Kada vam je pažnja usmerena na ono što vam nedostaje, a to može biti bilo šta – novac, vreme, veza, sreća, lične sposobnosti, moć, lepota – upadate u obrazac ograničenog načina razmišljanja, uslovljenog nedostatkom. Perspektiva vam se sužava, a zaključke, odnosno, uverenja stečena iz ograničene perspektive, uslovljavaju vaša osećanja i ponašanje. Pri tom, dovodite u pitanje sve ostalo, osim svog „majndseta“ – a to je ono prvo i glavno što treba da preispitate. Programi su vam negativni i potrebna vam je ne samo reinstalacija, nego i brisanje nekorisnih programa i unapređivanje sistema. Ovo su neka tipična uverenja koja dolaze iz usmerenosti na nedostatak i koja vam truju život. 

Ne možete da ostvarite ono što želite jer niste dovoljno dobri 

Taj program vam je instaliran u detinjstvu, kad ste dobijali više kritike i negodovanja, nego podrške, što možda uopšte nije bilo otvoreno i brutalno – ali vi ste bili preosetljivi i osećali ste da su odrasli nezadovoljni vama, da ne ispunjavate njihova očekivanja, da im smetate i razočaravate ih. Pošto ste odrasli u tom uverenju, ono je za vas uobičajeno i samim tim istinito – nikada ne posumnjate da je to od početka neistinito i netačno i da vam je potrebno da se toga oslobodite. Pa, posumnjajte sada. Nije lako odbaciti taj program, ali je moguće, kad znate na čemu treba da radite. 

Sistem vas sputava i ne dozvoljava vam da živite kako želite 

Lako je okriviti sistem, jer ni jedan nije po vašoj meri i svi su manje ili više nepravedni, nefunkcionalni i licemerni. Vlada, ekonomija, obrazovanje, korporativni sistemi – postavljaju životne okvire, ali nisu odgovorni za sve vaše životne probleme. Ako se fokusirate na nedostatke sistema, imaćete materijala da se žalite celog života, ali isto tako ćete celog života ostati u ulozi žrtve i bićete sve ogorčeniji, nezadovoljniji, frustriraniji i bespomoćniji. A takav stav će od vas stvoriti usamljenu osobu koju drugi pažljivo izbegavaju, jer ne žele da slušaju i osećaju ono što uvek slušaju i osećaju u njenom prisustvu. Preuzmite odgovornost, vratite svoju moć.   

Nemate ništa što želite i u budućnosti može samo da bude još gore

Već ste postavili scenario za tu budućnost sunovrata i gubitka, jer ste krenuli od onoga što nemate i što vam nedostaje. To je samoporažavajuće i samoispunjavajuće proročanstvo, jer je istina da mi kreiramo svoje živote, svojim mislima i uverenjima. Uvereni da nemate ništa, toliko ste zabrinuti, da gubite iz vida sve mogućnosti i nemate snage da radite ništa proaktivno, kako biste ostvarili, osvojili i postigli ono što želite. 

Comments