Zakazali ste venčanje, posle desetak ili manje godina veze, rešili ste da prebrinete i to. Srećni ste, uzbuđeni, a najviše ste okupirani organizacijom događaja koji će biti top tema za prepričavanje cele bliže i dalje familije. A šta radi vaša jača polovina?Ne znam da li muškarci kada zakažu venčanje imaju noćne more u kojima otromboljeni sede ispred televizora sa pivom u ruci ili svojim unutrašnjim uvom čuju tik-tak, ali se svakako čudno ponašaju.

Ono što žene u euforiji ne primete jeste da muževi to be, ulaze u posebnu fazu svog života poznatu manjem auditorijumu kao groznica momačke večeri. Ova groznica, traje do venčanja (ne zakazujte svadbu šest meseci unapred) i ako su simptomi možda slični drugim dijagnozama ova faza ima posebne (očajničke) motive.

Kako se manifestuje?

Uglavnom se manifestuje adolescentskim ponašanjem, što konkretno u ovom slučaju znači opijanje sa društvom do ranih jutarnjih sati, druženje sa osobama diskutabilne prošlosti, izbegavanjem ljubavnih dužnosti i muvanje svega što podseća na žensko. U zavisnosti od karaktera budućeg supruga simptomi će biti blaži ili jači. Mogu stvarno skakati na svaku kasirku iz marketa (pa i onu brkatu), a mogu ići i u krajnost i umišljati zaljubljenost. Ti osetljivi tipovi nekako se najviše ugruvaju u ovoj fazi, jadni. A sve se dešava uz mantru “Sutra se ženim, pa neću moći”, da, da, ubedljivo. Odjednom on je predator, alfa mužjak i plaši se da će ulaskom u bračnu luku propustiti nešto važno. Pa žuri, trči, ne spava, samo da to nadoknadi. Nije lako, priznajte. Sve što ga je ranije mrzelo, sada mu je izazov, čak i da zbari onu brkatu u ime opklade. Ili da se upusti u paralelnu vezu koja će trajati do venčanja. Nađe neku slatku klinku, zanosi je malo Antićevim pesmama i voli je najviše na svetu dok ne baci tu momačku sim karticu i ne javi joj se više nikad. Baš je mangup!

Ne bira ni mesto ni vreme Tipično naše: Groznica momačke večeri

Uzrok groznice tipa momačke

Prosečan muškarac, kada oseti da mu momački život izmiče, automatski postaje Kazanova koga čekaju hiljade i hiljade žena. Šta je uzrok tome? Ne mogu da kažem da nije ljudski, svi smo mi pomalo željni još nečeg, još nekog, ali mislim da je glavni pokretač u svemu ovome ego. Uzrok mnogim bolestima, pa i ovoj. Muškarcima kao i svim ostalim živim bićima potrebna je potvrda da su moćni, lepi, poželjni, glavni. Ušuškani u stogodišnjoj vezi izgubili su nadražaj tog tipa i potrebna im je potvrda sa strane. Kad već ulaze u brak, da znaju da su još uvek bili u igri samo su, eto, rešili da se smire. Potrebno im je da znaju da izabranica njihovog srca nije to, zbog toga što nijedna druga ne bi na to pristala, već zato što su oni tako odlučili. A mogli su da biraju i to mnogo. Tako da ovo ponašanje predstavlja poslednji trzaj matorog momka da ubedi sebe da nije za bacanje, i druge da je još uvek aktuelan.

Sprečiti ili lečiti

Jedini način da se ovakvo ponašanje spreči jeste da se venčate preko noći u Las Vegasu, u suprotnom nemoguće je. Prirodno je i donekle razumljivo da svako želi da uzme najviše od života što može. Ono što je čudno jeste što muškarci percipiraju stvari malo drugačije od žena i na način koji nije baš tako lako prihvatljiv. Šta da radite? Pustite ga, neka se istutnji. Kada se obruka dovoljno da mu lov dosadi, vrati će se vama sa cvećem manji od makovog zrna. I tada će znati zašto je izabrao baš vas. Nažalost, tako to ide, jedina varijacija ove groznice može biti da se simptomi jave malo kasnije, tačnije u braku, ali to je tek posebna priča i za to je potrebna hitna hospitalizacija pacijenta ili makar kućno lečenje.

Maja Marković
Comments