Prijatelji su vaša mreža podrške, a podrška vam treba vrlo često, u različitim stvarima. Zato treba da imate saosećajne prijatelje koji će vas razumeti i tešiti, kao i one praktične i od akcije koji imaju rešenja, ili poznaju ljude koji rešavaju razne vrste problema, kao i one sa kojima se najbolje zabavljate i provodite. Različiti tipovi prijatelja obogaćuju i olakšavaju vaš život na mnogo načina i pomažu vam da ispunite svoje emocionalne i druge potrebe i proširite svoje vidike.

Sa svakim prijateljem i svakom bliskom osobom imate poseban odnos i sa svima delite misli i osećanja. Ali, kad vam je potreban praktičan savet, recept ili detaljno uputstvo – zovete određenog prijatelja za koga znate da je koncizan i da će vam sve objasniti na najjednostavniji način. A kad ste tužni, uplašeni, zbunjeni, zovete onu prijateljicu koja ume da vas sluša tako dobro, da i sami sebe bolje čujete i razumete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)


Različiti tipovi prijatelja pomažu vam da upravljate kroz izazove, lavirinte i krivine života, kao i da uživate i vrednujete sve ono dobro i pozitivno.

Tipovi prijatelja koje treba da imate uz sebe

Suprotni tipovi prijatelja

Srodne duše nisu samo oni koji su nam slični po senzibilitetu, energiji, interesovanjima, vrednostima. To su i oni ljudi – tipovi prijatelja, partneri, članovi porodice – koji su potpuno različiti od vas, koji su vaša suprotnost. Ako ste tihi, povučeni, smireni, treba vam prijatelj koji je bučan, ekstrovertan, razigran, brzo misli, brzo reaguje i otvoreno ispoljava osećanja. Takođe, potrebna vam je i ona vrsta suprotnosti koja vas izaziva – neko sa kim ćete moći da debatujete i raspravljate do sto jedan i nazad, o politici, umetnosti, filozofiji, religiji… Od prijatelja koji imaju drugačiju perspektivu, shvatanja i način života, možete mnogo naučiti – kao i oni od vas.

Saosećajni tipovi prijatelja

To su oni koji slušaju i imaju terapeutski učinak. Empatičnom prijatelju koji vam poklanja punu pažnju, u koga imate puno poverenje, jer vas ne osuđuje i uvek vas razume, u stanju ste sve da kažete. On je toliko dobar u svom umirujućem i lekovitom dejstvu, da imate osećaj da bi trebalo da vam naplaćuje terapeutske seanse. Strpljivo sluša, dozvoljavajući vam da ventilirate, postavlja vam prava pitanja i upućuje vas da posmatrate sebe, što vas automatski umiruje i donosi više jasnoće. On razmišlja sa vama i njegovo razumevanje i saosećanje vam pomažu da sami sebe bolje razumete i da imate više milosti za sebe. On ume da vas zagrli, da vas uteši i oraspoloži i učini da stvari ne izgledaju tako crno, ili tako haotično i bezizlazno, kao što vam se čini.

Pročitajte i ovo: Šest načina da se povežete sa starim prijateljima

Prijatelji koji imaju poseban životni stil

Tipovi prijatelja sa posebnim životnim stilom su posvećeni i strastveni u određenoj oblasti – možda je to sport, umetnost, putovanja ili domaćinstvo. Ovo su prijatelji sa kojima možete napredovati u istraživanju različitih oblasti – otići na nezaboravno putovanje, posećivati izložbe, naučiti da cenite neke vrednosti na koje niste obraćali mnogo pažnje i uneti više raznovrsnosti i atmosfere u svoj život. Na primer, uz prijateljicu koja je fantastična domaćica, naučićete da spremate neka jela, usvojićete prakse za čišćenje i održavanje i obraćaćete joj se za razna praktična pitanja i savete. Uz prijatelja slikara, upoznaćete još umetničkog sveta i proširiti svoje horizonte, a uz strastvenog ljubitelja sporta i dobre forme, usvojićete zdraviji stil života. Različiti tipovi prijatelja utiču na vas, kao i vi na njih i to je ono najbolje u svemu.

Prijatelji bez dlake na jeziku

Svakome je u životu potreban neko ko nema filtere i ko prosto iznosi svoja mišljenja i zapažanja onako kako dolaze, spontano i trenutno. Naravno, druženje sa ovakvim prijateljima može biti izazovno – oni su ponekad grubi u svojoj neposrednosti, jer uopšte ne razmišljaju da li će vas povrediti svojom primedbom. Ali, njihova apsolutna iskrenost je ono zbog čega ih volite i zaista ne biste želeli da bude drugačije.

Takvom prijatelju obratićete se kad se uplašite da ste zastranili, da tripujete, ili ste pristrasni i ne možete da sagledate neku situaciju jasno, razložno i pravedno. Jer ste sigurni da će vam on reći tačno ono što primećuje, bez zadrške. To je prijatelj koji će vam uvek pomoći da proverite svoje stanje stvarnosti i uvek će biti tu za vas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Stari prijatelji sa kojima se uvek lako povezujete

To su oni koji su daleko i možete da se ne vidite i ne čujete mesecima i godinama, ali kad se najzad sretnete, osećaj je isti – u trenutku se povežete i distanca vremena nestaje. Nastavljate gde ste stali, kao da nije prošao ni dan. To su prijatelji koji su deo vas i tako će biti celog života. Uopšte nije važno da li se viđate jednom godišnje, ili jednom u pet ili deset godina, uvek ćete ih voleti i osećati ih kao svoje rođene.

Prijatelji koji su članovi vaše porodice

Srodstvo nije garancija za duboke i prijateljske odnose, ali kada brata, sestru, tetku, rođaka ili roditelja smatrate svojim bliskim prijateljem, to je jedna od najdragocenijih veza koje možete imati u životu. Poznajete se od detinjstva i jedni o drugima znate smešne, strašne, neprikladne i sramne stvari i one su deo bezuslovnog prihvatanja i razumevanja među vama.

Pouzdani tipovi prijatelja

Pouzdani prijatelji su oni kojima se obraćate kada imate ozbiljan problem i koji se uključuju da vam pomognu ne postavljajući suvišna pitanja bilo da ste nekog ubili ili izveli prevaru i treba vam pomoć da uklonite tragove, ili vam hitno treba vožnja, ili imate poplavu u kući…

Naravno, jedna osoba može imati kvalitete različitih tipova prijatelja, tako da je broj bliskih prijatelja koji su uvek tu za vas obično manji od pet – ali je sasvim dovoljan.

Pročitajte i ovo: Zašto je svakome potrebna jaka i samostalna najbolja prijateljica

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments