Sveže ceđeni sokovi su proglašeni najzdravijim trendom godine i to sa dobrim razlogom – ceđeni sokovi pružaju mnoge zdravstvene prednosti, koje vam omogućavaju da povećate nivo energije i raspoloženje. Pored toga, sveže ceđeni sokovi obezbeđuju dnevnu dozu vitamina, minerala i vlakana, neophodnih za dobro varenje i opšte zdravlje.

Zašto sveže ceđeni sokovi treba da postanu deo vaše rutine

Šta su sveže ceđeni sokovi

Sveže ceđeni sokovi uključuju ekstrakciju tečnosti iz voća i povrća, obično uz pomoć sokovnika za hladno presovanje. Sok koji dobijate, predstavlja esenciju voća i povrća koje ste stavili u sokovnik, nije mu potrebno razblaživanje, ni dodavanje šećera ili bilo kog drugog ukusa. Dobijate sok spreman za momentalno konzumiranje, prepun esencijalnih hranljivih materija i vitamina potrebnih telu da ostane zdravo i snažno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Food and Fame (@food_andfame)

Takođe, možete kupiti sveže ceđene sokove u specijalizovanim prodavnicama, koji su jednako dobri i bez dodataka šećera i konzervansa. Unapred napravljeni sokovi obično sadrže kombinaciju voća, povrća i orašastih plodova, u rasponu od slatkih voćnih do zemljanih zelenih ukusa. Sveže ceđeni sokovi mogu se praviti od jabuke, ananasa, grejpfruta, cvekle, kelja, spanaća – u zavisnosti od toga šta vam je pri ruci.

Nutritivne prednosti sveže ceđenih sokova

Sveže ceđeni sokovi od voća i povrća vašem telu mogu pomoći da efikasnije aposrbuje maksimum hranljivih materija, zbog njihovog tečnog oblika i veće koncentracije. Konzumiranje ceđenih sokova od svežeg voća i povrća može obezbediti niz esencijalnih vitamina i minerala za pravilno funkcionisanje svih telesnih sistema.

Jedna od prednosti ceđenih sokova je što je to zgodan i ukusan način da u svoju ishranu dodate superhranu poput đumbira, kurkume i belog luka. Superhrana može ponuditi dodatne prednosti, kao što je pomoć u varenju i jačanje imuniteta, što je važno za vaše opšte zdravlje.

Sveže ceđeni sokovi povećavaju dnevni unos dijetalnih vlakana, podstičući zdravo varenje i smanjujući rizik od srčanih bolesti. Vlakna takođe pomažu da duže ostanete siti, što može pomoći ako želite da smršate.

Pročitajte i ovo: Kada je pravo vreme za detox organizma?

Zdravstvene koristi ceđenih sokova

Pošto žvakanje nije uključeno kad pijete sokove, vašem telu je potrebno manje energije za varenje, što znači i manje problema sa varenjem. Redovno konzumiranje sveže ceđenih sokova obezbeđuje esencijalne vitamine i minerale za prevenciju zdravstvenih problema poput visokog krvnog pritiska ili dijabetesa. Sokovi mogu biti veoma korisni za one koji žele da izgube težinu, zbog visokog sadržaja vitamina i minimalnog broja kalorija. Dodavanje superhrane u vaše dnevne mešavine ceđenih sokova, može pomoći u ubrzavanju vašeg metabolizma i podržati gubljenje težine.

Kako da uključite sveže ceđene sokove u svoju rutinu

Pre nego što započnete bilo koju novu rutinu ishrane ili načina života, važno je znati koji su vam resursi potrebni za početak. Za sveže ceđene sokove biće vam potreban sokovnik za hladno presovanje, da biste izvukli maksimum iz svojih sastojaka. Ovaj aparat je dizajniran specijalno za ovaj zadatak, tako da bi bilo dobro da investirate u nabavku jednog. Takođe će vam biti potrebno različito sveže voće i povrće. Ne zaboravite na sredstva za čišćenje i pranje svih delova sokovnika, nakon svake upotrebe.

Kad imate sve što vam je potrebno, vreme je da istražite različite recepte za sokove koji odgovaraju vašim potrebama, bilo da ih uzimate zbog zdravlja, dijete, ili samo zbog dobrog ukusa. Na mreži možete pronaći ogroman broj recepata za smutije, uključujući i sltakte opcije i lisnato povrće – ne oklevajte da eksperimentišete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@nautiyalmack)

Nedostaci sveže ceđenih sokova

Voće prirodno sadrži šećer, a ako dodajete med ili agavin sirup, lako možete preterani sa količinom šećera, što može dovesti do umora i gojenja. Izmerite koliko ste voća utrošili, čak i ako vam na prvi pogled deluje minimalno, da biste mogli da odmerite unos šećera.

Ako imate osetljiv stomak, proverite sa svojim lekarom pre nego što počnete sa detoksikacijom ili dijetom, jer sveže ceđeni sokovi mogu sadržati bakterije koje mogu iritirati stomak. Počnite postepeno da uvodite sokove u ishranu.

Ulaganje u sokovnik može biti skupo, u zavisnosti od brenda i tipa aparata. Neophodni sastojci za svakodnevno pravljenje zdravih i ukusnih sokova takođe mogu povećati vaše troškove, zato morate unapred razmotriti ekonomičnost ovog ulaganja. Ako želite da promenite način života, da prestanete da pušite, na primer, odmerite trokove za cigarete i sokovnik i voće – tu možete pronaći vrlo motivišuću ravnotežu.

Sa odgovarajućom opremom i malo truda, sveže ceđeni sokovi mogu postati deo vaše svakodnevne rutine – uz sve prednosti koje donose, vredi pokušati!

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za smuti koje ćete obožavati

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević

Comments