Prijatelji su najvažnije osobe u našim životima, oni nas obogaćuju i oplemenjuju, poznaju nas i podržavaju tokom celog života, kroz sve naše uspone i padove, slavlja i tragedije. Pravi prijatelji su najveći oslonac i podrška i najbolje društvo, u svakoj situaciji. Ali, postoje i toksična prijateljstva, koja možda ne prepoznajemo odmah – neke ljude zavolimo i prihvatimo otvorenog srca i opiremo se saznanju da oni nisu tu za nas kao što smo mi za njih i da ne učestvuju u prijateljstvu na isti način.

Tužno je i poražavajuće odreći se prijatelja zbog njegove nepouzdanosti i lošeg uticaja, ali toksična prijateljstva je neophodno prekinuti, zbog lične dobrobiti i mentalnog zdravlja.

Zašto su prijateljstva tako značajna

Možete odrasti bez porodice i godinama biti bez partnera, a i dalje voditi sjajan i ispunjen život, sve dok imate divne prijatelje. Ali bez njih, ne možete toliko dobiti od života. Prijateljstva su naši najdublji, najiskreniji i najtrajniji odnosi koji, za razliku od porodičnih i romantičnih odnosa, nisu obeleženi obavezivanjem i preplavljujućim emocijama. To su odnosi u kojima smo prihvaćeni i voljeni takvi kakvi smo i u kojima imamo svu slobodu individualnosti, prijateljstva nas ne uslovljavaju, već nas podstiču i oslobađaju. Prijatelje biramo slobodno i nismo prinuđeni da budemo sa njima, jer imamo isti DNK, za njih nas ne vezuju zakoni, obećanja i očekivanja, prijateljstva održavamo zbog uzajamne ljubavi i poštovanja.

Kad nas porodice i partneri iznevere, prijatelji su naša mreža podrške, naša izabrana porodica i izvori bezuslovne ljubavi i podrške. Stoga prijateljske veze moraju biti stvarne i duboke i obostrane, a ne lažne, površne i jednostrane, kao što su toksična prijateljstva.

Znaci koji ukazuju na toksična prijateljstva

Takmičenje i konkurencija

Toksična prijateljstva su možda uzbudljiva zbog nadmetanja koje vas tera da budete bolji i postignete više, ali kada izostaje podrška i deljenje radosti zbog uspeha, kada prijatelj trijumfuje jer vas je u nečemu nadmašio, ili se stalno bori da vas prestigne, tu nešto nije kako treba. Možda potreba za nadmetanjem dolazi sa nekog traumatičnog mesta i možda je vaš prijatelj može nadvladati i razrešiti, ali ako ne želi to da prizna i da radi na tome, on unosi nemir i nestabilnost u vaš život, a to nije ono što prijatelji čine.

Ogovaranje i intrige

Sklonost ka ogovaranju je definitivno toksična. Prijatelj može uživati u prenošenju tračeva i biti vam odan, dok oseća da ste sa njim „u zaveri“ protiv svih ostalih. Ali, ako se vama ne dopada ogovaranje, prijatelj može osećati da se vi „uzdižete“ iznad njega i osećati potrebu da vas „spusti“. Nemojte se iznenaditi kad čujete da i vas ogovara – a ako to radi, pre ili kasnije ćete čuti.

Pročitajte i ovo: Kako (i da li) da prihvatite najveće mane svojih prijatelja

Povređivanje osećanja

Toksičan prijatelj ne vodi računa šta će vam reći, odnosno, na koji način će vam saopštiti nešto što smatra istinitim i može vam „sasuti u lice“ nešto što će vas povrediti, umesto da vam ono što ima da kaže, saopšti tako da vidite da on to čini za vaše dobro. Prijateljstva vrednuju i čuvaju osećanja, a toksična prijateljstva ih povređuju i devalviraju.

Nipodaštavanje uspeha

Lažnom prijatelju su vaša dostignuća trivijalna i učiniće da osećate kao da ništa važno niste postigli kada ste doktorirali, kupili auto, stupili u brak. Čak i kada uradite sjajan posao, toksičan prijatelj će pronaći slabosti i umesto pohvale i vrednovanja, daće vam kritiku, koja je destruktivna i obeshrabrujuća

Osuđivanje

Toksični prijatelj vas može osuditi zbog određenog ponašanja, loše procene, odluke – zapravo, možda jedva čeka da nešto omašite, kako bi uživao u vašoj patnji. Kada se neko naslađuje vašom nevoljom, ne može se sakriti iza maske prijateljstva, jer to je neprijateljsko i toksično ponašanje, kao i ljubomora.

Toksična prijateljstva i sukobi

Kada se oko nečega ne slažete sa pravim prijateljima, o tome ćete raspravljati nastojeći da shvatite zašto imate tako suprotna mišljenja. Na kraju možete doći do toga da svako ima svoje razloge, složiti se da se ne slažete i nastaviti da se poštujete. Ali toksična prijateljstva se odlikuju sukobima i emocionalnom manipulacijom – druga osoba se često zbog nečeg ljuti na vas i u novim sukobima stalno poteže stare primere i argumente. Nezavisno od toga da li ste nešto pogrešili, prijatelj bi trebalo da ima kapacitet da vam oprosti.

Toksična prijateljstva su zamorna

Prijatelj nije tu za vas i znate da se ne možete osloniti na njega i obratiti mu se kada vam je najpotrebniji, dok on istovremeno očekuje da se vi uvek pojavite i odazovete – i vi to činite sa naporom i osećanjem nepravde. Nositi unutrašnji konflikt zbog prijateljsta je zamorno, baš kao i društvo toksičnog prijatelja koji se beskrajno žali na jedno isto, vrti ispričane priče u krug i traži da ga slušate, dok on vas uopšte ne sluša. Toksična prijateljstva isisavaju vašu životnu energiju – i to je zamorno. Otkrivate da vas prijatelj laže i ne možete da shvatite zašto, a ako to pitanje potegnete, uletećete u svađu, optuživanje i dramu, u kojoj toksična osoba cveta u svom punom zamahu, a vi se osećate besmisleno i iscrpljeno.

Loši prijatelji su posesivni

Loši prijatelji su ljubomorni na vaše druge prijatelje, što pokazuje njihov nedostatak samopoštovanja i nesigurnost. Oni će se naljutiti na vas, ako im kažete da već imate dogovor koji ne uključuje njih, a kad pokušate da ih uključite, oni će to izbegavati (jer ne žele da se osećaju inferiorno u društvu vaših ostalih prijatelja). Mogu vam čak i otkrivati razne neprijatne „istine“ koje su iskopali o vašim prijateljima, odnosno, mogu spletkariti protiv vaših ostalih prijatelja, kako bi sebi podigli vrednost.

Oni takođe ne žele da vas upoznaju sa ostalim svojim prijateljima, ali kada shvatite da su to osobe slabog karaktera i niske vrednosti, postavlja se ozbiljno pitanje – zašto se družite sa osobom koja se druži sa nekim sa kim nikada ne biste poželeli da budete u društvu?

Toksična prijateljstva ne poštuju granice

Toksična prijateljstva su nepouzdana na sve načine – loši prijatelji previše zadiru u vaš lični život, ili nastoje da vas previše uključe u svoj, a kada im postavite granice, oni ih bezobzirno gaze. Kada izvuku vaše tajne, odaće ih drugima, a ako vas neko ogovara ili napada, neće stati na vašu stranu i „braniti vašu čast“.

Koristoljubivost lažnih prijatelja

To se može odnositi na obraćanje vama samo kada im je potrebna neka pomoć, finansijska ili emocionalna podrška, ali može se odnositi i na pokušaj lažnog prijatelja da sebi obezbedi bolji status, tako što će se „prilepiti“ uz vas i koristiti vaše veze i poznanstva (koja ni vi sami ne koristite da sebi obezbedite neke povlastice). Korisno je imati uticajne prijatelje, ali prijatelj koji stalno koristi vaš uticaj, nije dobar prijatelj, nego koristoljubiva osoba.

Sve u svemu, ako osećate bilo kakvu rezervu i neprijatnost i osećate da neko vaše prijateljstvo nije bezbedan prostor za vas, to verovatno i nije pravo prijateljstvo.

Pročitajte i ovo: Kako prepoznati toksično prijateljstvo?

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments