Novi dan donosi nam i novu Tiktok estetiku. Iako ovi specifični stajlinzi nisu novitet na video aplikaciji, najnoviji modni trend ima neočekivano ime: Tomato girl summer. Prethodnih godinu dana videli smo trendove poput Barbiecore, Mermaidcore, fairycore i whimsigoth, ali sada paleta Tiktok estetike postaje karakterističnija. Tokom proleća, na mreži je dominirala coastal cowgirl estetika, sa poznatim ličnostima, poput glumice Sydney Sweeney, koje su predvodile trend. Jul je stigao, tako da je vreme da osvežite svoj morski izgled Tomato girl summer motivima inspirisanim Mediteranom.

Inspiracija za naziv trenda došla je od reperke Megan Thee Stallion i njenog svetski poznatog pokreta i istoimene pesme sa Nicki Minaj – Hot girl summer. U kombinaciji sa afinitetima Gen Z-ja da sve specifikuje i pripoji detaljima i lokaciji – stvoren je Tomato girl summer trend koji ostavlja puno pitanja.

Pretpostavke, predviđanja i moodboards za ovaj motiv osvanuli su na Tiktoku ovog proleća, zahvaljujući jedinstvenom imenu i fotogeničnom izgledu. Iako bilo ko, sa koje god lokacije može učestvovati, estetika je primarno inspirisana Mediteranskom obalom i mestima na kojima su obroci sa paradajzom naročito popularni. Slobodno zamislite bašte Amalfi obale, plaže na Santoriniju i ulice Barselone.

Odlazak na brčkanje na popularnim evropskim letovalištima će vas zasigurno okružiti pristalicama ovog trenda, primetićete ih kako se sunčaju, posmatraju zalazak ili čitaju ljubavne romane u bašticama restorana… Svejedno da li vas ova estetika okružuje uživo u stvarnom ambijentu ili samo u vidu sadržaja na društvenim mrežama, kao i da li ste u palminom hladu na Majorci ili se hladite ispod klima-uređaja u Beogradu Tomato girl summer može imati svako. Suština je u vašem stavu i duhu, a ne u lokaciji na kojoj se nalazite.

Najnovije modno ludilo nije u potpunosti fokusirano na garderobu sa motivima sezonskog voća, iako podrazumeva veliku količinu crvenog.

Šta je Tomato girl trend?

Trend je posvećen slavljenju romantičnog života sporog tempa koji vam može pasti na pamet kada se spomene reč paradajz: opuštajuće šetnje obalom u Evropi, šetnje kroz lokalne radnje poljoprivrednika, uživanje u svežoj pasta salati u restoranu, popodnevno plivanje u moru – lista može biti dugačka.

Ova kategorija, s 208 miliona pregleda na TikToku koji se povećavaju iz minuta u minut, postala je toliko velika da Airbnb predviđa povećanje putovanja u gradove duž italijanske obale, uključujući Amalfi, Firencu i Sorrento, zahvaljujući popularnoj estetici.

Tačno poreklo hit kategorije nije poznato, ali pre nekoliko godina Vogue je proglasio 2018. godinom voćnog printa, ističući kolekcije iz arhiva Miuccie Prade, Stelle McCartney, Wild Hearta i Stelle Jean kao izvor svoje inspiracije. Nije se puno toga promenilo.

Kako se obući poput Tomato devojke?

Biti Tomato girl zahteva i poseban garderober. Neophodni komadi uključuju haljine pogodne za izlet, lepršave lanene pantalone, maramu za glavu, espadrile, pletene torbe i još štošta. Trend takođe pridaje veliku pažnju šarama, bilo da se radi o kariranoj ili prugastoj, čipki ili cvetnim uzorcima, i naravno, umetničkim aplikacijama koje uključuju hranu.

Pored rustičnog stila života, na ceni je old school estetika, bilo da se radi o vintage nakitu (poput satova, koji su postali popularni zahvaljujući odeći tihog luksuza) ili blistavom, gotovo neprimetnom šminkanju.

Poznate ličnosti su se priključile ovom modnom pokretu

Ovaj trend nije popularan samo među korisnicima Tiktoka – poznate ličnosti poput Billie Eilish i Hailey Bieber su ga isprobale i u stvarnom životu.

Pevačica hitova You should see me in a crown i Bad guy viđena je kako nosi korset sa motivima paradajza marke Miaou još 2021. godine. Na fotografiji u odevnoj kombinaciji koju je delila na Instagram nalogu tog leta, Eilish nosi njihov sada rasprodati Campbell korset sa grafikama sočnih paradajza.

Nedavno, Hailey Bieber je bila u Francuskoj, uživajući u sunčanoj atmosferi na brodu, noseći crvenu prugastu košulju i šorts od izrezanog teksasa.

Tomato girl summer je za svakoga: od Tiktokera do svetski poznatih modela i pevačica, svako ko želi da prihvati old school stajling, usporeniji način života i crvene voćkaste printove – slobodan je da prigrli ovu letnju estetiku.

Pročitajte i ovo: Da li je siva boja nova pink?

Naslovna fotografija: pinterest.com/linfigue

Milica Nešić

Comments