Došao je i taj period godine, sezona venčanja je već uveliko počela, što znači da, u trenutku skrolovanja po svojim socijalnim mrežama, nailazim na pregršt svadbi, a pored svadbi – tu su i parovi sa decom. Što sam starija, to je moj feed puniji ovakvih priča. Stičem utisak da su svi oko mene venčani, trudni, imaju decu…

Zato sam našla vrlo revolucionarno rešenje… preselila sam se na TikTok. Tamo dece i venčanja nema, sem ako ja to ne želim da gledam. Nema mojih prijatelja, poznanika, rođaka… milina. TikTok je postao moje utočište.

I to što ne želim da gledam tu vrstu sadržaja, koju je nemoguće izbeći na Fejsbuku i Instagramu, uopšte ne znači da zavidim ili da patim za nečim takvim. Samo mi smeta, jer osećam pritisak da i ja treba da se ponašam onako kako se ponaša ostatak moje generacije.

Svi znamo koliki uticaj društvene mreže imaju na nas, a posmatranje ovakvog sadržaja daje utisak kao da zaostajem, da mi nešto fali. A verujte, zaista mi ne treba još razloga da budem nezadovoljna životom. Svesna sam da trenutno nisam u mogućnosti da imam brak i decu i ok sam sa tom odlukom. Ne želim da socijalne mreže utiču na moje rasuđivanje što se tiče ovako bitnih životnih pitanja.

Imam 28 godina. Poznajem već mnogo ljudi mojih godina koji su u braku, imaju više dece, ili su čak već i razvedeni i ponovo venčani. I jesam ok sa tim, ali se istovremeno pitam: kad ste pre stigli da izgradite život, da budete dovoljno finansijski stabilni da imate decu, da nađete tu pravu osobu sa kojom ćete stupiti u brak i imati decu? Stvarno, kad ste pre stigli? Sebe vidim u tim vodama tek u narednih nekoliko godina.

Svi oko mene se venčavaju i rađaju decu, a ja kao da jedva sastavljam kraj sa krajem. I jesam srećna zbog njih, ali me sve to podseća na to koliko kaskam. Ceo život imam takav osećaj, kao da kasnim negde. Volela bih i da sam dovoljno snažna osoba da me to ne dotiče.

Zato je TikTok moje rešenje. Da li znate da na TikToku ima kuče koje svaki dan bira aktivnosti sa gazdom, tako što ustima izvuče papirić? Onda vlasnik i pas zajedno idu na plivanje, na planinarenje i obavljaju razne druge aktivnosti? Mnogo je sladak. Ima i jedna mačka što mnogo smešno žvaće granule, tako što joj se nakrivi nos. Na TikToku bar gledam ono što me razveseli i budi lepe emocije. Zato – nema Instagrama za mene dok ne prođe sezona venčanja.

Šalu na stranu, želim svu sreću tim ljudima, ali zaista ih ima previše na mrežama. Ne kažem da ne smeju na internetu da objavljuju ovako srećne vesti, jer bih ja to prva objavila, samo hoću da kažem da treba da imaju razumevanja za nas koji nismo u stanju da tolike srećne vesti dočekamo sa oduševljenjem koje zaslužuju.

Nikad ne znamo sa čim se neko bori kada na mrežama postavlja savršene slike iz života. Nikad ne znamo kako je iza ekrana, niti treba da znamo, jer to iza ekrana je privatnost. Ipak, tuđe sreće nekada zaista može biti previše, zato svima vama koji se još niste pridružile klanu udatih i majki, predlažem da promenite mreže, ako vam je potrebna druga vrsta sadržaja.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Jovana Petković

Comments