Ukoliko primećuješ da ti se koža pojačano masti, a gotovo svakog jutra primetiš novu bubuljicu, raspoloženje ti varira iz dana u dan kao da si u PMS-u, teško ti je da se koncentrišeš i osećaš se naduto dok istovremeno imaš ogromnu potrebu za brzom i nezdravom hranom, velike su verovatnoće da ti je potrebna detoksikacija. Nije ni čudo što se ovo dešava baš sad – u proleće, pa čak i početkom leta, organizmu je prosto neophodno da se očisti od nagomilanih toksina koji su se pažljivo skladištili tokom zime kada baš i nismo pazili kako se hranimo. Ne samo da ti tvoj organizam poručuje da ti je potrebno čišćenje, već je i priroda na tvojoj strani – sada je idealan trenutak da uvedeš neke zdrave navike jer ti je na raspolaganju mnogo svežeg voća i povrća koje i doprinosi detoksikaciji.

Zašto je organizmu uopšte potrebna detoksikacija?

Da, toksini su se nagomilali tokom zime, potrebno nam je da se “ispraznimo”, ali odakle oni dolaze? Najveći problem predstavljaju veštački šećeri, proizvodi sa belim brašnom i zasićenim masnim kiselinama, kafa, alkohol, duvanski dim, zagađen vazduh, stres, nedovoljna fizička aktivnost. Odmah ti je jasno da sve ovo treba korigovati ukoliko želiš da se osećaš bolje i energičnije, ali verovala ili ne, ovo zaista i nije toliko teško, a osećaj koji dobijaš nakon detoksikacije je zaista neprocenjiv!

Dobre strane detoksikacije, osim eliminacije toksina, jesu i eliminacija viška vode kao i smanjenje celulita. U ovome ti može pomoći Herbafast Detox koji čisti organizam, oslobađa ga viška tečnosti, nagomilanih toksina i pomaže ti da napokon eliminišeš dosadni celulit. Detoksikacija je ujedno i preduslov zdravog mršavljenja, te nakon nje možeš da sprovedeš i odgovarajuću dijetu ukoliko ti je potrebna.

Kako se sprovodi detoksikacija + koje namirnice treba uključiti u ishranu?

Prelaz između godišnjih doba je pravi trenutak za detoksikaciju koja bi trebalo da traje od 3 do 7 dana. Za početak, započni detoks sa jednim ili dva dana detoks dijete, a tokom preostalih dana vodi računa o tome da konzumiraš namirnice bogate antioksidantima. Ovo znači da tvoja ishrana treba da se bazira na svežem voću i povrću, supama i salatama, organskim žitaricama (zob, heljda, raž, ječam, kinoa, integralni pirinač), nemasnim mlečnim proizvodima (jogurt, kefir), ribi i belom mesu. Tokom celog dana pij dovoljnu količinu vode, nezaslađene limunade i čajeva, naročito zelenog. 

Primer detoks dijete:

Iako je detoks dijeta – dijeta, ovo ne znači da ćeš se izgladnjivati ili preskakati obroke, pa ipak, nakon detoksikacije ćeš sasvim sigurno “skinuti” nekoliko kilograma što je sjajno – em ćeš očistiti organizam, em ćeš se odloboditi viška koji te je mučeio već neko vreme unazad!

Predlog ishrane za 1. dan: Izbaci alkohol, kafu i čajeve sa kofeinom. Pij što više vode i svežih voćnih sokova. Doručkuj voće, ručaj testeninu sa povrćem, večeraj salatu i ribu, po mogućstvu što ranije. Nakon večeri prošetaj.

Predlog ishrane za 2. dan: Tokom celog dana pij što više vode, ali bez sokova, alkohola, kafe i čajeva. Za doručak jedi sveže voće, za ručak zelenu salatu bez ulja, a za večeru ribu sa povrćem spremljenim na pari. Nakon večere radi jogu ili jednostavne vežbe istezanja i hodaj ili vozi bicikl oko pola sata.

Predlog ishrane za 3. dan: Jedi samo voće celog dana, ali bez banana i sušenog voća. Pij velike količine vode. Miruj i odmaraj.

detoksikacija 1 Sve što treba da znaš o detoksikaciji + primer detoks dijete koja zaista radi!

Učini nešto dobro za svoj organizam – počni sa detoksikacijom već danas, spremi se za leto na vreme i, što je najvažnije, počni ponovo da se osećaš sjajno u svojoj koži!

Fotografije: unsplash.com, instagram.com/herba_fast

Ivana

Comments