Tanka je linija između ljubavi prema sebi i autodestrukcije – kad se ljubav shvati pogrešno i postane samoljublje, onda ste vrlo blizu samouništenja. Lako je pomešati shvatanja, uverenja, osećanja, jer nismo naučeni da poznajemo i prepoznajemo ljubav. Neke od najčešćih zabluda o ljubavi prema sebi, rezultat su napora da nadoknadimo svoje nedostatke. Verujemo da volimo sebe, kada se neprestano popravljamo i unapređujemo i ne vidimo koliko često taj „rad na sebi“ maskira nezadovoljstvo sobom, neprihvatanje sebe i nedostatak stvarne ljubavi prema sebi. Takođe, opravdavamo svoje sebično, uskogrudo i pakosno ponašanje govoreći „nema ničeg lošeg u tome da stavim sebe na prvo mesto“, jer to je poruka koju stalno čujemo, samo ne prihvatamo odgovornost za to da je pravilno uvedemo u praksu, nego je koristimo kao izgovor (to je nešto što znamo da radimo, naučeni smo). 


Shvatajući pogrešno ljubav prema sebi, postali smo praktičari prilično uvrnute verzije samoljublja. Pokazujemo i reklamiramo svoju samodovoljnost i staranje o sebi i potrebna nam je publika, da bismo dobili potvrdu da vredimo. Ali to nije prava stvar. To je toksična veza sa samim sobom. Autentična ljubav prema sebi ne može biti izazvana spoljašnjim stimulansima, niti traži potvrdu od drugih, niti nalazi sebe u komplimentima, ili površnim i beznačajnim odnosima. 

Ljubav prema sebi nije raspoloženje, maska koju možete da stavite i da se pod njom sakrijete. 

Budite prisutni u onome što radite, dok to radite, ne uslovljavajte svoju sreću i zadovoljstvo (ako dobijem tu povišicu, ili ako prodam ovaj proizvod, biću zadovoljna), već se unesite u ono što radite i u tome pronađite ispunjenost. Jer, stvari mogu postati veoma frustrirajuće, kada ne ide sve kako treba, kada povišica ne stiže, a prodaja ne ide. Treba da znate kada da stanete, duboko udahnete i kažete „ovo je veće od mene“. I kad dođe do toga, nastavite da tražite znanje i načine, koji su u skladu sa vašim vrednostima i ciljevima. Možda nećete još stići tamo, ali na način ljubavi prema sebi bićete mnogo bliži nego juče. 

Comments