaže na svojim radovima, Nepoznati autor je došao sasvim slučajno. Melanholija i nostalgija su mu se u mislima uvek uklapale sa pustim plažama i laganim povetarcem, bespućima istočnih ravnica, neobičnim bojama neba, kao i betonom beogradskih zgrada.

“Činilo se da beton solitera na koji sam godinama gledao žudi za talasima mora koje će ga zapljusnuti, isto koliko sam i sam žudeo da nekad mogu da uplovim u more direktno iz svog novobeogradskog ulaza”, objašnjava beogradski umetnik.

Beograd nudi sve kao i drugi gradovi

Nepoznati autor otkriva da Beograd može da ponudi sve ono što mogu i drugi gradovi, da iznova zamišljate njegove delove u drugačijim okolnostima. Odnosno, Beograd će ponuditi ono što u tom trenutku osećamo i želimo da nam ponudi – nekad će se to ostvariti, nekad ne, i tu Beograd nije ništa drugačiji od drugih gradova na ovom svetu.

“Nudi poznato u nepoznatom i nepoznato u poznatom – stotinama puta sam šetao istim krugovima po Beogradu i svaki put se činilo da se ništa novo neće desiti, niti da ništa novo neću videti. Ali kad se čovek potrudi, uvek će videti nešto novo“, zaključuje Nepoznati autor za WANNABE Magazine.

Pročitajte i ovo: Kako je Instagram vintage second hand uticao na povratak #yugocore estetike?

Naslovna fotografija: instagram.com/svakodnevnik

Kristina Page

Comments