Na Filmskom festivalu u Kanu prikazana su mnoga ostvarenja, ali su prisutni imali prilike da zavire u prvu epizodu The Idol, novoj HBO Max seriji. Ukoliko je suditi prema ocenama na sajtu Rotten Tomatoes, epizoda je dobila debitantski skor od 20%, a zatim je ocena pala za 9% kada je još kritičara upisalo svoje recenzije. Trenutni skor je 17%.

Jedan prestižni magazin objavio je ekspoze o seriji i dešavanjima na setu. Otkriveni su detalji zbog čega je prethodna rediteljka serije Amy Seimetz napustila snimanje naglasivši da je “nameštena da pretrpi neuspeh”. Takođe je otkrila da je kokreator serije, Abel “The Weeknd” Tesfaye, smatrao da se serija previše fokusira na „žensku perspektivu“. The Idol je prvobitno zamišljena kao muzičko putovanje pop zvezde koja se zaljubljuje u vođu kulta. Uzimajući to u obzir, čini se kao da je izbor pao na romantizaciju muškog lika koji je nasilnik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Idol (@theidol)

Nakon odlaska Amy Seimetz, Sam Levinson, autor svetski popularne serije Euphoria, došao je na samom kraju projekta. Tada je skoro sve bilo snimljeno, a Sam je tehnički “bacio” 75 miliona dolara koji su prethodno uloženi u produkciju. Levinsonove promene su uključivale više golotinje, uklanjanje glumaca i promenu priče. Članovi ekipe su opisali novu verziju kao “pornografsko mučenje” i “fantaziju o silovanju o kojoj sanja toksičan čovek”. Šta god da je Amy želela da postigne ovom serijom, može se reći da se više ne radi o istoj ekranizaciji.

Loše ispričane priče

U fokusu je Levinsonova nesposobnost da ispriča priču o ženama i traumama kroz koje prolaze, a da ih ne seksualizuje ili prikaže kao neinteligentne, što nije ništa novo za njega. Njegov prvi film, Assassination Nation, počinje upozorenjem da će vas film šokirati načinom na koji prikazuje seksualno nasilje i kako se žene iz generacije Z tretiraju u današnjem svetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Idol (@theidol)

Međutim, u stvarnosti, to je samo 108 minuta nasilja nad ženama. Ovaj isti film žestoko je kritikovao jedan kritičar koji je očigledno postao inspiracija za Levinsonovo ostvarenje Malcolm i Marie. Radi se o filmu koji ispituje Levinsonova iskustva kad se nađe na meti kritika. U 90 minuta su spakovana Levinsonova osećanja, da je bio omalovažavan i to ga je pozicioniralo kao žrtvu u filmskoj industriji.

The Idol i Euphoria

Kao što smo pomenuli, Levinson je najpoznatiji po seriji Euphoria koja je promenila način na koji tinejdžerski mediji danas funkcionišu. Dobila je različite kritike zbog svog stava prema narkoticima, nasilju i seksu među tinejdžerima. Svakako je brzo postala hit i do sada važi za seriju o kojoj se najviše tvitovalo u ovoj deceniji. Međutim, i na setu serije Euphoria je imalo sukoba. Postoje glasine o Levinsonu da stvara toksično okruženje, a da ne pominjemo navodni sukob između Levinsona i Barbie Ferreire koja glumi Kat.

Pročitajte i: Ovo su trenutno najbolje serije na HBO Max

Tu je i Maddy (Alexa Demie) kojoj u drugoj sezoni nije data realna priča. Ona postoji samo da bi služila Nateu i Cassie. Jules (Hunter Schafer) je imala veoma složenu priču na početku serije, a onda se to promenilo kada je raskinula sa Rue koju glumi Zendaya. Sve ove priče su suprotne u odnosu na Zendayu koja je, u suštini, Levinsonova muza. Ipak je njen lik Rue u fokusu, njena priča je najnaglašenija i najviše razrađena. Moguće da je tako jer je Rue zasnovana na Levinsonu, te nije morao da piše ženski lik od nule.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Idol (@theidol)

Nije poznato da li Levinson ima problema sa preostalim glumicama. Međutim, kad pogledate kako su njegovi likovi tretirani, očigledno je da u njegovom umu žene mogu biti ili svetice ili kurve – Lexi ili Cassie. Nekoliko glumica je govorilo o golotinji na setu i to pokazuje da brige onih koji su radili na seriji The Idol nisu prazne ili suprotne od onoga što je poznato da se dešava na Levinsonovim setovima.

Zaključak

Euphoria je trenutno jedna od najpopularnijih serija, a bez Levinsona možda neće biti završena. Zato se popušta pred njegovim hirovima i dozvoljava mu se da „baci“ 75 miliona dolara, dok se serije koje su ne samo bolje nego i raznovrsnije, a koje vode žene, otkazuju.

Zaključak, koji uključuje oba projekta, The Idol i Euphoriu, jeste da je Sam razmažena nepo beba koju ne mogu da kontrolišu. Njegovo ponašanje na setu, zahtevi i odbijanje da sarađuje ga ne čine autorom, iako trenutno nije optužen za nedolično ponašanje. Deluje da nije u stanju da shvati da ne uživaju svi u njegovim projektima. To je naročito tačno ukoliko namerava da snima serije i filmove sa plitkom, površnom radnjom dok rasipa novac studija i navodno traumira svoje kolege.

Sudbina serije The Idol za sada ne izgleda dobro, jer je većina kritičara izrazila svoje nezadovoljstvo. Mnogi su na društvenim mrežama istakli da za nju. Mišljenje se nije promenilo čak ni nakon što je Levinson najavio da će se Alexa Demie pojaviti kao Maddy Perez.

Definitivno je tačno da, nakon što gledaoci u Kanu procene da serija ne zaslužuje blio čiju pažnju, to znači da je već na putu da propadne, a da nije ni doživela svoju HBO Max premijeru, koja je zakazana za 4. jun. 

Pročitajte još i: Ovo su filmovi koje jedva čekamo da pogledamo do kraja godine

Naslovna fotografija: instagram.com/theidol

Marija Gavrilović

Comments