Smoothie je verovatno najbolji i najlakši način da u svoju ishranu uključiš potrebno voće i povrće, naročito ukoliko nemaš naviku da to činiš u njihovom izvornom obliku – da, i to se dešava! Uz to, tako lagan i ukusan, smoothie obavezno uključujemo u svoje dijete verujući da na taj način radimo nešto dobro za sebe, bez mnogo žrtve. Pa, u redu, nismo u potpunosti u krivu, ali pitanje smoothie napitaka je ipak malo komplikovanije. Zato, hajde da (još jednom) prođemo kroz sva važna pitanja i otkrijemo svu istinu – da li su smoothie napici zaista dobri za nas?

smoothie e1589799409902 Sve što treba da znaš o smoothie napicima (da, ima mnogo toga što ne znaš!)

U kom delu dana treba piti smoothie?

Svi smo saglasni u tome da smoothie idealno “legne” na stomak ujutru. Ne samo da će te osvežiti i pročistiti od dana pre, već je reč o laganom i hranljivom doručku koji te, verovala ili ne, dugo može držati sitom. Dovoljno je samo da dodaš ovsene pahuljice svom voću i povrću (bobičastom voću i bebi spanaću, na primer) i to je to – nikad lakši unos vitamina i vlakana!

Da li je smoothie zdrav?

Smoothie je uvek bolji izbor nego preskakanje obroka – ovo se naravno odnosi na sve nas u večnoj žurbi da nekuda stignemo i nešto uradimo pa nemamo vremena da isplaniramo šta ćemo i kada jesti. Ali, da se razumemo, zdrav smoothie je smoothie koji se sastoji od odgovarajućih sastojaka u odgovarajućim količinama. Svako preterivanje u merama ili onome što dodaješ svom napitku čija je primarna ideja da bude zdrav i hranljiv, maši poentu.

Da li je smoothie adekvatna zamena za obrok?

Da, u žurbi je sasvim u redu zameniti regularni obrok smoothie napitkom, međutim, da li je to uvek dobro rešenje čak i kada imamo vremena za jelo? Nutricionisti u tome ne vide ništa loše budući da svaki smoothie (treba da) sadrži voće, mleko/jogurt, proteine, vlakna i masti, što znači da obezbeđuju baš sve sastojke koji su našem organizmu potrebni. 

Dakle, kada pripremaš smoothie, vodi se pravilom “velike četvorke” – masti, vlakna, proteini, zeleniš. Masti omogućavaju pravilan rad ćelija, vlakna su dobra za creva, proteini za mišiće, a zeleniš obezbeđuje vitamine i antioksidante ključne za celokupno zdravlje.

Plus, toliko je načina da ispratiš ovo pravilo, toliko je sjajnih sastojaka koje možeš da staviš u svoj smoothie da ti sigurno nikada neće biti dosadno! A da li ovo možeš da kažeš za bilo koje drugo jelo?

Šta treba da staviš u svoj smoothie?

Evo nekoliko predloga, u skladu sa prethodno navedenim:

Zdrave masti – puter od badema, avokado, kokosovo ulje, pročišćeni ghee maslac…

Vlakna – lan, jagode, kruške, maline, čia semenke…

Proteini – protein od braon pirinča u prahu, konopljin protein u prahu, protein od graška u prahu, kolagen u prahu, biljni protein u prahu…

Zeleniš – spanać, kelj, blitva, celer…

Ovako pripremljen smoothie predstavlja idealnu zamenu za obrok koji će te, zbog balansa sastojaka, dugo držati sitom, a uz to, ukoliko želiš da smršaš, napici od kombinacije ovih sastojaka ti mogu pomoći u tome. Sigurno se pitaš šta je sa ugljenim hidratima i voćnim smoothie napicima? Oni takođe dolaze u obzir ali kao doručak ili užina (dakle, praviš miks od ugljenih hidrata koji onda uključuju veći izbor voća, zatim navedenih masti, vlakana i proteina). Imaj na umu da ovakvi napici nisu dobri za mršavljenje ili održavanje energije upravo zbog veće količine šećera. Dakle, koji smoothie biraš zavisi od tvojih želja i potreba.

Comments