Pred vama se nalazi deset najboljih poslastica sveta. Ove rajske slatkiše namenjene svim sladokuscima prave najbolji poslastičari sveta, kao i mnogi ljudi bez mnogo kulinarskog iskustva.

Empanade

Originalni recept empanade vodi poreklo iz Južne Amerike i predstavlja pecivo punjeno jabukama ili drugim voćem, pa čak i sirom, a u nekim varijantama piletinom. Ovo ukusno testo može biti pečeno ili prženo, zavisi od ukusa.

deserti slika u tekstu 1 Top 10 najboljih deserta na svetu

Mi vam, ipak, preporučujemo pečene empanade jer su ukusnije i pre svega zdravije

Palačinke sa čokoladom

Iako njihovo ime potiče iz francuskog jezika i ovaj slatkiš se smatra francuskim, palačinke su evropski desert koji je popularan u svakoj zemlji i u svakom podneblju nosi drugo ime. Način pripreme svake vrste je identičan, a njegov ukus ipak najviše određuje fil. Mnogima su omiljene palačinke sa čokoladom, mada se ovaj recept može dopuniti i sa komadićima banane, svežim voćem ili Plazma keksom.

deserti slika u tekstu 2 Top 10 najboljih deserta na svetu

Da bi još više uživali u palačinkama, predlažemo da ih služite sa kuglom sladoleda

Baklava

Tipičan balkanski slatkiš i svetska senzacija, baklava je veoma slatko pecivo čiji su glavni sastojci mleveni orasi i mnogo meda. Turska baklava se smatra jednim od najlepših slatkiša u svetu.

deserti slika u tekstu 3 Top 10 najboljih deserta na svetu

Ukusna koliko i slatka

Štrudla

Ovo divno punjeno pecivo koje potiče iz Austro-Ugarske je jednostavno za pripremu koliko je i ukusno. Za najukusniju se smatra bečka štrudla od jabuka, koja ima tanku koru, a unutra mnogo jabuka začinjenih cimetom i tajnim sastojcima koje nijedan kuvar ne želi da otkrije.

deserti slika u tekstu 4 Top 10 najboljih deserta na svetu

Lep izgled i odličan ukus svrstava štrudlu u red naukusnijih poslastica sveta

Čizkejk (Cheesecake)

Poznato je da je ovaj slatkiš bio popularan još u staroj Grčkoj, a danas još traženiji. Kremasti sladak švapski sir i meko testo prave savršenu kombinaciju. Ovo je bez sumnje jedan od deserta koji se najviše naručuju u poslastičarnicama širom sveta.

deserti slika u tekstu 5 Top 10 najboljih deserta na svetu

Lagan ukus koji spaja naizgled nespojive ukuse

Galete

Većini omiljena poslastica su francuski keksići, poznatiji kao galete. Recept iz drevnog Bretona živi i danas. Galete su odlična užina uz na primer mleko, a isto tako ih možete jesti za doručak sa kafom sa mlekom.

deserti slika u tekstu 6 Top 10 najboljih deserta na svetu

Keks u čijem oblikovanju možete da pokažete koliko ste originalni

Slatkiš od mleka (Dulce de Leche)

Prevod ovog recepta je slatkiš od mleka, vrsta karamelizovanog šećera kuvan na tihoj vatri sa mlekom dok ne promeni boju i ne podseti na karamel. Može da bude divan sos za englesku pitu, ali je uglavnom slatkiš sam za sebe koji se služi u mnogim poslastičarnicama.

deserti slika u tekstu 7 Top 10 najboljih deserta na svetu

Sladoled je dobra dopuna uz ovu poslasticu

Tiramisu

Moguće da je tiramisu najboji italijanski desert. Svima je dobro poznat tako da nije potrebno da ga posebno predstavljamo ili hvalimo. Spoj ukusa kafe i natopljenih piškota, kao i kakaoa i slatke pavlake vas tera da mu se stalno vraćate.

deserti slika u tekstu 8 Top 10 najboljih deserta na svetu

Odličan izbor u svako doba

Krembrule (Creme Brulee)

Poznat kao pregoreo krem, ovo je jedan od najukusnijih deserta na svetu i zato se nalazi na našem drugom mestu. Bogat krem od vanile prekriven slojem karamele je poslastica koje nikad nije dosta. Veoma je sladak, ali nije dobro ako preterate sa količinom.

deserti slika u tekstu 9 Top 10 najboljih deserta na svetu

Slatkiš koji je, pored ostalog, jednostavan za pripremu

Italijanski sladoled

Čini se kao logičan predlog za prvo mesto naše top liste. Najbolje mesto za konzumaciju ovog slatkiša je Firenca, grad koji se smatra za kolevku sladoleda koji danas jedemo.  Postoji mnogo ukusa i načina pripreme i serviranja ovog slatkiša.

deserti slika u tekstu 10 Top 10 najboljih deserta na svetu

Koji je vaš omiljeni sladoled?

Prešli smo put od Južne Amerike, preko Austrije gde se prave neka od najboljih peciva, pa sve do  Italije i Francuske, kolevke mnogih deserta. Ne preostaje nam ništa osim da vam poželimo prijatno, jer smo sigurni da ćete danas pojesti nešto sa našeg spiska.

Prethodne tekstove iz serijala “Top 10” možete pročitati ovde.


Ivana Vuković je studentkinja ekonomije. Zaljubljena je u pisanje i voli kada njeni tekstovi govore nešto o njoj umesto nje same. Veruje da se psi i mačke mogu pomiriti rečima.

Comments