Istraživanja su pokazala da vanposlovne aktivnosti jednog kolektiva, takozvane team building aktivnosti, veoma pozitivno utiču na zaposlene, pa sve više kompanija i preduzeća počinje da ih praktikuje.

Razne vrste druženja zaposlenih, van firme i van poslovnog angažovanja, od ključne su važnosti za razvijanje pozitivnog radnog okruženja, jer su, na početku i na kraju, međuljudski odnosi najvažniji, a rukovodioci su najzad počeli da shvataju tu jednostavnu, zdravorazumsku istinu. A pošto se međuljudski odnosi grade, pročišćavaju i održavaju u trenucima opuštenosti, onda su timske slobodne aktivnosti veoma korisno sredstvo svakog menadžera kome je stalo da ima uz sebe pobednički tim, sposoban da se uhvati u koštac sa raznim problemima i preprekama, da prevaziđe stres i da zadrži stabilnost u svim situacijama.

Dakle, uvođenje momenata zabave i opuštanja u poslovnu timsku komunikaciju, veoma je poželjno i korisno za zaposlene, kao i za firmu – osećanje zajedništva je izraženije, a poslovna efikasnost se podiže na viši nivo, na duge staze. Međuljudski odnosi se tako poboljšavaju na svim relacijama – između zaposlenih, kao i između zaposlenih i poslodavca, a nadređenima pruža mogućnost da bolje upoznaju svoj tim i da shodno tome, bolje upravljaju (dodeljuju zadatke na osnovu izraženih sklonosti i sposobnosti, u cilju efikasnijeg poslovanja).

Organizovanje tih aktivnosti je možda posao za nekog člana tima – koji se možda ne ističe u brzini odlučivanja i delovanja, ali odlično shvata kolektivni duh i ume da odabere odgovarajuće zabavne aktivnosti, koje će angažovati sve zaposlene i ko će tome pristupiti temeljno.

Comments