Tango je naziv za latinoamerički ples. Po nekim teorijama tango je afričkog porekla. Takođe se smatra da je iz Španije prenet u Argentinu. Većina smatra da je nastao u Buenos Ajresu odakle je krenuo u osvajanje sveta. Pojavio se na prelasku iz 19. u 20. vek i razvijao se u više smerova. U Brazilu se plesala habanera, ples sličan tangu, da bi se zatim razvila milonga – prethodnik današnjeg tanga. U isto vreme se plesao u getoima Buenos Ajresa pod nazivom “baila con corte”.

Slika 189 Tango: Ples u kojem je žena stvarno žena

U plesu reči su katkad suvišne

Ples milonga je bio izrazito erotičan sa karakterističnim pokretima glavom i ramenima. Kada je početkom 20. veka milonga prenet u salone i teatre visokog društva Brazila, menjaju mu ime u tango, jer je milonga bio ples na lošem glasu i to ime je previše podsećalo na prigradska naselja. I tako je i zvanično rođen tango!

U Evropi se pojavio u 20. veku, najpre u Parizu, dok u Londonu još uvek nije bio prihvaćen zbog previše erotike u svom karakteru. Godine 1922. tango u celom svetu proslavlja Rudolf Valentino (Rudolph Valentino). Ritam tanga je iscepkan i dinamičan. Karakteristični su energični pokreti. Prepun jakih emocija, pored osnovne priče o odnosu između muškarca i žene, u svom najsavršenijem obliku tango govori o životu i smrti. Danas se često karakteriše frazom “tužna misao koja se pleše”.

Slika 269 Tango: Ples u kojem je žena stvarno žena

Tango je jedini standardni ples latinoameričkog porekla

Dijego Armando Maradona (Diego Armando Maradona) i Evita Peron (Evita Peron) simboli su Argentine za koje zna ceo svet. No kad se dođe u Buenos Ajres odmah postaje jasno da postoji još nešto, a to je tango. Biti u Argentini, a ne zaplesati tango bio bi ozbiljan greh. Tradicionalni tango nema zacrtane korake. To je ples bez reči u kojem muškarac vodi korake koje želi da plesačica izvede. Tango – to je zagrljaj.

Izvor fotografija: igre123.com, bestshopmagic.com, zena.hr


Katarina Stamenković je studentkinja književnosti i zaljubljenik u moderne plesove. Ne može da zamisli dan bez dobre jutarnje kafe i svojih prijatelja. Inspiriše je miris letnje kiše na ulicama njenog grada.

Comments