U univerzumu samopomoći i ličnog razvoja, afirmacije su odličan i koristan alat – samo ponavljajte, dok vaš um ne poveruje u ono što govorite. I to često radi, jer afirmacije mogu preokrenuti negativne obrasce i povećati samopouzdanje. Međutim, postoje ograničenja, kao i kod upotrebe bilo kog alata, zato je nabolje da isprobate različite razvojne tehnike.

Možda se ne radi o pronalaženju jedne tehnike koja za vas najbolje radi, već kombinacije i paralelnog korišćenja više alata za samorazvoj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Zašto afirmacije ne rade za vas

Afirmacije nisu rešenje za sve i možda ne rezoniraju sa načinom na koji funkcioniše vaš um. Duboko ukorenjena uverenja ne mogu se uvek transformisati pozitivnim frazama – ako ste se stalno suočavali sa kritikom, odbijanjem i omalovažavanjem, afirmacije neće prodreti u slojeve sumnje, negativne samopercepcije i nesigurnosti. Biće vam potreno više od toga!

Učinak afirmacija u suštini zavisi od vaše prijemčivosti. Ako izgovarate afirmaciju kojoj se u sebi opirete i ne možete da u nju poverujete, pozitivan uticaj će biti neznatan. To je kao sađenje semena u kamenitom tlu, bez odgovarajućih uslova – možda će isklijati i probiti se, ali neće dostići pun rast i cvetanje.

Možda se radi i o tome da vam afirmacije koje praktikujete deluju suviše uopšteno i ne možete ih povezati sa svojim ličnim iskustvom. Ako nisu prilagođene vašem jedinstvenom putovanju ili emocijama, mogu delovati prazno i glupo. I to neće dovesti ni do kakvog pomaka.

Osnovni izazovi mentalnog zdravlja, kao što su depresija, anksioznost ili trauma takođe mogu prigušiti pozitivne efekte afirmacija. U ovim slučajevima potrebna je sveobuhvatna intervencija i terapija, uz mentalne i duhovne tehnike, da bi se rešili osnovni uzroci.

Ako osćeate da lažete sebe ponavljajući afirmacije i ne verujete im zaista, one neće raditi. Možda će neke druge tehnike bolje raditi za vas. A svakako isprobajte različite razvojne tehnike i ako ste sasvim zadovoljni afirmacijama.

Pročitajte i ovo: Da li manifestacija zaista funkcioniše?

Tehnike ličnog razvoja koje treba da isprobate

Vođenje dnevnika

Razne vrste dnevnika se često preporučuju kao praktične mentalne tehnike samoposmatranja – zapisivanje svojih misli, osećanja, događaja, snova, pomaže vam da ih analizirate i objektivnije sagledate. Vođenje dnevnika vam može pomoći da bolje razumete sebe i proširite svoju perspektivu.

Fizičko vežbanje

Telo i duh su povezani i stanje jednog utiče na stanje drugog – vežbanje je dobro ne samo za vaše fizičko, već i za vaše mentalno zdravlje, činjenica je koja se često naglašava. Kretanje stimuliše oslobađanje endorfina koji pomaže smanjenju stresa i svaka vrsta vežbanja je korisna u tom smislu. Ali, specifična vežbanja kao što su joga, tai či ili pet Tibetanaca, osmišljena da pokrenu i kanališu energiju koja povezuje i uravnotežuje telo i duh, mogu biti najbolje pomoćne tehnike u vašem ličnom rastu.

Psihološke tehnike razgovora i terapije

Rad na sebi ne morate obavaljati sami, odnosno, samo donekle i možete sami. Obučeni terapeut, savetnik ili duhovnik može vam pomoći da usvojite alate i tehnike koje možete sami primenjivati, kada se kroz terapiju dovoljno očistite i osnažite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Duhovne tehnike meditacije

Dostupne su vam različite tehnike meditacije, koje uključuju slušanje i pevanje mantri, vođene meditacije u kojima sledite instrukcije koje čujete (kako da se opusitite, na šta da usmerite pažnju, šta da zamislite), ali ne morate raditi ništa od toga. Možete naprosto mirno sedeti u udobnom položaju i tišini i posmatrati svoje misli – bez identifikovanja sa tim mislima. U našoj kulturi tišina i utonulost u sebe nemaju nikakvu tradiciju i podršku. Niko vas ne uči da uživate u tišini, da se opuštate i povezujete sa svojim bićem, tako što ćete se distancirati od uma i emocija, samoposmatranjem. U suštini, sve duhovne tehnike su metode samoposmatranja.

Pokušajte sa drugačijim afirmacijama

Ako afirmacije ne rade za vas, jer su vam generalizovane, nerealne i glupe, napravite svoje sopstvene. Sastavite pozitivne rečenice u koje vaš um može poverovati. Možda ne možete reći „divna sam, dobra, lepa i pametna i zaslužujem najbolje“ a da vam to ne zvuči preterano i glupo, ali možda možete reći „razumem, prihatam i volim sebe takvu kakva sam“ i da vam to bude prihvatljivo. I opet, vođenje dnevnika vam može pomoći da sastavite svoje afirmacije – pri čemu je najvažnije da konstrukcije rečenica budu potvrdne, bez negacija i u sadašnjem vremenu.

Razvojne tehnike uključuju akciju

Ako samo sedite i ponavljate afirmacije, mantrate i meditirate – onda ništa neće raditi. Tehnike su korisne, jer vas osnažuju i energetski čiste, ali ako ne skupite malo obične hrabrosti i rešenosti da stupite u akciju, materijalizacija nije moguća. Ne možete živeti samo u energetskom i eteričnom svetu, jer živite, pre svega, u materijalnom svetu.

Zato napravite plan delovanja za sve što želite da postignete i promenite i napravite prve korake u ostvarivanju tih planova. Krenite ka osobi koja želite da budete, konkurišite za posao koji želite da radite, krećite se među ljudima koji dele vaše vrednosti i interesovanja, da biste upoznali nekog posebnog.

Imajte u vidu da svako ima svoj put i dok tražite svoj, isprobavajući postojeće i utabane, možete otkriti da vam neki od tih puteva sasvim odgovara, da duboko rezonira sa vama, ili vas razne tehnike mogu inspirisati da kreirate svoj lični pristup i shvatanje rada na sebi i ličnog rasta.

Pročitajte i ovo: Rast i razvoj bez pardona – zašto je važno da budete nepokolebljivi u tome

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments