Filmske biografije slavnih mogu biti jednako interesantne onima koji su obožavatelji lika i dela onoga kog na velikom platnu gledaju, ali i onima koji se sa predstavljenim likom i delom po prvi put susreću. Često im se, doduše, zamera da su predramatizovani, da je priča izuzetno sužena i slično, pa je činjenica i da sve ovo zavisi pre svega od režiserskog talenta, od sposobnosti da se priča prenese, istovremeno, dovoljno dramatično i interesantno, ali i da zadrži verodostojnost.

Evo nekoliko sjajnih biografija sa velikog platna koje smo odabrali za vas!

“Otrovno pero Markiz de Sada” (Quills)

Iako, kada se o de Sadovom (Marquis de Sade) imenu radi, gotovo po navici očekujemo priču koja se bavi seksualnim slobodama, ovoga puta radi se upravo o granicama umetničkih sloboda i cenzure književnih dela početkom osamnaestog veka. Ekscentrični umetnik živi u luksuznoj sobi u lokalnoj ludnici, a zatvoren je baš zbog svojih romana o požudi, porocima, zločinima iz strasti itd. Tamo se sprijateljuje s direktorom ludnice i mladom služavkom Madlen (Madeleine LeClerc) koja iz bolnice krijumčari njegova dela i daje ih na objavljivanje. De Sad se još jednom pokazao divno inspirativnim, a Džefri Raš (Geffrey Rush) fantastično talentovanim da svu neobičnost ovog uma dočara svojom genijalnom glumom.

foto13 Top 10 filmskih biografija slavnih

Genijalni Džefri Raš u ulozi de Sada i Kejt Vinslet kao njegova prijateljica

“Modiljani” (Modigliani)

Ova dirljiva biografska drama opisuje poslednje godine života čuvenog genija. Modiljani (Amedeo Modigliani) je razbarušeni, romantični zavodnik, odan boemskom načinu života, a priča se zahuktava kada se zaljubi u Džini (Jeanne Hébuterne), sa kojom kasnije dobija i dete, dok njihova ljubav, zbog Modiljanijevog jevrejskog porekla nije dozvoljena. Iako već strašno bolestan, on pokušava da prikupi novac za porodicu i prijavljuje se na takmičenje sa svojim najvećim rivalom – Pikasom (Pablo Picasso).

Ova biografija, ova umetnost o umetnosti, ganuće duboko i one koji nisu ljubitelji slikarstva.

“Henri i Džun” (Henry and June)

Čudesna priča o životu, ljubavi, ljubavnom trouglu (četvorouglu, petouglu?), književnom stvaranju, bolu i strasti. Umetnik oštar na peru, a takav i u životu – Henri Miler (Henry Miller) i njegova nevenčana supruga Džun (June Miller), čiji životi kreću u potpuno neočekivanim smerovima onda kada upoznaju erotsku spisateljicu Anais Nin (Anaïs Nin) i njenog supruga. Afera između Anais i Milera, zavođenje između Anais i Džun, nabijenost strašću i nadahnutost književnošću ostaviće vas bez daha!

foto24 Top 10 filmskih biografija slavnih

Ljubavni trougao: Henri, Anais i Džun

“Amadeus” (Amadeus)

Forman (Miloš Forman) je još jednom dokazao svoju režisersku genijalnost kroz ovu fantastičnu, interesantno ispričanu priču o kreativnosti, umetnosti, lucidnosti i osrednjosti. Priča je ispričana kroz flešbekove, a otpočinje tako što duboko depresivan Salijeri (Antonio Salieri) pokušava da izvrši samoubistvo i pri tome izjavljuje da mu je žao sto je ubio Mocarta (Wolfgang Amadeus Mozart). Pa ipak, preživljava pokušaj samoubistva i biva smešten u mentalnu ustanovu, gde jednom svešteniku priča svoju priču ljubomore i prosečnosti. Priča, jednako divna, s emocionalne i režiserske strane, i zasigurno jedan od filmskih klasika.

“Devojka iz fabrike” (Factory Girl)

Tragična priča Edi Sedžvik (Edie Sedgwick), jedne od muza Endija Vorhola (Andy Warhol), koja je odrasla u imućnoj porodici čiji su brojni članovi patili od mentalnih poremećaja, te je i sama dospela u duševnu bolnicu – prvo zbog poremećaja u ishrani, a potom zbog zavisnosti o drogama i alkoholu. U Njujorku, za koji veruje da je odlično mesto za početak njene umetničke karijere, ona upoznaje Vorhola kom postaje jedno od suštinskih nadahnuća. Ubrzo, osim Vorholove muze, postaje i modna ikona, poznata po svom širokom, bisernom osmehu, kratkoj kosi i divnim, ogromnim minđušama. Kada je upoznala čuvenog muzičara Bilija Kvina (Billy Quinn), koji je govorio da je Endi koristi da bi održao sopstvenu slavu, život joj se našao na prekretnici. Rastrzana između ljubavi sa Bilijem i prijateljstva sa Edijem, ona uranja sve dublje u zavisnost, da bi naposletku bila gotovo posve uništena, kako emocionalno i fizički, tako i finansijski.

foto34 Top 10 filmskih biografija slavnih

Sijena Miler kao divna Edi Sedžvik

“Mali ostaci” (Little Ashes)

Film smešten u kulturno i politički burne dvadesete godine u Madridu i prati priču o prijateljstvu trojice umetnika – Dalija (Salvador Dalí), Lorke (Federico García Lorca) i Bunjuela (Luis Buñuel). Filmsko ostvarenje koje je izazvalo kritike zbog smeštanja Dalija i Lorke u topao, ljubavnički odnos, vezu u kojoj je Dali bezuspešno pokušavao da istraje, dok je Lorka spavao sa njihovom zajedničkom prijateljicom, a ovaj posmatrao ceo čin i – Bunjuel koji sve to naslućuje sa gnušanjem. Ovo je više poigravanje, modifikovanje ovih biografija, ali uistinu, s režiserske strane, odlično urađeno.

“Totalno pomračenje” (Total Eclipse)

Fantastično preneta drama o dvojici najpoznatijih pesnika devetnaestog veka, Polu Verlenu (Paul Verlaine) i Arturu Rembou (Arthur Rimbaud). Rembo je talentovani tinejdžer, ispred svog vremena, poznat po buntovničkom stavu protiv nametnutih društvenih normi. Verlen je, pak, nešto konvencionalniji, oženjen Matildom (Mathilde Maute), ali vremenom se otvara za Remboov način života, usputno sa njim uplovljavajući u ljubavnu vezu. Njihov odnos, protkan ljubavlju, mržnjom, nadahnućem, strašću i stvaranjem, svojevremeno je sablaznio tadašnju javnost, a još i danas ostavlja snažan utisak.

foto42 Top 10 filmskih biografija slavnih

Burna, dirljiva i zabranjena ljubav između dvojice pesnika

“Frida” (Frida)

Klasik među poznatim filmskim biografijama. Mlada umetnica i njena burna i bolna ljubav sa slikarom Dijegom Riverom (Diego Rivera). Buntovnog duha od malih nogu, Frida (Frida Kahlo) je sa osamnaest godina doživela nesreću nakon koje je njen život ostao zauvek obeležen bolom, koji je ona na svoja platna savršeno prenosila, posebno na autoportrete. Njene provokativne romantične ljubavi sa ženama, Dijegova neverstva, izdaja od strane njene sestre, obeležile su ovaj život, istovremeno, patnjom i nadahnućem. Jedna od najdirljivijih biografija, koja ume da gane do suza.

“Silvija” (Sylvia)

Jedno od najvećih ženskih imena u književnosti. Lucidnog i genijalnog uma, Silvija Plat (Sylvia Plath) živela je očijukajući sa smrću. Film koji govori o njenom književnom lutanju i konačnom nalaženju svog mesta na literarnom nebu, o njenoj ljubavi sa nevernim Tedom Hjuzom (Ted Hughes), o njenom porodičnom životu, glavi u rerni, mraku u duši, a srcu i dalje dovoljno ogromnom da dugo greje. Oduzevši sebi život rano, Silvija je svakako nastavila da živi, a Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow) još jednom ju je, i na filmskom platnu, odlično oživela, ne oduzevši joj ni mrvu zaslepljujuće sjajnog mraka.

foto52 Top 10 filmskih biografija slavnih

Gvinet Paltrou u ulozi neverovatne Silvije Plat

“Lejdi peva bluz” (Lady Sings the Blues)

Drama o životu slavne Bili Holidej (Billie Holiday). Dajana Ros (Diana Ross), kojoj je pripala čast da oživi lik velike umetnice, dirljivo je prenela emociju koju je Bili u sebi mogla da nosi. Detinjstva provedenog u materijalnoj bedi, Bili je otpočela karijeru pevačice po malim kafeima, da bi, naposletku, postala džez diva poznata širokoj javnosti, ali i da bi se odala heroinu i alkoholu. Propadanje i uzdizanje, trnovit put do zvezda, valjda samo da bi se ponovo palo na tlo, ganutljivo su ispričani u ovom fimskom ostvarenju. Ljubitelji džeza, ovo ne smete da propustite!

Prethodne tekstove iz serijala “Top 10” možete pročitati ovde.


Dijana Knežević je studentkinja medija i urednica bloga “ViolentlyHappy”. Sklona ignorisanju realnosti, a kad nije u mogućnosti – pisanju o njoj. Neko je rekao i da je sklona suvišnoj racionalizaciji emocija. Ona misli da je to besmislica. Prezire kolotečinu, cenzuru i besporočnost.

Comments