Hot topics

#pričeiznutra: Teme kojih se i žene stide, a ne bi trebalo!

Kako da se našminkaš kada nosiš masku?

7 najpopularnijih modela vereničkog prstenja i burmi u 2020.

#MySkinMyWay: Slavimo lepotu i jedinstvenost tvoje kože! Prijavi se i budi deo našeg beauty advertorijala!

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Tango je naziv za latinoamerički ples. Po nekim teorijama tango je afričkog porekla. Takođe se smatra da je iz Španije prenet u Argentinu. Većina smatra da je nastao u Buenos Ajresu odakle je krenuo u osvajanje sveta. Pojavio se na prelasku iz 19. u 20. vek i razvijao se u više smerova. U Brazilu se plesala habanera, ples sličan tangu, da bi se zatim razvila milonga – prethodnik današnjeg tanga. U isto vreme se plesao u getoima Buenos Ajresa pod nazivom “baila con corte”.

Slika 189 Tango: Ples u kojem je žena stvarno žena

U plesu reči su katkad suvišne

Ples milonga je bio izrazito erotičan sa karakterističnim pokretima glavom i ramenima. Kada je početkom 20. veka milonga prenet u salone i teatre visokog društva Brazila, menjaju mu ime u tango, jer je milonga bio ples na lošem glasu i to ime je previše podsećalo na prigradska naselja. I tako je i zvanično rođen tango!

U Evropi se pojavio u 20. veku, najpre u Parizu, dok u Londonu još uvek nije bio prihvaćen zbog previše erotike u svom karakteru. Godine 1922. tango u celom svetu proslavlja Rudolf Valentino (Rudolph Valentino). Ritam tanga je iscepkan i dinamičan. Karakteristični su energični pokreti. Prepun jakih emocija, pored osnovne priče o odnosu između muškarca i žene, u svom najsavršenijem obliku tango govori o životu i smrti. Danas se često karakteriše frazom “tužna misao koja se pleše”.

Slika 269 Tango: Ples u kojem je žena stvarno žena

Tango je jedini standardni ples latinoameričkog porekla

Dijego Armando Maradona (Diego Armando Maradona) i Evita Peron (Evita Peron) simboli su Argentine za koje zna ceo svet. No kad se dođe u Buenos Ajres odmah postaje jasno da postoji još nešto, a to je tango. Biti u Argentini, a ne zaplesati tango bio bi ozbiljan greh. Tradicionalni tango nema zacrtane korake. To je ples bez reči u kojem muškarac vodi korake koje želi da plesačica izvede. Tango – to je zagrljaj.

Izvor fotografija: igre123.com, bestshopmagic.com, zena.hr


Katarina Stamenković je studentkinja književnosti i zaljubljenik u moderne plesove. Ne može da zamisli dan bez dobre jutarnje kafe i svojih prijatelja. Inspiriše je miris letnje kiše na ulicama njenog grada.

Editors choice