Skincare industrija je poslednjih godina procvetala kao nikad do sada, pa smo svi počeli da učimo koje proizvode ne treba kombinovati, koji se stavljaju ujutru ili uveče, kao i koji najviše odgovaraju našem tipu kože. No, kako tačno znati da li nešto radi, kad ste tek u procesu oporavka svoje kože? Neretko smo vođeni onim: što je nešto bezukusnije – to je zdravije, što je vežba teža za uraditi – to je bolja za mišiće, pa istom logikom se nastavlja: ako krema peče – to je siguran znak da funkcioniše.

Iza toga stoji mišljenje da što je gore iskustvo nečega, to će efekat biti jači, zato što moramo da prođemo kroz neprijatnosti da bismo nešto dobili, iliti “trpi skote zbog lepote”. Ovakav način razmišljanja u potpunosti odbacuje pojam postepenog napretka, da možete da ne naprežete svoje telo preko svake mere i opet postići rezultate, da se možete hraniti zdravo i ukusno, kao i da možete imati lepo i negovano lice bez preparata koji čine da vaša koža peče.

Zapravo, kad je u pitanju skincare, stručnjaci kažu da su iritacije veliki no no, što znači da ako nanošenje određene kreme izazove i najmanju neprijatnost na vašem licu, preporučljivo je da je odmah isperete vodom. Sa druge strane, na TikToku i Instagramu možemo videti snimke žena koje su uradile tako agresivne pilinge, da im je skinut bar jedan sloj kože, koji su mogle da oljušte – kao zmija koja menja kožu. A ispod ostarelog lica se krije mladalačko lice, bez jedne bore. Te žene izgledaju mlađe dvadeset godina. Kako je moguće da dermatolozi preporučuju i jedno i drugo?

Pročitajte i ovo: Da li nova TikTok tehnika “suvog” čišćenja kože zaista radi?

Zato ćemo reći još jednom, nega kože, nega lica ne treba da boli. Nega generalno ne treba da bude bolna i veoma je tužno što su nas tako naučili. Pojedini proizvodi koji imaju aktivne sastojke, kao što je vitamin C, zaista mogu učiniti da vaša koža peče. Zato je savet da u početku stavljate minimalno proizvoda kako bi se koža navikla na njega, toliko da ne izaziva iritacije. Ako osećate iritacije i pored toga, najbolje je da uopšte ne koristite porizvod, jer očigledno ne prija vašoj koži.

Takođe, postoji razlika između blagog peckanja i crvenila, oticanja i osipa. Jedno se može tolerisati i čak i o tome treba da se posavetujete sa dermatologom, jer ako imate izuzetno osetljivu kožu ni to nije dobar znak. A peckanje, crvenilo, oticanje i osip su očigledni simptomi da nešto nije u redu.


Spisku skincare proizvoda koji mogu da utiču na stvaranje ovakvih reakcija se dodaju retinol, glikolna kiselina i druge AHA kiseline. Zato kada ih uključujete u svoju rutinu uvek idite polako. Na kožu nanesite vrlo malu količinu proizvoda, manje od preporučene, a pre toga dobro hidrirajte kožu. Takođe, ovo su proizvodi koje nikako ne bi trebalo da koristite svakog dana, već je neophodno da pravite pauzu. U odnosu na svoju kožu, možete ih nanositi od jednom do tri puta nedeljno.

Kad je u pitanju skincare rutina, najvažnije jeste da pratite svoju kožu, da verujete procesu i svom dermatologu. Jer da bi određeni proizvod delovao, ponekad je potrebno da prođu i meseci korišćenja, naročito ako se borite sa stanjima kože kao što su akne, rozacea ili kuperoza, koje zahtevaju posebnu negu – jer svaka od njih spada u ekstremno osetljivu kožu koja se manifesutje na sasvim drugačije načine.

Blago peckanje se može dogoditi kad se pH vrednost vaše kože ne slaže sa pH vrednošću proizvoda, ili ako je kožna barijera narušena. U tim slučajevima, blago peckanje može biti normalno, ali samo ukoliko primećujete poboljšanje kvaliteta kože. U suprotnom, ako ste uvideli da do poboljšanja ne dolazi, već do pogoršanja – prestanite sa korišćenjem tog proizvoda.

Pročitajte i ovo: Saveti za negu kože koji će vam pomoći u problemima sa skalpom

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments