Tantra se obično povezuje sa seksom, ali to nije cela priča – tantra je više ukorenjena u duhovnosti i emocijama i može se koristiti za emocionalno oslobađanje.

Na mnogo načina, tantra je o istraživanju sebe i svojih osećanja, ispituje duhovnu srž i pomaže nam da pronađemo zdrave načine da izrazimo ono što osećamo. Kako tantra može poboljšati vaš život i pokrenuti vaše lično putovanje i rast?

Šta je tantra

Pojam „tantra“ znači „utkani zajedno“ i zapadnjačko shvatanje tantre usredsređeno je na ovaj aspekt, na tantričke seksualne prakse. Ali u budizmu i hinduizmu, tantra je povezana sa tkanjem fizičkog i duhovnog sopstva, čiji je sastavni deo naše seksualno biće. Drugi delovi tantre uključuju meditaciju, jogu, duhovnu vezu, masažu, duboko razumevanje sebe i još mnogo toga. Tantra se može posmatrati kao holistički put ka samopoboljšanju i ličnoj evoluciji, a deo tantre o kome ovde govorimo je oslobađanje emocija i samoregulacija.

Tantra za oslobađanje trauma

U radu sa partnerom, tantra se može praktikovati za oslobađanje od traumatičnih emocija neverbalnom komunikacijom, odnosno, komunikacijom koja se odvija na površnom nivou. Razgovarajući neobavezno, možete iskusiti (osim zabavnog i smešnog dela ove vežbe) kako ton glasa i pokreti utiču na ono što izražavate. U vežbi u kojoj samo gledate drugu osobu dok izražava određenu emociju možete iskusiti vrlo duboku empatiju, dok neko iskazuje i oslobađa ljutnju ili anksioznost.

Tehnike i prakse poput ove, zaista pomažu u oslobađanju potisnutih osećanja i donekle pomažu u regulisanju tih osećanja u budućnosti. Možete steći sasvim novo iskustvo – da ste u stanju da uključite i isključite svoje emocije, svesno i namerno.

Osim rada u paru, postoje i druge tehnike za oslobađanje emocija, koje tantra praktikuje.

Pročitajte i ovo: Tantrički saveti za bolji seks

Zamena uverenja

Ova tantrička tehnika uči nas da svoje misli preformulišemo na pozitivniji i produktivniji način. Kada je u pitanju anksioznost, želite da zabrinjavajuće i uznemirujuće misli i osećanja zamenite pozitivnim, da osetite uzbuđenje ili zadovoljstvo.  Vežba se sastoji u tome da izdvojite negativnu pomisao, da je formulišete, a zatim da pronađete njen pozitivan par. Kako bi ta izjava zvučala u svom pozitivnom obliku? Formulišite je, izgovorite, zapišite.

Tantra kroz akupresuru

U ovoj vežbi stimulišu se pritiskom (akupresura) tačke koje u akupunkturi služe za oslobađanje od negativnih emocija. Ove tačke se dodiruju, blago pritiskaju, ili masiraju. Na mnogo načina, ova praksa ometa negativne misli, omogućavajući vam da se fokusirate na optimističnije i proaktivnije načine razmišljanja. Možete je istražiti i sami, uz pomoć priručnika za akupunkturu i akupresuru.

Tantra i disanje

Jednostavne tehnike disanja mogu postaći osećaj mira i staloženosti – tantra ne mora da znači komplikovane i nepoznate tehnike. Zapravo, možete koristiti ono što dobro poznajete, kao što je duboko disanje, da biste smirili nervni sistem i osetili spokoj.  Sve tehnike disanja su veoma delotvorne, meditativne i opuštajuće – praćenje i brojanje dok udišete i izdišete, omogućava fokus na dah i umirivanje uma.

Zvuci

Ako prisustvujete nekoj radionici tantre, možete dobiti instrukciju da proizvodite određene zvuke dok izdišete i iskusiti kako vam to pomaže da se povežete sa sobom tokom celog procesa, da posmatrate svoja osećanja i upravljate njima, dok ih se oslobađate. U jogi, to je sveti Om, koji se izgovara na kraju vežbanja, a koristi se i u grupnoj meditaciji i pruža veoma oslobađajuće iskustvo.

Trešenje

Ovu iznenađujuće prijatnu i oslobađajuću vežbu možete isprobati sami – i to odmah. Ustanite i protresite se, tresite celo telo, dok ne počnete da osećate priliv energije. To je znak da su se „zagušeni kanali“ otvorili, oslobađajući pristup energiji i osećanjima.  Biće vam potrebno možda svega par minuta da osetite pozitivan efekat ove vežbe.

Tantra je sveobuhvatna praksa, kojom se, u različite svrhe možete baviti sa partnerom ili sami, a iskustvo koje možete imati vođeni uputstvima iskusnog instruktora, pomoći će vam u samostalnoj praksi.

Pročitajte i ovo: Šta je to božanska ženska energija i kako da se sa njom povežete?

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments