Susret dve porodice može biti sudar civilizacija, kulturni šok, i svi moraju naučiti da se ponašaju pristojno i da nauče osnovne komunikcaione metode koje praktikuje „suprotna“ grupa. Svekrvama nije lako, kao ni taštama – one su subjekti svih stereotipa o porodičnim odnosima, koje bi trebalo da barem počnemo da prevazilazimo. Setite se toga kad jednog dana postanete svekrva (ili tašta), a u međuvremenu, imajte na umu ono što ne bi trebalo da čujete od majke svog izabranika, a što svekrve u popularnim komedijama stalno govore. I da, ponekad je zaista neophodno da suprug stane na vašu stranu.

Ovo su stvari koje svekrva ne bi trebalo da vam govori:

Uvek ću biti na prvom mestu

Svekrva iz neke komedije je ovo sigurno rekla, a onda se nastavio komičan zaplet. Vaša vam možda neće reći otvoreno, ali će na mnogo suptilnih načina nastojati da pokaže da je ona i dalje glavna žena u životu svog sina. To je zaista naporno i dosadno i problematično i ne treba tome da budete izloženi, a vaš suprug to mora da uvidi i razume. Nekako ćete izaći na kraj sa majčinom posesivnošću, ako i on to čini, ali ako se povinuje i povlađuje majci, onda imate problem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lily (@lilysfilmreviews)

Dobro si se udala – ne treba da vam kaže ni svekrva, ni bilo ko drugi

To je način da se istakne položaj porodice u koju ste ušli i da vam se stavi do znanja da postoji sumnja da ste to učinili iz koristi i to je krajnje bezobrazno. U ovoj situaciji neophodna je intervencija vašeg supruga, on je taj koji svojoj majci, porodici i svetu treba da kaže da ste vas dvoje samostalni i ravnopravni i da ste se venčali jedno sa drugim, a ne sa porodicama svojih partnera. Ali, kada vam to govore drugi, možda čak i vaši prijatelji, morate im reći to isto, a morate im reći i da vas njihovi komentari vređaju. Možda morate i preispitati odnose sa osobama koje na ovaj način izražavaju svoje mišljenje o vašoj vrednosti.

Majka te nije dobro vaspitala

To nije samo uvreda upućena vama, već i vašoj majci i porodici. Možda niste imali nekog ko bi vas dobro vaspitao, a možda je vaša svekrva samo arogantna i neosetljiva osoba. Međutim, ona je verovatno uradila nešto dobro, pošto joj je sin super i vi ga volite, što joj možete i reći, možda će vas čuti.

Pročitajte i ovo: Kako brakovi naših roditelja utiču na naše emotivne veze

Svekrva najbolje zna šta je dobro za vašu decu

Ona je odgajala svoju decu i sigurna je da su njene metode najbolje i najispravnije – ako vaše vaspitanje proziva u tom kontekstu, aludirajući na to da ćete biti loša majka, ili da ćete naškoditi svojoj deci, morate prekinuti aranžman u kome vam ona pomaže oko dece, ili ih redovno čuva. Odnosi između baka i unuka mogu biti dirljivi i topli, ali ponekad je najbolje za vas i za vašu decu, da ih čuva neko van porodice.

Svekrva vam šalje recepte i dijete

A možda vam i kaže da njen sin najviše voli jela koja vi ne umete da spremite, ili da ste se ugojili, ili da treba da smršate, ili pravi aluzije na to da sada ne biste mogli da stanete u venčanicu, ili primećuje da joj je sin smršao. Ona je možda zabrinuta zbog vaše forme i domaćičkih performansa, jer je to njena predstava o tome šta je potrebno ženi da bi se dobro osećala i imala skladan brak. Pokušajte to da ignorišete, ako vam šalje recepte elektronskim putem, filtrirajte poruke, a ako vam se obraća direktno i nametljiva je, budite i vi direktni i recite joj da vama nije važna kilaža, kao i da se vi ne opterećujete onim čime se ona opterećuje, da se svom mužu baš sviđate i da naizmenično kuvate i delite i ostale kućne poslove. Možda ćete je šokirati, ali moraće o tome da razmisli.

Kada ću dobiti unuke

Možda vas u poverenju pita i da li je sve u redu, i da li uopšte radite na tome, što je jednako neprijatno i predstavlja mešanje u vaš život. Međutim, svekrva to ne vidi tako – ona je prirodno umešana u vaš život, jer je majka vašeg muža i baka vaše buduće dece. Ona svakako ima položaj dostojan poštovanja, na koji treba da joj ukažete, ali svojim pokušajima da se meša u vaš život i zadiranjem u vašu privatnost neće učiniti ništa dobro ni za svoj položaj, ni za sreću svog sina i to treba da joj kažete, jasno i nedvosmisleno. I dodajte da ćete je obavesiti kada bude bilo novosti, ona ih neće ubrzati svojim nestrpljenjem.

Pročitajte i ovo: 7 saveta da upoznavanje roditelja izvedete bez traume

Naslovna fotografija: instagram.com/lilyfilmreviews

Brankica Milošević

Comments