Toksične veze – toliko nas je kroz njih prošlo. Bile su više ili manje traumatične, a kroz pojedine prođemo tako što iz njih naučimo životne lekcije. Takve veze su pravi emotivni rolerkoster sa koga je tako teško iskočiti, a izlaženje iz takve veze je jedna od najboljih stvari koje možete uraditi u svom životu.

Ovo su stvari koje naučite iz takvih veza, koje su se, na sreću, završile.

Bolje je biti sam nego u lošoj vezi

Nikad se nećete osetiti toliko usamljeni nego u toksičnoj vezi. Naravno, sve zavisi od tipa veze, jer ona može biti nezdrava na više načina. Ali kakva god da je veza, uvek je bolje biti sam, nego sa tom osobom koja negativno utiče na vaš život, mir, mentalno zdravlje.

Mnogi ljudi ostaju sa partnerom kojim nisu zadovoljni zbog straha od samoće, ne shvatajući da tako muče sebe. Kada ste sami – mnogo više upoznate sebe i suočavate se sa svojim strahovima. To nije nimalo lako, ali to je prava stvar za vas i vaš razvoj.

Ako više plačete nego što ste srećni – bežite

Ovo se ne odnosi samo na plakanje. Ako se generalno osećate neprijatno u vezi, niste svoji, stegnuti ste, nervozni i nesrećni, ako ima više lošeg nego dobrog – vreme je da taj odnos napustite. Naravno, postoje i teži periodi u vezi, ali ako se ništa ne menja, niti se radi na tome da se promeni, onda iz nje treba izaći.

Pročitajte i ovo: Kako bi izgledala serija “Sex and the City” da je Carrie Bradshaw išla na psihoterapiju?

“Ne” nije ružna reč

Nema ništa loše u tome ako nešto ne želite i to jasno i glasno date do znanja. Naprotiv, to je osnova zdrave veze. Ljubavni odnos treba da bude zasnovan na kompromisu i međusobnom razumevanju. Test za zdravu vezu jeste da odbijate nešto sa istom lakoćom kao što pristajete.

Ljubav nije manipulacija

Ako vam je partner nekad rekao: Ako me voliš, onda ćeš… onda ste bili izloženi manipulaciji. Čim ima manipulacije, onda ima i toksičnosti. Naravno, svako od nas ima šta da popravi kod sebe i poseduje tu dozu toksičnosti. No, sasvim je drugačije kada to preuzme ličnost i uništava vezu. Nijedna manipulativna veza neće biti zdrava. I ljubav nikad nije manipulacija, a zaslužujete pravu ljubav.

Ako funkcioniše – ne znači da je dobro

Hajde da to predstavimo ovako – ako je vaš auto u voznom stanju, ne znači da je ispravan i da će proći tehnički pregled. Ne znači da je uopšte bezbedno voziti ga. Ali, funkcioniše. Pojedine veze su kao ti automobili, voze, ali je samo pitanje trenutka kada će se pokvariti.

Pročitajte i ovo: Kako prepoznati toksično prijateljstvo?

Nikome niste dužni

Možda vam se nekad dešava da progutate sopstvena osećanja i potrebe kako biste nekome izašli u susret. Na taj način ćete samo sebe povrediti, a i navići ćete tu osobu da može da zahteva od vas šta joj se prohte. Nikome ništa niste dužni; niste dužni da sebe smanjujete da bi ste se nekome prilagodili. Uvek pratite sebe, svoju intuiciju, svoje želje. Naročito niste dužni da budete u vezi sa osobom sa kojom niste srećni.

Naslovna fotografija: instagram.com/smilesneverlie

Jovana Petković

Comments