Većina nas je sa druge strane šanka, a neretko i ispod njega, kada je reč o koktelima. Nekad ih pravimo, često pijemo, a uvek uživamo u njima. Ali šta su, odakle potiču i koji su najpoznatiji? Prvi koktel je nastao u Americi, sredinom šesnaestog veka i nosio je naziv “Julep”. Pravio se vrlo jednostavno od šećera, burbona i mente. Malo složeniji kokteli su nastali pre otprilike dvesta godina. Za reč “koktel” zaslužni su Španci. Naime, u pohodima na Latinsku Ameriku sa sobom su nosili kulturu, veru, a između ostalog i borbu petlova. Kakve veze ima borba petlova sa koktelima? Po završetku borbe, uvek se slavilo pa su se mešala pića raznih boja nalik na petlov rep (eng. cock tail).

Kokteli danas Sve što ste želeli da znate o koktelima, a niste imali koga da pitate

Šareni i razigrani, uvek veseli i neizbežni sastojak svih ludih zabava

Gde su nastali popularni kokteli?

Bloody Mary – Jedna legenda kaže da je ovaj koktel pravljen od jednake mere paradajza i votke, korišćen kao lek za mamurluk koji je izmislio Džordž Džesel (George Jessel). Međutim, kolumnista i istoričar koktela Erik Felten (Eric Felten), napisao je da mnogi sumnjaju u njegove tvrdnje, što je dovelo do priče o barmenu Piteru Petrijotu (Peter Patriot). Istina je da pijemo kombinaciju recepata. Barmen je, originalnom receptu dodao so, biber i vusterski sos.

Mai Tai – Voćni tropski koktel od mešavine belog i zlatnog ruma, soka od ananasa, narandže i limete. Izmislio ga je Viktor Buergon (Victor Buergon), poznatiji kao “Trgovac Vik”, u čast prijatelja koji su dolazili sa Tahitija 1944. godine. Kada ga je poslužio uzviknuli su “Maitai roa” što znači “vrlo dobro”.

Menhetn – Često nazivan “Kraljem koktela”. Menhetn je jedan od šest klasičnih koktela uvrštenih u knjigu Dejvida Embrija (David Embury), “Umetnost mešanja pića” (The Fine Art of Mixing Drinks). Pravi se od viskija i gorkog soka ukrašen kandiranom trešnjom. Izmišljen je u klubu “Manhattan” u Njujorku 1870.

Mojito – Tradicionalno se pravi od belog ruma, šećera, limete, sode i nane. Mnogi ga smatraju najboljim koktelom na svetu. Verovatno ukazujući na limetu kao jedan od sastojaka, piće je postalo poznato kao koktel “sa malo mohoa” ili na španskom Mojito.

Martini – Današnji recept je suvlja verzija i uključuje džin i vermut. Postala je popularna početkom dvadesetog veka.

Menhetn kralj koktela Sve što ste želeli da znate o koktelima, a niste imali koga da pitate

Menhetn, kralj koktela

Biti profesionalan barmen je umeće, napraviti koktel je mačiji kašalj

Da biste napravili ukusan koktel zaista nije potrebno biti profesionalac i posedovati profesionalnu opremu. Veliki broj neophodnog “alata” imate u kući, a da niste toga ni svesni. Međutim, ipak je dobro opremiti se barmenskom opremom, ukoliko ne želite da budete puki amater. Na prvom mestu se naravno nalazi šejker. Postoje dva tipa: trodelni i dvodelni – takozvani bostonski šejker. Takođe morate dokupiti i barske kašičice, cediljku i električni blender. Noževe, dasku za sečenje i mikser za šlag verovatno već imate u kući.

Važan aspekt koktela je, definitivno, predstavljanje. Najbitniju ulogu prilikom kreiranja “imidža” jednog koktela igra čaša u kojoj se koktel služi. Za potrebe kućnog bara dovoljno je nabaviti nekoliko osnovnih tipova kao što su: čaša za martini, čaša za viski, visoka (obična) čaša, čaša za brendi, čaša za vino, široka čaša za šampanjac i čašica za rakiju. Dokupite potrebno piće za svoj omiljen koktel i počnite sa spremanjem.

Razni oblici casa Sve što ste želeli da znate o koktelima, a niste imali koga da pitate

Svaki koktel sipa se u čašu odgovarajućeg oblika


Marko Antić je veliki hedonista i gurman. Iako je u horoskopu rak, tvrdoglav je kao jarac. Smatra da nijedna tvrđava nije neosvojiva, već nije dovoljno napadnuta; kao i da u životu sve treba probati, a njegov moto je: Život je borba ali sam ja jači.

Comments