Koliko su vam samo puta rodtitelji tokom odrastanja govorili “jedi kuvano”? U to kuvano uglavnom spadaju pasulj, grašak, boranija… jednom rečju, mahunarke. Mnogi od nas konzumiraju pasulj samo u vidu čorbe, odnosno jela koje nazivamo čorbasti ili gust pasulj. Isto važi i za boraniju i za grašak, postoji određena hrana koju konzumiramo na određen način, što retko menjamo. Kada su mahunarke u pitanju, definitivno treba da promenimo način na koji ih spremamo, ali i da saznamo kakvu nutritivnu vrednost imaju i zašto je bitno da ih konzumiramo. U nastavku saznajte sve što do sada niste znali o mahunarkama!

Koja je razlika između mahunarki i pasulja?

Mahunarke su velika porodica biljaka koje imaju mahune, zbog čega se tako i zovu. U ovu grupu biljaka spadaju i kikiriki, svež pasulj, svež grašak i soja. Mahunarke imaju jestive plodove, odnosno semenke, zbog čega ste se, verovatno, zbunili kada ste videli da je kikiriki mahunarka. Ali jeste, samo je plod kikirikija moguće jesti pre bilo kakve obrade.

Kako kuvati sušeni pasulj?

Da, mahunarke se mogu sušiti i posle konzumirati. Postoji nekoliko prednosti kuvanja suvih mahunarki, konkretno pasulja. Sušeni pasulj možete začiniti kako god želite i kuvati ih do momenta do kog one ne dobiju teksturu koju vi želite. Ne postoji određen način za kuvanje sušenog pasulja, ali postoji nekoliko saveta koje vam možemo dati:

  • pre nego što počnete sa kuvanjem sušenog pasulja lepo ga operite
  • zatim pasulj potopite u vodu, najbolje je da ostane u vodi nekoliko sati, kako bi postao mekši
  • isperite pasulj, zatim sipajte drugu vodu i dodajte povrće kao što su beli i crni luk, šargarepa i celer, a nakon toga začinite po želji dodavanjem soli, bibera, lovorovog lista
  • dodajte mu malo ulja, najbolje maslinovog
  • neko voli da doda sušeno meso, ali možete dodati i sušenu papriku koja će dati poseban šmek jelu
  • stavite sve da se kuva do momenta dok voda ne počne da vri, zatim ostavite 10 minuta da vri, nakon čega ćete smanjiti vatru i ostaviti da se kuva sve dok pasulj ne postane mekan

Zašto stavljamo pasulj da odstoji u vodi pre kuvanja?

Ostavljanje pasulja da se natopi vodom će pomoći da se njegova opna lakše skuva, odnosno da se unutrašnjost raskuva. Time što pasulj potapamo u vodu pre kuvanja znamo da će na kraju kuvani pasulj iznutra biti mekan i savršeno skuvan. Ukoliko ste zaboravili da pasulj pre kuvanja stavite u vodu, najbolje je da ga ostavite u proključaloj vodi na neko vreme – trebaće mu mnogo manje vremena da se opusti. Koju god opciju da odaberete i koju god mahunu da odaberete – nemojte zaobići proces potapanja.

Kada soliti?

Postoji potpuno pogrešno mišljenje da će soljenje pasulja da odloži njegovo kuvanje. Ali to, naravno, nije istina. Ako potapate pasulj preko noći ili ga ostavljate na nekoliko sati, posolite vodu u kojoj će stajati, tako će on upiti dovoljno soli koja mu je potrebna i biće još ukusniji. Nakon što ste potapali pasulj, prospite tu vodu u kojoj je bio, zatim sipajte drugu vodu i ponovo posolite pasulj pre kuvanja.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели InspiringInstaFeeds (@inspiringinstafeeds)

Šta su sve mahunarke?

U mahunarke spadaju lebleblije i jedna su od najčešće korišćenih mahunarki koje koristimo, pogotovo u veganskoj ishrani. Njih spremamo na razne načine, nekad ostaju skuvani – a nekad ih posle kuvanja začinimo i stavimo da se peku kako bi postale hrskavije.

Postoji nekoliko vrsta pasulja i ljudi uglavnom misle na beli ili šareni pasulj koje kuvamo u našim domovima, kao i na crni pasulj koji se najviše koristi za pripremanje meksičke hrane. Između ovih pasulja postoji baš mala razlika, uglavnom se ta razlika svodi na teksturu, boju i ukus.

Sočivo je česta zamena za pasulj i sprema se na isti način. Ima nekoliko vrsta suvih sočiva, koje takođe, potapamo u vodu pre nego što ih kuvamo. Često kuvamo braon sočivo ili crveno, nutritivno ne postoji nikakva razlika.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Milica Antić

Comments