Ako malo bolje razmislite, žene koje su ostavile pozitivan i trajni utisak na nas mahom su izmišljene. Iako se stalno govori o oskudici ženskih likova u savremenoj kulturi, postoje neke čudesno moćne devojke koje su nas tokom godina i godina inspirisale svojom snagom, samopouzdanjem i veličanstvenošću. Predstavljamo vam listu od deset najmoćnijih ženskih likova u svetskoj književnosti po našem mišljenju.

Džejn Ejr, “Džejn Ejr” (Jane Eyre)

Jedna od najranijih predstava individualnog, strastvenog i kompleksnog ženskog karaktera – Džejn Ejr. Iako je u velikoj meri prikazana kako pati, ova devojka se uvek oslanja na sebe i podiže sa dna, a nevolja je ne obeshrabruje.

Jane Eyre Top 10 najmoćnijih ženskih likova u književnosti

Poslednja adaptacija priče o ovoj heroini - Mia Vasikovska kao Džejn

Hermiona Grejndžer, serijal Hari Poter” (The Harry Potter series)

U knjigama o “Hariju Poteru”, Hermiona (Hermione Jean Granger) je prikazana od nepodnošljive sveznalice preko kučkasto-pametne lepotice koja ne trpi budale, pa sve do osobe koja drži celu družinu na okupu. Ona je veštica normanskog porekla, najbolja drugarica Harija Potera i Rona Vizlija (Ron Weasley), a sama autorka Džoan Rouling (Joanne Rowling) ju je opisala kao “veoma snalažljivu, poštenu i dobru” i dodala da se Hermiona oseća: “veoma neodvojna… i previše poprvaljiva, ona pokušava da bude najbolja u svemu u školi, i prikazuje lažno samopouzdanje koje može razljutiti ljude”.

Hermiona Top 10 najmoćnijih ženskih likova u književnosti

Ema Votson kao Hermiona

Žena iz Bata, “Kanterberijske priče” (The Canterbury Tales)

Džefri Čoser (Geoffrey Chaucer) nije ni bio svestan koliko je veliki lik koji je napravio, lik Žene iz Bata (The Wife of Bath). Njen lik je nepristojan i lascivan, ali iza svih “prljavih” scena ona stvara argument za žensku dominaciju i pravo žena da rade sa svojim telom šta žele, koristeći svoju veliku retoričku veštinu kako bi istovremeno napala i feminističke poglede 14. veka, kada je delo i nastalo.

wife of bath Top 10 najmoćnijih ženskih likova u književnosti

Putena i sujetna žena iz Bata

Ketnis Everdin, trilogija “Igre gladi” (The Hunger Games)

Iako mnoge nervira svojim ljubavnim problemima, Ketnis (Katniss Everdeen) zaslužuje da se nađe na ovoj listi ako ni zbog čega drugog onda zbog načina na koji puca. Da ne pominjemo činjenicu da je preživela ne jednu, već dve borbe do smrti sa 24 osobe, od kojih je jedna bila posebno programirana nju da ubije.

katniss everdeen Top 10 najmoćnijih ženskih likova u književnosti

Dženifer Lorens kao neustrašiva Ketnis Everdin

Ester Prin, “Skerletno slovo” (The Scarlet Letter)

Iako Ester Prin (Hester Prynne), koja je osuđena od svojih puritanskih komšija zato što ima vanbračnu decu, ponekad vidimo kao žrtvu, ona uspeva da preživi sa dostojanstvom i verom u sebe što je svakako čini moćnom u našim očima. “NPR” ju je opisao kao jednu od prvih i najznačajnijih ženskih protagonista u američkoj književnosti i dodao da je ona otelotvorenje dubokih protivrečnosti – loša i lepa, sveta i grešna, konvencionalna i radikalna… Može se posmatrati kao književno objašnjenje autora Natanijela Hotorna (Natanijel Gotorn) o tome šta se desi kada žena pređe kulturne granice i stekne ličnu moć.

Hester Prynne Top 10 najmoćnijih ženskih likova u književnosti

Loša i lepa, sveta i grešna - Ester

Princeza Jovajna, trilogija “Gospodar prstenova” (The Lord of the Rings)

Tolkinovi (John Ronald Reuel Tolkien) romani i nisu nešto poznati po obilju ženskih likova, ali ko bi mogao da bude jači od žene koja je ubila kralja veštica, Angmara (Angmar)? Od prvog trenutka smo je videli kao zaštitnicu koja žudi da brani svoje sunarodnike, Jovajna (Éowyn) prikriva ljudskost u sebi dok prati svoje prijatelje u boj. Loši momci treba da budu oprezni pri izjavama tipa: “Nijedan živi čovek ne može da me ubije!”, naročito ako se bore protiv ove dame.

eowyn Top 10 najmoćnijih ženskih likova u književnosti

Miranda Oto kao princeza Jovajna

Lajra Belakva, trilogija “Njegova mračna tkanja” (His Dark Materials)

Neposlušna i tvrdoglava dvanaestogodišnja devojčica Lajra (Lyra Belacqua) čini nešto što niko drugi ne može: čita aletiometar, instrument koji govori istinu o sadašnjosti i budućnosti. Svojim jakim uverenjima osvaja srca ljudi oko sebe i stiče ime Srebrousta (Silvertongue) nakon što je uz pomoć svoje pameti i oštrog jezika prevarila one koji se ne mogu lako prevariti. Na kraju krajeva, reči su najmoćnije oružje.

Lyra Belacqua Top 10 najmoćnijih ženskih likova u književnosti

Dakota Blu Ričards je sjajno odigrala Lajru u adaptaciji ovog romana

Dženi Kraford, “Njihove oči gledale su Boga” (Their Eyes Were Watching God)

Snaga Dženi Kraford (Janie Crawford) jeste u njenoj sposobnosti da nastavi dalje bez obzira na sve loše što život baca pred nju i da pritom sačuva dostojanstvo. Izuzetno nezavisna žena, osporava konvencionalna pravila ko bi trebalo koga da voli i šta je to što vodi ka srećnom životu, a njeno iskustvo je dovodi do samoostvarenja.

janie Top 10 najmoćnijih ženskih likova u književnosti

Hale Beri kao Dženi Kraford

Hua Mulan, “Balada o Mulan” (The Ballad of Mulan) 

Ova junakinja vam je sigurno poznatija iz Diznijevog (Disney) crtanog filma “Mulan” (Mulan), ali treba da znate da je njen lik nastao još u 6. veku u kineskoj pesmi “Balada o Mulan” i od tada je korišćena u različitim književnim i neknjiževnim formama. Za razliku od Diznijeve verzije u kojoj je Mulan prikazana kao pomalo nespretna devojka koja pokušava da postane vojnik, tradicionalna figura predstavlja sedamnaestogodišnju devojku već velikog borca i eksperta za oružje. Ona umesto svog oca ide u rat, svuda pobeđuje, vraća se kući i nastavlja sa normalnim životom.
hua mulan Top 10 najmoćnijih ženskih likova u književnosti

Čžao Vej u ulozi borbene Mulan

Lisbet Salander, trilogija “Milenijum” (The Millennium series)

Moćni ženski protagonista ujedno je i jedna od najjačih žena na ovoj listi. Vrhunski haker sa fotografskim pamćenjem, preživela je strašno detinjstvo što ju je učinilo antisocijalnom heroinom sa nasilničkom crtom. Okarakterisana od mnogih kao “feministička osveta anđela”, Lisbetinu (Lisbeth Salander) brutalnost ne osporavamo i jasno nam je zašto se našla među najmoćnijim ženskim likovima.

noomi rapace lisbeth salander the girl with the dragon tattoo Top 10 najmoćnijih ženskih likova u književnosti

Noumi Rapas kao Lisbet

Izvori fotografija: celsius1414.com, allmoviephoto.com, larsdatter.com, twilightsaga.wikia.com, flavorwire.com, andronico.wordpress.com

Prethodne tekstove iz serijala “Top 10” možete pogledati ovde.


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Comments