Porodice su naporne. I sa godinama njihovi najnaporniji članovi postaju sve naporniji. Brat koji pije, tetka koja osuđuje, starija sestra koja vas uvek stavlja u poziciju deteta, teča koji voli da vas bezazleno potapše po guzi… Dok ste mladi, te porodične veze nisu tako iscrpljujuće, samo su neprijatne. Ali sa godinama, što ste važniji sebi, sve više imate pravo da uopšte ne dolazite u situacije u kojima ćete trpeti nešto što vas nervira, plaši, izluđuje. A ti toksični članovi porodice sa godinama nistu postali prijatniji i svesniji sebe, nego su još okoreliji i nepodnošljiviji u svojim ponašanjima koja doživljavate kao nasilje nad svojim unutrašnjim mirom, svojim dostojanstvom i svojim pravom na izbor.

Niste mogli da izaberete članove svoje uže i šire porodice? Ali možete da izaberete da ih ne viđate, jer vas zrelost oslobađa povinovanju porodičnim tradicijama, društvenim vrednostima i krivice što ih ne poštujete – jer poštujete sebe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tova Elneskog (@tovaelneskog)

Imate pravo na svoju sreću

Možete biti nesrećni zbog najbližih, svakodnevno. Ako zvuči preradikalno, ili čak monstruozno, odbaciti sopstvene roditelje ili decu, jer su izvor mizerije u vašem životu, neka zvuči. Imate pravo da se pomerite od onih koji crpe vašu energiju, kojima stalno treba vaša pomoć, a nikada nisu zbog nje zahvalni i nikada nisu vama zadovoljni. Možete i dalje da ih volite i da im budete zahvalni zbog mnogih stvari, ali imate svako pravo da ih udaljite iz svog života.

Porodica (ni)je najvažnija

Vidite, porodica se sastoji od pojedinaca, kao i ukupno društvo. Vi ste član svoje porodice. Da li drugi članovi porodice smatraju da ste vi važniji od njih? Retoričko pitanje – naravno da ne smatraju. Zašto biste onda vi smatrali da su oni važniji od vas, samo zato što su deo vaše porodice? Njima nije vaša sreća na prvom mestu, zato vama treba da bude. A ako to znači da im nećete čestitati rođendan, niti ih pozvati da ih pitate kako su (i istrpeli ogorčene komentare tipa „čudo da si se setila da se javiš“), niti ih uvrstiti na spisak zvanica za proslavu ćerkine mature (diplome), onda neka bude tako.

Pročitajte i ovo: Porodica bi trebalo da pruži bezuslovnu ljubav, ali šta kada to nije slučaj?

Vaše mentalno zdravlje je važnije od njihovih osećanja

Ako se posle susreta sa toksičnim članovima porodice danima i nedeljama borite da povratite samopoštovanje, ljutite se na sebe (lepo ste rekli da ih više nećete viđati) i okrivljujete sebe zbog slabosti i nesposbnosti da se nosite sa tretmanom kroz koji svaki put prolazite, vaša psihička stabilnost je ugrožena. Život je suviše dragocen i suviše kratak, da biste prolazili kroz mentalne krize svaki put posle porodičnog skupa ili susreta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tova Elneskog (@tovaelneskog)

Izazivaju nepotrebnu dramu

Iako znate i računate sa tim da će vaša luda tetka upasti u svoje omiljeno dramatično stanje na najmanju „provokaciju“, ne možete pogoditi šta je ono što će je isprovocirati. I onda se trudite da držite jezik za zubima, da se smeškate i odgovarate neutralno na njena pitanja, a ona odjednom poludi, jer joj povlađujete. Zapravo, nema načina da ne pritisnete njene okidače, jer je samo vaše prisustvo okidač – vi ste svež materijal (ona nema često priliku da se obrušava na vas) i zato neće propustiti priliku. Pa, nemojte joj pružiti priliku.

Pročitajte i ovo: Nikad neću biti ta snajka

Zaista zaslužujete da stavite sebe na prvo mesto

Toksični članovi vaše porodice se neće promeniti. Ostariće i umreće. Da li će vam biti žao što ste ih izbegavali i isključili iz svog života? Ne, biće vam žao što su ostali takvi kakvi su i bili i što celog života niste imali nijedan razlog da mislite lepo o njima, ili da se radujete što ih vidite. A i vi ćete ostariti i umreti. Imate samo jedan život, imate samo sebe i sadašnji trenutak. I nemate ni jedan razlog da se podvrgavate porodičnom teroru na bilo kom nivou. Ne morate da trpite toksične članove svoje porodice, kad možete da ih izbegnete, zarad svog ličnog mira.

Naslovna fotografija: instagram.com/tovaelneskog

Brankica Milošević

Comments