Jedna od stvari koja će obeležiti godinu za nama jeste priča o mentalnom zdravlju i radu na sebi. Bitan segment samorazvoja jeste i prepoznavanje toksičnih šablona kod drugih ljudi. Tako smo počeli svuda da primećujemo crvene zastavice – to su znaci toksičnosti, znaci da treba da stanemo i razmislimo da li nam je ta osobe uopšte i potrebna u životu.

To mogu biti loše šale, mizogeni komentari, miris neopranog veša, znaci agresije, neljubaznost prema konobarima. “Moja bivša je nenormalna”, “Ne volim životinje” – sve su ovo crvene zastavice i znaci da od te osobe treba da se sklonite. Ali, kako u moru crvenih zastavica prepoznati zelene, kada se o njima tako malo priča, da se čini da se podrazumeva da znamo šta su.

“Pročitao sam knjigu koju si preporučila”, “Izvini, da li je ok da odložimo dejt za sutra”, “Ne brini, ja ću se pobrinuti za to” – sa ovim rečenicama definititivno se dobijaju simpatije i poštovanje žena. To su zelene zastavice jer govore da ste ljubazni, da slušate o čemu ona priča i da ste brižni.

Zelene zastavice je ponekad teško primetiti, pogotovo ako ste bili u toliko toksičnih veza da ste se navikli na nezdrave odnose. Potrebno je mnogo rada na sebi i psihoterapije da biste promenili toksične šablone.

Comments