Sve je u vašoj glavi – čuli ste to puno puta i verovatno vas je svaki put nerviralo. Šta to znači, da izmišljate? I da i ne. To znači da vaša stvarnost može biti izmišljena. Ali, to znači i da možete izmisliti bolju. Ako je sve u vašoj glavi, ako svojim toksičnim uverenjima i razmišljanjem trujete sebi život, onda vi imate moć da preinačite ta uverenja i da se oslobodite otrovnih obrazaca. 

Niste dovoljno dobri 

Uopšte niste jedinstveni u ovom uverenju, najveći broj ljudi pati od ovog toksičnog obrasca. Niste dovoljno dobri svojim roditeljima, ne ispunjavate njihova očekivanja, pa onda ne ispunjavate ni sopstvena očekivanja, ni očekivanja osoba u koje se zaljubljujete – a nepogrešivo se zaljubljujete u one koji će vas kritikovati i pokazati vam da niste dovoljno dobri. Uverenje da niste zaslužni postalo je vaša druga priroda, navikli ste da se bojite bola koji osećate kad ne dobijete ono što želite, pa ste prestali i da pokušavate. 

Istina je da možda niste dovoljno kvalifikovani za posao koji želite, ili niste prava osoba za nekoga ko vam budi osećanja, ali to ne znači da niste dovoljno dobri, već da nešto nije namenjeno vama. Ključ oslobađanja je da shvatite da vas taj način razmišljanja ograničava i da ne smete dozvoliti da vas parališe i dovede vas do odustajanja od svega što želite. Da biste promenili taj obrazac, morate promenite način razmišljanja, jer promena ide iznutra. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@xeniaadonts)

Svi vas napuštaju 

To je još jedno uobičajeno toksično uverenje – verovanje da će vas svi na kraju napustiti – koje se razvija iz problema napuštanja u detinjstvu. Možda vas neko jeste napustio, ili ste izgubili nekog bliskog i to ste doživeli kao napuštanje. Izgradili ste zidove da biste zaštitili svoje srce i na kraju uvek iznova ponavljate scenario u kome vas ostavljaju oni koje volite, sa kojima ste se zbližili i napravili im mesto u svom životu. Nesvesno sabotirate svoje odnose, da biste ispunili scenario. To se izražava kroz nedostatak poverenja u partnera i defanzivni način razmišljanja – uvek se osećate zanemareno i napušteno. 

Da biste rešili svoje probleme sa napuštanjem, prvo morate da dođete do uzroka i otkrijete kako je sve počelo i koliko toga unosite u svoju vezu, odnosno, gde su vam okidači. Da li je partner učinio nešto uvredljivo, ili vas svojim ponašanjem podseća na povredu koju nosite. Svest o sebi i introspekcija u odnosima od presudne su važnosti za početak isceljenja. Vaše veze se mogu okončati iz mnogo razloga, ali veliku razliku čini kada pogledate unazad i znate da ste dali sve od sebe i niste dopustili da vaša ograničavajuća uverenja i nesigurnosti definišu taj odnos. 

Comments