Svečana dodela Emmy nagrada 2019. se 22. septembra održala u Microsoft theater u Los Anđelesu. Ovo je bila 71. edicija, izgrađena oko ukupno 44 nominacije u 11 različitih kategorija. Dakle, ova jesen je definitivno počela u znaku liste ovogodišnjih Emmy dobitnika, ali i toaleta koje su slavne ličnosti ponele na ljubičastom “crvenom” tepihu. Čitava ceremonija je još jedanput organizovana i izneta u formi bez domaćina, te je čast da otvori ovogodišnju dodelu Emmy nagrada, pripala ni manje, ni više, nego Homeru Simsonu.

Takozvani “televizijski Oskar” je proglasio 11 pobednika, među kojima je istovremeno bilo i onih razočaranih, bez obzira na zlatnu statuu i priznanje. Naime, ekipa čuvene serije “Igra prestola” se poslednji put pojavila u ovom sastavu, preuzimajući Emmy za najbolju seriju u žanru drame. Druga strana ove medalje je njihov lični neuspeh, kao serijskog ostvarenja, kada je u pitanju broj nominacija, ali i broj pobeda nakon istih. Ove godine su imali tričavih osam nominacija, dok su nagrade otišle u ruke članovima ove mnogobrojne družine u samo dve kategorije i to NAJBOLJA DRAMA i NAJBOLJA SPOREDNA MUŠKA ULOGA U DRAMI. U ovoj kategoriji inače, Peter Dinklage, za tumačenje lika Tiriona Lanistera, po četvrti put je nagrađen i to kako je sam istakao u svom govoru pri uručivanju nagrade, nakon deset godina rada na istom projektu.

Među ostalim dobitnicima, u prvi plan je došao i Billy Porter, koji je osvojio Emmy u kategoriji glavnog glumca u drami, za tumačenje lika Preja Tela u seriji Pose. Na dodeli je iskoristio priliku da stavi akcenat na ljubav među ljudima, neuslovljenu međusobnim razlikama, po bilo kom pitanju.

Dobitnica nagrade za glavnu žensku ulogu u drami je britanska glumica, Jodie Comer za tumačenje lika Astankove u seriji Killing Eve. Ona u svom govoru nije skrivala iznenađenje ovim povodom, što je i dodatno pojasnila činjenicom da nije pozvala prijatelje i roditelje na dodelu, misleći da ovo nije njena godina za dobijanje “Emija”.

Dobitnica Emmy nagrade za najbolju sporednu žensku ulogu u drami je u 71. ediciji, bila Julia Garner, i to za ulogu u serijskom ostvarenju Ozak. Glumica je uspela da pobere simpatije publike zbog poređenja “Emija” sa čokoladom. Zapravo, ona je želela da kaže da je ovo priznanje za nju kao tabla čokolade i da bi je rado podelila sa svima koji stoje iza nje i njenog rada.

Serija Fleabag, rađena u Amazonovoj koprodukciji, zasenila je ostale dobitnike “Emija” činjenicom da je tokom večeri dodele nagrada, čak četri puta trijumfovala i to kao najbolja komedija, a potom je i Emmy za najbolju žensku ulogu u komediji i za najbolju režiju i scenario, otišao u ruke Phoebe Waller-Bridge, britanske glumice, spisateljice i režiserke koja stoji iza ovog serijskog ostvarenja.

Još jedno serijsko ostvarenje, koje je inače u velikoj milosti kod publike, seriju Chernobyl nije zaobišla Emmy nagrada, i to u kategoriji mini serija. 

Što se tiče crvenog tepiha, koji je ove godine dobio ljubičast kolorit, izneo je na svojim “leđima” veliki broj slavnih ličnosti i još veći broj fenomenalnih svečanih toaleta, od kojih za vas izdvajamo one najupečatljivije.

Američka glumica Zendaya se na crvenom tepihu pojavila u zelenoj kreaciji Vera Wang koju je ispratila zelenim salonkama u istoj nijansi i nakitom koji je celu toaletu uokvirio glamurom. Sa njenom smeđom nijansom prošaranom vatrenim tonovima, neodoljivo podseća na glamuroznu verziju Poison Ivy.

Glumica Lavarne Cox svojom pojavom na crvenom tepihu je oduševila sve prisutne u kreaciji brenda Monsoori, iskombinovanu sa nakitom Lorraine Schwartz i clutch torbicom Edie Parker.

Comments