Toksična veza je jedna mala rupa na crnom zidu. Vremenom, rupa postaje sve veća dok jednu osobu u potpunosti ne uvuče u mrak. Toksična veza nije zdrava po nas i sputava nas u mnogim stvarima, zbog toga, olakšajte sebi i nastavite dalje sami. To što sa nekim niste uspeli kao par, ne znači da nećete uspeti kao prijatelji.

Zdrava veza podrazumeva međusobno uvažavanje, zajedničko napredovanje, poštovanje, iskrenost, nežnost i bezbroj drugih stvari. Međutim, zaljubljenost može da učini da nekada ne vidimo jasno stvarne probleme u vezi i da uplovimo u toksičan odnos koji kasnije normalizujemo. Kako bismo na najlakši način objasnili šta toksični odnos znači ali i podrazumeva, u nastavku testa navešćemo znakove koji su tipični za jedan toksičan odnos.

Šta podrazumeva toksično ponašanje?

Ako je vaš odnos zasnovan na sukobu i uključene su stalne prepirke, vaš partner uvek pronalazi opravdanje za svoje postupke dok vas unižava i čini da se osećate manje vrednom. Partnerovi loši maniri i loše ponašanje nisu opravdanje, jer svi zaslužujemo podjednako poštovanja ma o kom odnosu da je reč.

Pročitajte i ovo: Veza na daljinu – iskustva i anketa

Očekujete od partnera da popravi vašu emocionalnu uzdrmanost

Budite iskreni. Koliko puta ste bili u svađi zbog toga što vaš partner nije bio tu za vas u teškim momentima ili nije bio dovoljno saosećajan jer ste imali loš dan? Da li ste zbog toga osetili ogorčenost? Da, važno je da imate podršku svog partnera i oslonac kad se nešto loše događa, ali morate da naučite da pravite razliku između pružanja podrške i emocionalne obaveze. U zdravoj vezi je potpuno normalno da partnera pitate za bilo kakvu vrstu pomoći, ali je ključna stvar upravo u tom razgovoru.

Prioritet vam je pravičnost

Lepo je kad osoba drži do sebe, nekada nas baš ta vrlina i privuče. Ali, postoje momenti u kojima ispred pravičnosti morate da stavite svoju vezu, ako odustajete od te ideje, vaša veza je toksična. Dešava se da u toku rasprave sa partnerom to počne da liči na međusobno nadmetanje i time potiskujete činjenicu da se vas dvoje borite protiv problema, a ne jedno protiv drugog.

Pročitajte i: Ljubavni mitovi koji ometaju zdrave odnose

Vaš partner je vaša “druga polovina”

Molim vas da odustanemo od ideje da nam je potreban neko ko će nas učiniti celim. U toku detinjstva, odrastanja, školovanja, sazrevanja, gradimo sebe i svoj put. Sebi postavljamo ciljeve i trudimo se da napredujemo i postanemo uspešni. Tokom te borbe gradimo i nas kao celinu, dakle, partner nam nije druga polovina jer bi to podrazumevalo da mi nismo celina. Ovakav pogled na vezu vodi ka toksičnom odnosu jer ako osećate da bez nekog “niste celi”, zapostavljate svoje prijatelje, druženja, odlazak u bisokop i druge hobije, stvarate dinamiku koja nije prirodna. Osećate nesigurnost i nepoverenje, a to je ono što uništava odnos između dvoje ljudi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Noisetier (@thenoisetier)

Surovo iskreni

Iskrenost je temelj svake veze, a temelj je dobar jedino kad je čvrst. Naravno da svako želi da čuje istinu, ali nekada je potrebno da biramo način na koji nešto saopštavamo.

Intenzivan sukob znači strast

U filmovima često vidimo kako se iz sukoba rađa strast i već u sledećem trenutku ste goli, umotani u jorgan, pored kamina. Ali, kao što već dobro znamo, život nije film i problemi u vezi se ne rešavaju tako.

Nagoveštavanje

Ako ste ,,slučajno”, ostavili otvorenu stranicu sa minđušama koje želite i time partneru nagoveštavate da očekujete taj poklon, molim vas da odmah prestanete. Najlakši način za stvaranje toksišne veze su “nagoveštavanja” i koliko god izgledalo kao normalno, sasvim je suprotno od toga.

Pročitajte i: Promenite ponašanje u vezi (koje zavisi od vas)

Naslovna fotografija: instagram.com/navymodels

Dragana Stojanović

Comments