Negativna slika o telu je veoma česta u društvu koje stalno na nas vrši pritisak da postignemo savršenstvo, predstavljajući nam nerealne modele i uzore, koje nikada ne možemo da dostignemo. A kad se ne osećate dobro u svom telu, trpi vaše ukupno blagostanje, uključujući i vaš seksualni život. Telesna neutralnost vam može pomoći da se bolje osećate u svim aspektima prihvatanja sebe i da poboljšate svoje seksualno iskustvo.

Telesna neutralnost ističe zahvalnost za ono što vam vaše telo omogućava da radite – fokus na ono što možete i u čemu uživate, umesto na to kako vaše telo izgleda. Prihvatanje ovakvog majndseta pomaže da izgradite samopouzdanje, smanjite anksioznost, poboljšate komunikaciju i unapredite svoj seksualni život.


U zapadnjačkoj kulturi opsednutoj izgledom i površnim vrednostima, praktikovanje telesne neutralnosti deluje kao vrlo radikalan stav, koji neće naići na široku podršku. Ali, vežbanje neosuđivanja sebe, manje provođenje vremena pred ogledalom (i fokusiranja na nedostatke i nesavršenosti), vežbanje pozitivnog samogovora i praktikovanje afirmacija može biti dobar način da krenete ovim putem.

Slika koju imate o svom telu, povezana je vašom subjektivnom percepcijom, mislima i osećanjima i može varirati od intenzivnog nezadovoljstva do zadovoljstva sobom – u samo jednom danu. Ujutru možete biti zgroženi pogledom u ogledalo, dok izbor odeće i doterivanje omogućavaju da samo sat vremena kasnije izađete iz kuće, zadovoljni sobom. Usput možete sresti nekog ko, po vašem mišljenju izgleda fantastično i opet se obeshrabriti, upoređujući sebe sa tom „savršenom“ osobom, koju uopšte ne poznajete i nemate pojma kako se oseća sama sa sobom, a poslednje što ćete pretpostaviti je da se ona možda jutros osećala isto kao i vi.

Telesna neutralnost omogućava da izađemo iz začaranog kruga poređenja sa drugima, u kome naša osećanja prema sebi zavise od toga koliko smo lepših i zgodnijih ljudi sreli danas – ili videli na društvenim mrežama. Ono što drugi prikazuju na društvenim mrežama daleko je od realnog, ali može uništiti vaše seksualno samopouzdanje.

Pročitajte i ovo: Kako da praktikuješ telesnu pozitivnost

Osećaj nezadovoljstva svojim telom kod žena obično počinje u detinjstvu i produžava se tokom života, hraneći se upoređivanjem sa nerelnom slikom, koja se stalno projektuje sa svih strana i vrši neprekidan pritisak na nas. Ovo osećanje je toliko uobičajeno, da ga stručnjaci nazivaju „normativnim nezadovoljstvom“ – normalno je da niste zadovoljni svojim telom. Ali, i dalje je štetno, jer je loša slika o telu povezana sa depresijom, poremećajima u ishrani i seksualnom disfunkcijom.

Kako da odbacimo sva ta očekivanja i osećanja neadekvatnosti i da imamo radosne i opuštene seksualne odnose? Mnogim ženama je teško da to urade i to nije iznenađujuće.

Slika tela je deo našeg identiteta i zato veoma utiče na to kako se osećamo u pogledu fizičkog angažovanja sa drugima. Ako nam je prijatno u sopstvenoj koži, bićemo otvoreniji da pronađemo prijatnost u dodiru sa drugom osobom. Ipak, telesna neutralnost nije isto što i telesna pozitivnost, koja se zalaže za prihvatanje svih vrsta, oblika i boja tela, na osnovu premise da je lepota konstrukt koji stvara trenutna kultura, koji ne bi trebalo da određuje ličnu vrednost. Pokret telesne pozitivnosti je započeo pre nekoliko decenija, a ideja je bila da volite i prihvatate sebe baš takve kakvi ste i koliko god osnažio žene, nekako je stvorio i dodatno opterećenje. Kao da je svest o tome da treba da volite svoje telo, uz nemogućnost da to osećate, dovela do toga da se osećate loše još i zato što ne volite svoje telo.


Ideja telesne neutralnosti na neki način popravlja „štetu“ odnosno, omogućava da se ne zarobimo u petlji osećanja krivice zbog toga što nam ne uspeva da budemo pozitivni. Telesna neutralnost je nastala kao pojam pre desetak godina i definisana je kao davanje prioriteta funkciji tela, u odnosu na njegov izgled. Drugačije rečeno, podstiče nas da cenimo svoje telo zbog onog što radi i što može, umesto da ga procenjujemo na osnovu toga kako izgleda. Na primer, umesto da se nervirate što nikada nećete imati makenski duge i vitke noge, možete ceniti svoje noge zbog onoga što čine – hodaju, trče, plešu, okreću pedale – i omogućavaju vam da iskusite slobodu, radost, brzinu i lepotu kretanja.

Neutralnost tela je oslobađajuća – u redu je da ste ponekad nezadovoljni izgledom. Radi se o tome da prihvatate sva osećanja koja vam se javljaju u vezi sa vašim telom i da ne nastojite da uvek budete pozitivni, ako vam to ne uspeva. Podsećanje na to šta vam telo omogućava i koliko vas dobro služi, na njegovu funkciju, predstavlja racionalan pristup, koji je toliko istinit i stabilan, da može nositi brojna suprotstavljena osećanja koja imate prema svom telu. Ovaj nivo rasterećenja odražava se na vaše seksualno samopouzdanje i omogućava vam da spremnije prihvatate fizičku bliskost i dozvoljavate svom telu da radi ono što može – da vam pruži vrhunsko uživanje i zadovoljstvo.

Pročitajte i ovo: Sadašnji trenutak – kako da izađete iz glave i povežete se sa svojim telom

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments