Tanka je granica između toga da budeš podržavajuća i negujuća partnerka i neko sa kim on razgovara, kad ima problem. Možda je on dobar u pronalaženju uzroka svoje uznemirenosti, prepoznaje svoja osećanja i pronicljivo govori o njima, a možda si i ti dobar slušalac, ali to ne znači da treba da hvataš beleške i da se uživljavaš u ulogu terapeuta. Možda imate dobru komunikaciju i jedno drugo najbolje razumete – i držite se toga. 

Vidiš, osim posla, porodice, strahova, uverenja – stvari koje on može da iskomunicira sa tobom bez zadrške, jesu one koje ti možeš da čuješ, a da se ne osećaš pogođeno. Ali, postoje oblasti u kojima oboje morate biti pažljivi i gde ne možete jedno drugom da budete potpuni oslonac i pokažete savršeno razumevanje. A to je vaša emotivna veza, kao i vaši lični paklovi i krugovi iz prošlosti, čistilišta u kojima se suočavate sa svojim demonima, to su vaše senke, mračne strane vaših umova.


U mnogim oblastima možeš da ga saslušaš i razumeš bolje nego iko drugi i da mu daš dobar savet, ali kada priča postane suviše lična, najbolji savet koji možeš dati svom partneru, jeste da pronađe terapeuta. Odlično je što vi komunicirate i možete da razgovarate o svemu, ali postoje neke zamke u koje možeš upasti, kada imaš pristup mračnoj strani partnerovog uma. 

Ako si previše zabrinuta za njegovo mentalno zdravlje i brineš zbog njegovog stanja, možeš zapostaviti sebe – ovo je zamka u koju brižne partnerke upadaju bez razmišljanja, maltene, voljno. Prosto, prirodno ti je da brineš i da se trudiš i ne primećuješ kada ova obuzetost partnerovim brigama probije granicu i postane destruktivna po tebe. Ne bi trebalo da prestaneš da ulažeš u sebe, da neguješ svoje mentalno zdravlje i da imaš svoje radosti i ispunjenosti, zato što je partner „van stroja“ i što je obuzet nekim ličnim procesima. Vrlo je osetljivo pitanje kako ćeš izbalansirati to što se on oseća loše, a tebi je sasvim dobro, pa ćeš možda prosto odlučiti da ti je lakše da se uživiš u njegovu priču, da se i ti osećaš „dovoljno loše“, da se on ne bi osećao loše, zato što se ti osećaš dobro. Vidiš? Zamka. Ako si već upala u nju, smesta povuci granicu i pozabavi se kvalitetom svoje empatije. Da li se ti to osećaš krivom što je tebi dobro, a tvom partneru nije? Da li te on krivi zbog toga? Da li se plašiš da bi mogao da uradi nešto što bi te povredilo, jer ne može da podnese da tebi bude dobro, ako njemu nije? Odakle dolazi tvoja nesigurnost i strahovi, čime si reagovala na partnerovo stanje i osećanja? Taj deo je tvoja lekcija i tvoj posao i možda bi i tebi bilo korisno da pronađeš dobrog terapeuta. 

Comments