Evo šta možeš da očekuješ prvih dana nakon porođaja!

Dvoje trkača osvojilo grad uprkos mraku i kiši. I sve zabeležili fantastičnim videom!

Hygge koncept u centru grada: Gde da se ušuškaš tokom hladnih zimskih dana?

Sendvič je uvek dobra ideja: 3 nova recepta za najlakši, a najukusniji obrok

Maldivi: Jedini vodič koji ti je potreban ukoliko putuješ u “tirkizni raj”

Želiš savršen, porcelanski ten? Otkrivamo ti tajne japanske beauty rutine

Kako da osvežiš svoj jesenji stil neutralnim nijansama

Preporuka: Gde da izađeš ako voliš chill & hip atmosferu

Sve tajne savršenog Cat Eye looka!

4 jednostavne odluke koje možeš doneti kako bi dala svoj mali doprinos svetu

Nenad Ivanović, pardon, Shotri, još jedan je veoma talentovani, nesvakidašnji mladi Zaječarac. Nenad studira grafički dizajn na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Kako kaže, prvo je razmišljao o prirodnim naukama i ovu školu je jedva upisao, a sad sve posmatra kroz naočari dizajna:

– Nisam hteo da se zaluđujem, kao crtam grafite, pa ja znam da crtam, ali što i da ne pokušam. Pripremao sam se kod profesora Rajačkog nepunih osam meseci – kažem nepunih jer je bilo pauza zbog zime, odnosno, došlo je vreme snowboarda. On me je baš usko pripremio kako bih mogao da upišem željenu visoku školu. Po završetku prijemnog ispita, bio sam drugi “ispod crte”, inače samo petnaestoro ljudi primaju na studije. Dvoje je odustalo i tako kreće moja nova priča. Upao sam na samofinansirajuće, da bih ubrzo prešao na budžet.

A1 Nenad Ivanovic ShoTri Talentovani i kreativni Zaječarci: Graffiti Jam

Neki bi rekli da je mogao i bolje, no, setimo se da je Albert Ajnštajn imao keca iz matematike i da Rim nije sagrađen za tri dana. Ovaj enegični, svestrani momak ima mnogo ideja u rukavu, samo ih do sada niko – bar iz njegove okoline – nije uzimao za ozbiljno.

Pažljivo pročitajte sledeće:

– Prešao sam na budžet, dobio stipendiju, profesor me je zaposlio u PR agenciji, mnogi dizajneri traže moju saradnju, a mnogi me priznaju za jednog od najboljih u klasi. Škola me zove da učestvujem u raznim projektima. Radio sam mnoge dizajne za razne firme i manifestacije, najviše za snowboard.

Mnoge projekte radim sam ili sa svojom ekipom KZS, nedavno sam uradio i prvu televizijsku reklamu i to za MTV.

Vrlo brzo sam napredovao, a kao što već rekoh, jedva sam upao na fakultet i ne stidim se toga, to je moja priča.

Kada me neki profesor lično potraži,  prvo imponuje, a onda nastaje frka, jer ne smeš da izneveriš profesora.

Nenad je radio u  PR agenciji (grčka firma), gde su mu najviše smernica dali u pravcu funkcionisanja tržišta, što mu se baš nešto i ne sviđa. Elem, pomoglo mu je da uvidi koje i kakve projekte zaista želi da radi, a to su dizajni za festivale i korporativni identitet.

– Meni je to nekako zanimljivo… Jedan logo implementiraš na raznim mestima, tipa: fleškama, sveskama, automobilima  a da to izgleda odlično. Skoro smo organizovali KZS Tresh Seshn, ja sam bio umetnički i izvršni direktor.

Shotri Sarajevo 2010 1 resize Talentovani i kreativni Zaječarci: Graffiti Jam

U srednjoj školi je bila totalno drugačija priča. Kako je počinjao da crta grafite, paralelno je postajao “propalica”, neko ko nije vredan pažnje i ne želi da uči.  Danas, pa… Da probamo da izbrojimo na prste šta dotični  sve radi, odnosno, čime se bavi: fakultet – dizajn, grafiti (od 2004. godine), grafiti filmovi, snowboard, animacija, PR agencija, internacionalni web sajt gde je on umetnički direktor, festivali, organizacija, pa je čak bio i glumac, a rekreativno se bavi i muzikom.

Mi samo sviramo ft. G-Spot – Korak po korak

Tilva Rosh – insert no. 3

Za dečaka iz grada na Timoku, možete vezati i ime Mons. Na desetak  dana je nestao iz rodnog mesta zajedno sa ortacima, sa kojima je putovao Srbijom, ni manje ni više nego vozom, a vi izvucite zaključak na kontu cele ove spike šta su radili. Iduće godine po Hrvatskoj nastaje “Mons – Croatia tresh tur 09” pa po Balkanu, pa po Evropi. Šta je sledeće? Svemir? Sa putovanja nose razne anegdote.

– U Skoplju su nas ugostili reperi, u Hrvatskoj grafiteri, u Sloveniji nas je ugostila filmadšijska ekipa, a u Republici Srpskoj izviđači. Veliki pozdrav za Dekija i sve izviđače iz Prijedora, pa sledi Mons Is Done – Balkan and Serbian part.

Jedan od filmova na koje je ponosan jeste ostvarenje “Mons is done”, koje predstavlja fuziju svih njegovih dosadašnjih radova pod imenom Mons, čime je trebalo da “okači kopačke o klin”. No, ovakvi ljudi, koji su po svemu sudeći drugačiji, ne mogu tek tako reći the end, tj. mislim da ga nikad i ne kažu. Ne mogu, a i ne treba. Njegova priča imala je odista kraj, ali i nov početak. Koncept “Tresh Turneja” je 2010. godine nastavio po Evropi gde je i snimio film “Shotri – Europa Tresh Tur”. Film je premijerno prikazan na KZS Tresh Seshnu, a od skora je i na YouTube-u.

Elem, Tilva Rosh (gde je Nenad crtao grafite i imao svoju ulogu)  zajedno sa već poznatim ostvarenjem “Beli, beli svet”, ušli su među četrdeset kandidata za nagradu Evropske filmske akademije (EFA) za najbolji evropski film (evropski Oskar).

Shotri Makedonija Tetovo resize Talentovani i kreativni Zaječarci: Graffiti Jam

Nenad uglavnom nailazi na pohvale i odobravanja, no uvek ima onih koji ne vide dubinu i perfekciju pojedinih stvari, pa isti ti dušebrižnici odmah postavljaju pitanje novca. Inače, zašto bi na svemu moralo da se zarađuje, ipak, čak i danas kada je teško biti bilo ko, kada je sve nekako izgubilo sjaj, opet ima normalnih pojedinaca koji vole i osećaju strast prema nečemu, samo zato što to pomenuto postoji, a naravno ne puni nečiju kasu. Sve je odlično kada radiš od srca, ili kako Shotri kaže: “Uneseš sve svoje u tu jednu stvar i ispadne mnogo dobro… To mi je dovoljno.”

Nedavno je radio celookupni dizajn i za “East Fort” – festival elektronske muzike na Istočnoj, tvrđavi u Zaječaru,  na šta je mnogo ponosan jer je festival iz njegovog rodnog grada.

Fotografije: Ivica Ivanović


Milena Ilić je večiti buntovnik, u ulozi je novinara na regionalnom Tempo radiju sa sedištem u Zaječaru. Voli MC Easy Riders South Serbia,  deo je inventara cover benda “New Deal” i pozdravlja sve čitaoce.

Ivica Ivanović je naturalizovani Zaječarac i fotograf. Nikad se ne odvaja od svog fotoaparata, drugim rečima zavisnik od onog hipnotišućeg zvuka koji se čuje kad se pritisne okidač i zamrzne trenutak u vremenu i prostoru. Ljubitelj prirodnih lepota svih oblika, pojava i agregatnih stanja.

Editors choice