Još jedna jesen je pred nama, u koju se upuštamo slušajući nezaobilaznu pesmu “Sweater Weather” benda The Neighbourhood. Ova pesma i ovo godišnje doba uvek nas podsećaju na naše omiljene, tople i komforne džempere – bez kojih hladni dani ne bi bili potpuni i bili bi daleko neprijatniji. Svako od nas u svom garderoberu garantovano ima nekoliko omiljenih džempera, koje nosimo već godinama i koje bi možda trebalo da zamenimo za nove, ali nam srce ne da. Zato, za vas imamo nekoliko saveta o održavanju džempera, tako da vam oni dugo potraju i iz sezone u sezonu izgledaju kao novi!

Kada vam se džemper “ućeba”, postoji pravilan način da ga očistite

Znate kada vam se na džemperu naprave gromuljice, odnosno loptice od skupljenog, ućebanog materijala? One su uglavnom najveća noćna mora svih ljubitelja džempera, ali nisu problem koji se ne može rešiti! Postoje dva moguća rešenja ovog problema, a za jedan od njih potreban vam je najobičniji brijač, kakav garantovano imate u kupatilu. Jednom rukom zategnite džemper, a zatim drugom rukom pažljivo idite polako nadole i skidajte jednu po jednu lopticu. Drugi način je da kupite specijalizovani skidač koji funkcioniše po istom sistemu.

Konce koji su se izvukli uvucite “na unutra”

Kod pletenih džempera često nam se desi da ih negde “zakačimo” u prolazu, što dovede do toga da se neki od konaca izvuče. Ovo ne možemo popraviti, ali možemo učiniti da bude manje vidljivo i da samim tim naš džemper ne izgleda ofucano. Sa unutrašnje strane uhvatite iglu ili iglu za pletenje, provucite je na mestu izvučenog konca i zatim ga jednostavno uvucite da takav stoji sa unutrašnje strane, sa koje neće biti vidljiv.

Regularno čistite džemper od peruti i prašine

Džemperi su, nažalost, pogodni za privlačenje peruti, prašine, sitnih dlaka životinja i drugih neželjenih prljavština, i zato bi trebalo redovno da ih četkate. To možete učiniti mekom i gustom četkom za kosu ili čak četkicom za zube, a obavezno svoje džempere temeljno očetkajte pre povratka u orman pred kraj zimske sezone!

Comments