Kad osećate da se život pretvorio u rutinu i da se krećete jedino putem inercije, da vam svrha života izmiče i da samo „vozite“ jedan isti krug, kao hrčak u svom točku, kad se osetite zarobljeno i prevareno, počnete da se pitate šta uopšte radite sa svojim životom i dokle ćete tako. I to nije osećaj koji dođe i prođe – to su fleševi svesti, koji vas pozivaju da se probudite i zapitate šta ne radite kako treba, zašto ne radite i kako da počnete da radite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

I kad počnete da se pitate gde je nestala svrha života i da li ste je uopšte i imali, da li je uvek ista ili je privremena i sklona promenama – znajte da niste sami u tome. U mnogim umovima širom sveta bleskaju isti fleševi, izazivajući iste nedoumice. Svi smo na putovanju svog života i svi nailazimo na raskrsnice, zastranjujemo stranputicama, vrtimo se u krugovima – to je deo iskustva putovanja.

Pojedini među nama bolje osećaju šta im je svrha života – znaju da im karijera donosi ispunjenje ili da žele da žive određenim načinom života o kome su odmalena maštali. Ili su imali momenat prosvetljenja i stekli jasnoću koja ih ne napušta. Drugi jednostavno nisu tako sigurni. Nisu sasvim zadovoljni onim što rade (iako možda nisu ni nezadovoljni), možda čak nisu sigurni ni kako se osećaju.

A šta je sa vama? Da li osećate da ste na pravom putu? Radite li ono što treba da radite? Da li se osećate onako kako želite da se osećate? I ako je odgovor ne, ne i ne, kako možete steći dublje uvide i više jasnoće?

Pročitajte i ovo: Kad ste zaglavljeni u režimu preživljavanja

Svrha života i životni put

Kao duhovnim bićima koja se kreću kroz materijalno postojanje, lako nam je da zalutamo – a nemamo mapu prema kojoj bi se orijentisali (ili smo je okrenuli naopako).

Istina je da se svrha života nalazi na svim putevima kojima možete krenuti, ali onaj koji birate jedinstven je za vas. I istina je da taj put krivuda i menja pravac, pa čak i smer – ako smo neke korake propustili, moramo se vratiti da ih „odradimo“. I istina je da ni jedan životni put nije pogrešan – onaj koji ste upravo shvatili da ste pravazišli, doveo vas je do mesta na kome ste stekli taj uvid i kada se pitate „dokle ću ovako“ vi zapravo tražite novi pravac, ili novi put. A to znači da rastete i razvijate se – i da ste sve vreme bili na dobrom putu.

A kako ćete dalje, zavisi od toga šta želite da ostvarite, koje svoje strasti i snove niste odživeli, a možda ni pokušali da sledite – do sada. Ako se osećate neostvareno, preispitajte taj osećaj – da li dolazi od upoređivanja sa drugima? Od pogrešno postavljenih očekivanja? Ili zaista postoji praznina, koju mogu da ispune samo vaše istinske strasti. Možda ste trenutno u magli, ili u ćorsokaku, osećate se izgubljeno i zaglavljeno, ali shvatite to kao poziv da se duboko preispitate i otkrijete šta je ono što vam je zaista potrebno, što vas angažuje na najdubljem nivou.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Iskrenost prema sebi

Što više saznajete o sebi, to će se svrha života jasnije otkrivati. A samospoznaja zahteva beskompromisnu iskrenost u odgovorima na suštinska pitanja. Koja su vaša interesovanja? Prema čemu ste toliko strastveni, da biste to mogli satima da radite? Da li uživate u tome kako provodite vreme? Da li radite ono što smatrate ispravnim za sebe (a ne ono što drugi traže od vas)? Da li aktivno pokušavate da poboljšate sebe – svoj um, telo i duh? Šta zaista želite u životu? Kako želite da se osećate?

Dok tražite odgovore, učite kako da budete verni sebi. Otkrivajte svoje prave želje, potrebe i strasti. Mnogi žive na sličan način, ispunjavajući zacrtane planove i očekivanja. Ali vi se ne morate zadovoljiti time. Vaša svrha života je vaša odgovornost i vi imate moć da je ispunite.

Svrha života i intuicija

Slušajte svoj unutrašnji glas, koji vas vodi putem koji je optimalan za vas. Svi smo intuitivna bića, ali nismo vaspitani i usmereni da slušamo svoju intuiciju – prevaspitajte sebe, učeći sami od sebe. Utišajte um i osluškujte glas svog bića. On je tih i nenametljiv i potrebna mu je ta tišina da bi odjeknuo. Što više osluškujete i vežbate da intuitivno donosite odluke (što će često biti u sukobu sa logikom i zdravorazumskim razmišljanjem), to će vam bolje ići. Duboko u sebi, vi znate da ne postoji samo jedna svrha života i da možete biti mnogo toga i raditi razne stvari koje vas ispunjavaju. Dajte sebi dozvolu i zadatak da ih tražite i isprobavate – kada vas nešto plaši, učinite to, uprkos strahu. Iskusite pobedu i poraz i osetite dubok smisao svoje potrage – sve je to deo vašeg puta i vaše svrhe života.

Pročitajte i ovo: Kriza identiteta: Ko je ova osoba u ogledalu?

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments