Dobar timski rad je produktivan, stabilan i zadovoljavajući, međutim, sjajan timski rad podiže standarde, unoseći kvalitete koje tim mora da dosegne, kako bi postigao vrhunske rezultate i kako bi članovi tima bili zadovoljni i ispunjeni.

Najbolji timovi postižu viši nivo doprinosa, angažovanja i posvećenosti, ali i viši nivo ličnog zadovoljstva učesnika svojom ulogom i doprinosom – uključujući i lidere kao deo timova. Visoka postignuća se oslanjaju na četiri osnovna kvaliteta koje članovi tima unose u timski rad i koji ih zauzvrat povezuju i podižu lestvicu.

4 kvaliteta za najbolji timski rad

Sinergija među članovima tima

Da bi postigli sinergiju i maksimalna učinak, lideri i članovi tima rade vođeni zajedničkom idejom o pomeranju granica. Oni ne žele samo da ispune standarde, već i da nadmaše očekivanja. Do sinergije može doći samo ako svi članovi tima maksimalno funkcionišu i daju pun doprinos, dok vođa tima ne samo što daje smernice, već i olakšava timski rad. Sinergija prevazilazi puku produktivnost i može se dostići kada su uključeni i ostali osnovni kvaliteti kojima se odlikuju sjajni timovi.

Timski rad i profesionalnost

Kad su članovi tima i lideri posvećeni ne samo kvalitetnom radu, već teže da dostignu izvrsnost u poslu koji obavljaju, na delu je prava profesionalnost. To je stalna potraga za visokim standardima izvrsnosti i majstorstva, kako lidera, tako i članova tima. Kada se svi drže najviših standarda učinka i uvereni su da je svaki član tima jednako vredan, jedinstven i dragocen i da u timu nema „slabe karike“ čije nedostatke drugi članovi tolerišu i pokrivaju, dobija se vrhunska profesionalnost vrhunskog tima.

pexels cottonbro studio 3205568 3 4 osnovna kvaliteta timskog rada – kako da zajedno postignete vrhunske rezultate

Pročitajte i ovo: Pretvorite negativne povratne informacije u pozitivnu promenu

Angažovanost i uključenost

Vrhunski timski rad nije dolazak na posao i ispunjavanje zadataka za taj dan – to znači da su svi članovi i lideri angažovani, uključeni, motivisani i mentalno prisutni. Prisutnost ovog nivoa odražava intenzivnu posvećenost timu, poslu koji se obavlja, kao i misiji i ciljevima organizacije u kojoj tim radi. Svi dolaze na posao fokusirani i spremni da daju svoj maksimalan doprinos, svakog dana.

Sinergija, profesionalnost i uključenost svedoče o visokom nivou motivacije koji imaju oni koji su strastveni u svom poslu, koji sami sebi postavljaju visoka očekivanja i osećaju se zadovoljno i ispunjeno kada ih ostvare. Ostvarenje zajedničkog cilja je samo po sebi nagrađujuć osećaj, koji timski rad podiže na organski nivo, stvarajući sledeći osnovni kvalitet, koji celu priču povezuje i daje joj dublji smisao.

Hemija i timski rad

Hemija je taj organski, povezujući element, koji čini timski rad visoko zadovoljavajućim – članovi tima i lideri se osećaju povezano, a kvalitet njihovog odnosa je u fokusu. Hemija uključuje subjektivna pojedinačna iskustva jedinstva i kohezije i uživanja koje stvara dinamika tima i kvalitetan odnos između lidera i članova tima. Kada postoji hemija, znači da je nivo međusobnog poverenja i poštovanja veoma visok, da članovi tima i lideri cene jedni druge, da su svi zadovoljni sopstvenim doprinosom jednako kao što su zadovoljni i doprinosom svojim kolega i da je osećanje pripadnosti kolektivu visoko.

Dinamika najboljih timova

Najbolji timovi – od vrhunskih muzičara i sportskih timova do novinskih redakcija i medicinskog osoblja – opisuju svoju posvećenost poslu i kolegijalnost najjednostavnijim rečima „mi smo kao porodica“, a svoja radna mesta kao svoju „drugu kuću“.

Dinamika najboljih timova je zaista slična dinamici funkcionalne porodice – svi članovi se udružuju oko rešavanja problema, jedni drugima pomažu, pružaju podršku, kao i povratne informacije, žestoke rasprave su konstruktivne i svačije mišljenje se uvažava u traženju rešenja koje je najbolje za postizanje željenog cilja.

Timski rad znači upućenost na članove tima i potpuno poverenje u njihove sposobnosti, a sjajan timski rad znači da volite svoj posao i svoj tim i svoje mesto u njemu i da osećate da tu pripadate.

Pročitajte i ovo: Zašto su prijateljstva na radnom mestu tako važna

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević

Comments