Svi znamo da je pretočivanje voljenog romana na veliko platno uvek težak zadatak. Sa knjigom “Tamo gde rakovi pevaju”, koja je do danas prodata u više od 12 miliona primeraka, publika je poprilično velika, a samim tim i očekivanja. Ovaj film je nastao zahvaljujući producentskoj kompaniji poznate glumice Reese Witherspoon – Hello Sunshine, a na veliku žalost, mnogi smatraju da nije ispunila očekivanja koje je postavila knjiga.

Ipak, ovaj film je na Rotten tomatoes dobio skor od 96%, a kao neko ko nije pre gledanja čitao ovu knjigu, odlučio sam da podelim sa vama moja iskustva nakon izlaska iz bioskopa. Iako je ovaj film tek nedavno prestao da se daje u bioskopima, i niste uspeli da ga pogledate, sigurno će se uskoro naći na online streaming platformama i digitalnim izdanjima, pa vam toplo preporučujem da vidite o čemu se radi.

Pročitajte i: Ovo su filmovi koje jedva čekamo da pogledamo u septembru 2022.

Radi se o filmu koji je misterija i triler, a traje neverovatnih 2 sata i pet minuta. Kao neko ko nije ljubitelj dugačkih filmova, moram da priznam da nisam ni osetio kako je vreme prošlo, a osećanje sa kojim sam izažao iz sale, je ono koje gotovo nikad ne osećam nakon filma. Možda je svemu tome donelo i čitavo bioskopsko iskustvo, koje vas gotovo uvuče u svaki kadar i daje vam neverovatan osećaj rasterećenosti.

Glavne scene filma odigravaju se u prelepoj, ali i opasnoj, močvari Severne Karoline tokom pedesetih i šezdesetih godina, u mestu “gde rakovi pevaju”, ali koji pevaju metaforički, kada nema ljudskih bića okolo. Glavnu ulogu devojke Kya igra mlada glumica Daisy Edgar-Jones, koja je pre toga postigla uspeh u seriji Normal People. Priča prati mladu devojčicu koja je usled porodičnog nasilja osuđena na to da se brine sama o sebi, te je vremenom primorana da nauči da preživljava u zastrašujućem ambijentu velike močvare, koja se ipak pokazala kao velika inspiracija koja će joj promeniti život.

Tokom svog života, mlada Kya je bila izložena velikom broju paranoičnih, mizoginih zlostavljanja od strane lokalnog stanovništva, koje je bilo i rasistički nastrojeno prema njenim jedinim saveznicima – crnom bračnom paru koji drže prodavnicu na obali močvare, a koji su preuzeli brigu nad njom i praktično je odgojili.

Međutim, između predivnih vizuala i dirljive priče krije se nešto neočekivano – Kya je uhapšena zbog ubistva mladića čije je telo pronađeno u močvari, a s obzirom na to da je ona jedina koja tamo živi, i da nema dobru reputaciju među građanima, bila je prva na koju su svi sumnjali. Neću vam mnogo otkrivati šta se dalje dogodilo, tako da nakon izjašnjavanja da ona nije kriva, ostaju samo pitanja da li je mladićeva smrt bila nesreća, da li je to učinila Kya, ili pak neko drugi. Kako biste dobili odgovor na sve njih, moraćete da odgledate film.

Ono što me je nateralo da svoje mišljenje i podelim je razgovor koji sam imao sa prijateljima nakon izlaska iz sale, i to je osećaj koji se ne dobija često nakon filma. Tokom, a pogotovo nakon završetka filma, osećao sam se kao da sam bio na nekoj vrsti terapije, ali u vizuelnom smislu. Način na koji je art direkcija urađena, i na koji su kadrovi postavljeni, zaista me je opio, i osećao sam se kao da su sve moje brige odjednom nestale. Možda zvuči čudno, ali je istinito.

Pročitajte i: “Do Revenge” – tinejdžerski film sa daškom Hičkoka

Brojni zeleni vizuali, i zvuci drveća, lišća, pa i vode, učinili su da se osećam kao da sam svo vreme proveo zajedno sa likovima, poput pasivnog posmatrača. Naravno, kako se radnja odvijala, bilo je sve više i više suspenzije – pitate se koji će biti krajni rezultat na suđenju, da li je ona bila ta koja je ubila momka ili ne. Ipak, to nije nešto što je previše uspelo da poremeti harmoniju koju je film od samog početka na neki način predstavio. Sve u svemu, ako želite da iskusite osećaj prave vizuelne katarze, ovaj film je pravi izbor za vas. Zahvaljujuči njegovim neverovatnim vizualima, doživećete pravo pročišćenje uma i osetićete neku vrstu olakšanja, iako možda nije dosegao svačija očekivanja, jer su retki slučajevi kada je knjiga dobro pretačena u film.

Naslovna fotografija: instagram.com/crawdadsmovie

Nenad Grubanoski

 

Comments