Disfunkcionalni romantični odnosi su često glavna tema popularnih ostvarenja sa malih ekrana i, iako postoje toksični parovi iz serija koje smo u međuvremenu zavoleli, ima i onih koje ne možemo da smislimo. Bez obzira na to, važno je razmotriti da li su ovakvi odnosi zapravo zdravi ili nezdravi, kao i da li je njihova veza prikazana na poučan način ili pak kroz glorifikaciju toksičnog ponašanja.

Još od ranih dvehiljaditih godina, popularne TV serije su često uključivale bar jedan toksičan par. Ovi parovi su bili karakteristični po svojoj ljubomori, lošoj komunikaciji i problematičom ponašanju – što ih ne bi svrstalo među uzorne i poželjne veze u stvarnom životu, ali su se u serijama činili nezaobilaznim. Bez obzira na to da li ste kipteli od besa kada je Mr. Big ostavio Carrie ispred oltara ili ste se pitali da li će Ross i Rachel ikada završiti zajedno, jedno je sigurno – emocionalna investiranost gledalaca je bila neizbežna.

Čak i danas, 20 godina nakon što su neki od ovih parova prvi put predstavljeni na malim ekranima, reference na njihove romanse primećujemo svuda. Oznaka #deanandrory ima 82 miliona pregleda na TikToku, aplikaciji koja je pokrenuta 9 godina nakon što se završila serija Gilmore Girls. Oznaka #chuckandblair ima više od 595 miliona pregleda, iako se tinejdž-serija Gossip Girl završila 4 godine pre nego što je TikTok postao popularan.

Bilo da trenutno ponovno gledate svoje favorite iz devedesetih i dvehiljaditih ili ih sada otkrivate po prvi put, izdvojili smo top 5 toksičnih parova iz serija zbog kojih smo bili investirani i… iznervirani tokom svake epizode.

Toksični parovi iz serija: Top 5 veza koje pamtimo

Chuck & Blair (Gossip Girl)

Kada bi toksična veza bila modni brend, onda bi Chuck Bass (Ed Westwick) i Blair Waldorf (Leighton Meester) bili njegovi ambasadori. Dovoljno su osvešćeni da priznaju da ne funkcionišu zajedno, ali su nedovoljno hrabri da zapravo raskinu. Chuck je emocionalno i fizički nasilan (da ne zaboravimo njegov pokušaj napada na Blairinu najbolju prijateljicu Serenu, čiji lik tumači Blake Lively), a Blair mu je ozbiljna konkurencija, barem kad je emocionalna manipulacija u pitanju. Spremna je da laže, krade, vara i koristi druge kako bi dobila ono što želi, a Chuck je neretko spreman da prekrši zakon i svaki moralni kodeks ne bi li ostvario svoje ciljeve.

Dean & Rory (Gilmore Girls)

Iako je Rory Gilmore rekla Deanu Foresteru da je “najbolji dečko na svetu”, njihova veza bila je najblaže rečeno – aljkava i neuredna. Njihovi najgori trenuci uključuju i situaciju kada je Dean raskinuo sa Rory jer još uvek nije bila spremna da mu uzvrati “volim te”. Takođe, ne zaboravimo da joj je Dean rekao da ga “baš briga” za Harvard dok je Rory bila pod stresom zbog prijave na fakultet, a vredno je pomena i to što ga je Rory prevarila sa Jessom.

Elena & Damon (The Vampire Diaries)

Damon Salvatore (Ian Somerhalder) je jedan od razloga rekordne gledanosti serije The Vampire Diaries. Od svog privlačnog izgleda do bezobzirnog smisla za humor, Damon je savršen toksični “heroj”. On je “delio” Elenu sa svojim bratom, a ova drama je učinila da debata fanova između onih koji su za Stelenu i drugih koju su za Delenu – traje i danas. Dok je zabavno birati stranu, važno je napomenuti da su Damon i Elena disfunkcionalan par, kao i da je Damon čak jednom priznao Eleni da su toksični jedno za drugo.

Carrie & Big – Sex and the City

Carrie Bradshaw je kolumnistkinja o dejtingu i seksu, ali njen privatni ljubavni život nije baš najblistaviji primer. Big i Carrie su maltene postali simbol za toplo-hladan odnos, koji je toliko nepredvidiv da bi u rečniku pored reči “toksičan”, trebalo da stoji njihova zajednička fotografija. Turbulentna veza je trajala tokom većeg dela serije i tipičan je primer romantične veze u kojoj jedan partner ima anksiozni način vezivanja, dok drugi izbegava vezivanje kao takvo.

Od Carrienog konstantnog pokušavanja da natera Biga da započnu ozbiljnu vezu do njegovog odlaska u Pariz bez ikakvog obaveštenja, njihova veza bila je ispunjena napetostima, jurenjem i bežanjem. Ne zaboravimo da je Big prevario svoju suprugu Natashu sa Carrie, kao i da je ona prevarila svog dečka Aidena sa Bigom. Oboje su igrali igre tokom čitave veze. Ona ima naviku da od svojih partnera očekuje da intuitivno shvate šta tačno želi (bez da im to zapravo kaže) i često ih testira. S druge strane, Big ostavlja Carrie da čeka, ne ispunjava obećanja, a nakon što “zabrlja” , pojavljuje se sa osmehom na licu i grandioznim gestom koji će to ispraviti. Važno je napomenuti da ovako ne izgleda zdrav način komuniciranja, niti međusobnog poštovanja.

Rachel & Ross (Friends)

Najkontroverzniji par na ovom spisku su definitivno Rachel Green (Jennifer Aniston) i Ros Geller (David Schwimmer) ili kako ih fanovi simpatično zovu – Roschel. Razlog zašto svrstavanje ovog para na spisak toksičnih veza može da bude kontroverzno, leži u tome što njih dvoje spadaju među najvoljenije u istoriji sitkoma. Tokom 10 sezona Friends, njihova veza se kretala između pitanja “hoće li ili neće”. Oboje su provodili veći deo serije izlazeći sa drugim ljudima, što je gledaoce držalo u neizvesnosti. Njihov odnos bio je u mnogim aspektima toksičan, i postoji nekoliko razloga zašto Ross i Rachel ne bi trebalo da budu endgame par za koji navijate.

Rachelin razvojni put u seriji obuhvatao je pronalaženje sebe – u pogledu emotivnog i finansijskog osamostavljivanja. Ali kada se suoči sa prilikama koje bi mogle da joj budu odskočna daska u karijeri, Ross ih nikada ne shvata ozbiljno, a neretko je i sabotira. Upada na njeno radno mesto insistirajući da večeraju, iako mu je Rachel nekoliko puta naglasila da nije u mogućnosti. Čak očekuje izvinjenje od nje kad se vrati kući kasno uveče, a najgore od svega je to što je Rachel dobila životnu priliku u Parizu, ali je odustala zbog nekoga ko nikada nije podržavao njene snove.

Pročitajte i ovo: Ovo je 5 trenutno najboljih teen drama na HBO Max

Naslovna fotografija: pinterest.com/elle.com

Milica Nešić

Comments