Posvećeni ste ličnom razvoju i savladali ste neke teške lekcije – vaša prošla toksična veza konačno vam je pokazala obrazac iz koga želite da iskoračite. Želite kvalitetnog partnera i zdrav odnos i možda ne znate šta je to tačno, ali znate šta su toksične veze, jer ste ih iskusili. Možda ste ponavljali jedan tip toksičnog odnosa, ali to ne znači da treba da isprobate i ostale, da biste znali šta sve ne želite.

Odlučite da od sada bolje pazite na znake ponavljanja toksičnih obrazaca i ne dozvolite da vas još jedna toksična veza uvuče i iscrpi.

everton vila AsahNlC0VhQ unsplash 1 Vrste toksičnih veza koje treba da prevaziđete u 2024. godini

Vrste toksičnih veza koje treba da izbegnete

Situaciona toksična veza

Slučajan i nedefinisan odnos je toksična veza koja vas može privući jer ste sami, dosadno vam je i što da ne? Neka se bar nešto dešava. Ali, veza u kojoj nema posvećenosti i ništa nije sigurno i dalje je preveliki rizik, jer vam se lako može desiti da se emocionalno angažujete, dok druga osoba ostaje neuključena. A to je siguran način da (još jednom) doživite slomljeno srce.

Izjednačavanje slobode sa nevezanošću i neozbiljnošću u situacionoj vezi drastično menja percepciju ljubavi i ostavlja vas nepovezane – i sa sobom i sa drugom osobom. Koncept zabave koja razdvaja fizičku i emocionalnu intimnost nije za vas – to ste verovatno i sami do sada shvatili. Pazite na potajno očekivanje da se nasumična avantura može razviti u nešto više – to je nerealno romantično očekivanje i način da vas toksična veza uvuče i preplavi.

Jednostrana veza

I to ste možda iskusili – ova toksična veza počinje kao prijateljstvo i dok vi razvijate osećanja, druga osoba ostaje na nivou prijateljstva. Ali ipak nije toliko prijateljski nastrojena, da ne uzme ono što joj se nudi besplatno. I ovde je put do slomljenog srca otvoren kroz vaše očekivanje da će vam biti uzvraćeno. Druga osoba će shvatiti koliko vredite, zavoleće vas, postaćete joj potrebni. Ali, druga osoba ne mora da investira ništa u odnos u kome vi sve dajete i radite sav emocionalni posao – ona prosto može da nastavi da koristi prednosti tog odnosa, dokle god vi pristajete na to.

U takvom odnosu nikada nećete osetiti da ste izabrani, uvek ćete biti opcija, neko ko je pri ruci i koristan je na mnogo načina (za seks, druženje, razgovor, podršku i pomoć…). Jednostrana veza je ugovor u kome samo vi dajete stalno, dok druga osoba uzvraća sporadično, na način koji je njoj zgodan i onako kako joj je najlakše. I sve vreme se radi o toj drugoj osobi – njeni problemi i njen život će uvek biti važniji od vašeg. Možete se zavaravati i nazivati to prijateljstvom, ali nemojte. Uporedite svoja prijateljstva sa ovim odnosom, pa ćete jasno videti da vam ta osoba ne pruža dovoljno ni kao prijatelj. Ne čekajte da vas ova toksična veza iscrpi u potpunosti, izađite iz nje. To je čin samopoštovanja.

Pročitajte i ovo: Unapredite bliske odnose na načine koji podstiču lični rast

heather mount 8c3zjKrkkBA unsplash 1 Vrste toksičnih veza koje treba da prevaziđete u 2024. godini

Toksična veza sa osobom koja minimalno pruža

Ova toksična veza je slična kao jednostran odnos – možda dobijate više, kada partner odluči da vam se malo posveti, ali zapravo, on vam daje tek toliko da vas zaintrigira, da pomislite da tu postoji izobilje koje vas čeka, ako nastavite da budete strpljivi i prihvatate njegove izgovore, kojima vas drži na distanci. Kad to malo potraje, uviđate da ste na ljubavnoj dijeti – partner vas hrani mrvicama, koje deluju kao krupni zalogaji, zato što su tako retki. Jedan lep gest, posvećeno vreme, pažnja i pozitivna osećanja – da vas uveri da ste voljeni, a zatim gladovanje, danima i nedeljama. Partner ima toliko kapaciteta za bliskost i ulaganje u vezu – jednom ili dva puta mesečno. I dok on ima minimalna ulaganja, vaši troškovi rastu. Ne postoji dovoljno dobar razlog da pristanete na to.

Toksične veze sa emocionalnim vampirima

Emocionalni vampiri mogu biti i prijatelji i druge osobe iz bliskog okruženja, koji se hrane vašom empatijom i energijom. Kada se posle vremena provedenog sa nekom osobom osećate potpuno iscrpljeno (čak i ako ste samo kratko razgovarali telefonom), ta osoba je verovatno emocionalni vampir. Udaljite se od onih kojima služite kao hrana i čuvajte se!

Ne treba vam još jedna toksična veza, kao lekcija i iskustvo. Vreme je da iskusite bolje i zdravije odnose, koji vas podržavaju i neguju.

Pročitajte i ovo: Novi dejting trendovi – kako će izgledati potraga za ljubavlju u 2024. godini

Naslovna fotografija: Everton Vila

Brankica Milošević

Comments