Otkako je 24. novembra širom sveta održana bioskopska premijera dugoočekivanog filma Ridleyja Scotta, House of Gucci, ceo svet bruji o performansu Lady Gage kao Patrizie Reggiani, realne nekadašnje članice italijanskog visokog društva, koja je 1997. godine osuđena na zatvorsku kaznu zbog naručivanja ubistva svog bivšeg supruga – biznis mogula Maurizija Guccija, kog u filmu igra Adam Driver. Nažalost, kritike filma nisu najpozitivnije, ali svi hvale Gagin performans kao osvetoljubive fatalne žene, opisujući ga kao “zadivljujući”, “hladno naelektrisan” i “veoma gledljiv”. Iako u filmu igraju i Al Pacino, Jared Leto i Jeremy Irons, Lady Gaga je ta koja je pokupila svu pažnju, a mi znamo i zašto… U karijeri koja traje 15 godina, uspela je da nas više puta zadivi, a evo šta najpre pamtimo…

The Fame

Kad joj se ime prvi put pojavilo u mejnstrim muzici, prvenstveno uz hitove Just Dance, Poker Face i Paparazzi, Lady Gaga je momentalno postala ikona pop kulture. Uz natprosečne vokalne sposobnosti, imidž koji se menjao iz spota u spot i nastupa u nastup, kao i pamtljive numere, jedva smo čekali da vidimo šta će da uradi sledeće. I svaki put bismo se iznenadili. Kad bolje razmislimo, ne postoji pesma sa The Fame albuma koja nije bila hit, a Gaga je snimila spotove za većinu.

Telephone 

Gaga je za ovu numeru udružila snage sa Beyoncé, s kojom je snimila i bizarni propratni spot, kvazi-Thelma & Louise priču u kojoj ih vidimo kao neustrašivi, osvetoljubivi duo. Radnja: Gaga se u lokalnom zatvoru pojavljuje kao Madonna iz 80-ih, pre nego što joj Beyoncé plati kauciju. Njih dve potom, u toku doručka, otruju sve goste restorana. Video se završava tako što beže usred brze policijske potere, a njihovi autfiti su toliko ekstravagantni i nesvakidašnji da ih je teško verodostojno opisati. Bolje pogledajte:

Haljina od mesa

Ko može da zaboravi ovaj trenutak? Na dodeli MTV nagrada 2010. godine, pevačica je nosila haljinu koja se u potpunosti sastojala od mesa, a imala je i matching kapicu. Gaga je na taj način poručila da niko ne treba da se prema njoj ophodi kao prema parčetu mesa.

Born This Way

Born This Way, vodeći singl Gaginog istoimenog, drugog studijskog albuma, postao je instant hit, himna slobode i individualnosti, posebno u LGBTQIA+ zajednici. Ponovo doživite magično iskustvo uz njen ikonični performans na dodeli Grammy nagrada 2011. godine, sa “vanzemaljskim” kostimima i armijom plesača:

Comments