Život, sa svim svojim iskušenjima, razočaranjima, usponima i padovima, uspesima i gubicima, trebalo bi da bude proces osnaživanja i ličnog rasta i razvoja. U teškim momentima lako zaboravljamo na to – zato neka vam posluži ovaj terapeutski podsetnik. 

Zamislite da stojite na peronu, a vaše misli su vozovi koji prolaze – ne treba da uđete u svaki voz, samo ih ispratite i pustite da prođu. 

Pre nego što uložite vreme i energiju u rešavanje nekog problema, uverite se da je to vaš problem. 

Prestanite da tražite završnicu i zatvaranje odnosa koji su prekinuti. Ponekad je činjenica da je veza gotova jedino zatvaranje koje ćete dobiti. 

Vaše vreme i energija su vredni i troše se baš kao i novac. Ne puštajte olako ono što ste teško stekli, zbog stvari zbog kojih se osećate loše. Uložite vreme i energiju u ljude i stvari zbog kojih se osećate dobro. 

Vi kontrolišete svoj život – ne vaši roditelji, prijatelji, partneri, posao, društvo. Možda vas oni oblikuju, ali vi ne možete da živite ispunjenim životom ako ih krivite za to ne čineći ništa da popravite situaciju.

Uvek idete napred – tako je koncipiran život. 

Ne krivite sebe za sve – preuzmite samo onaj deo odgovornosti koji vam pripada. Ne možete se vratiti u prošlost i ispraviti stvari, ali možete upravljati ishodom. 

Nalazite se u svom krugu u kome donosite svoje odluke. Možete dopustiti ljudima na utiču na te odluke, ali i dalje su to vaše odluke i vaš krug. Drugi su u svojim krugovima i vi niste odgovorni za to šta oni tamo rade. Ne možete živeti svoj život radeći u svom krugu tako da sprečite druge da u svojim krugovima rade onako kako rade.  I obrnuto. 

Prestanite da pokušavate da razumete osećanja, samo ih osećajte.

Ne držite sve u sebi. Zamislite da ste balon – ako se vazduh ispušta polako, manje je bolno (i za vas i za druge), nego kada se balon napuni i ispusti naglo. 

Budite sami sa sobom, a ne sami. 

Comments