Odabir top 5 pesama koje su obeležile prvih osam meseci ove godine je značajno veći izazov nego ikad ranije. Najpre, šta uopšte znači da je pesma “ovogodišnja”? Sa ponovnim reizdavanjem starih albuma Taylor Swift – Fearless (Taylor’s version) i Speak Now (Taylor’s version), kao i reizdavanjem remiksa The Weekndove numere Die for You, koja je prvobitno objavljena 2016. godine, teško je uhvatiti nit pesama koje su zaista nove i onih koje su ponovno objavljene u vidu singlova.

U trenutku pisanja ovog teksta na Billboard Hot 100 listi, Cruel Summer od Taylor Swift se nalazi u top 5, a u pitanju je pesma koja je objavljena 2019. godine. Takođe, nekada je odrednica pojma “ovogodišnja numera” bila jasna kao dan, ali od pojave TikToka, polako se izgubila vremenska granica i modifikovala definicija značenja nove pesme. Korisnici TikToka iznova otkrivaju stara izdanja pesama iz dvehiljaditih, devedesetih, pa i osamdesetih. Tako su se pojedini hitovi još jednom našli na muzičkim listama godinama i decenijama kasnije od prvobitnog izdavanja. Još zanimljivija pojava su pesme koje nisu ni bile hitovi i ranije su prošle neopaženo, a u 2023. godini su zasijale na Billboardu.

Štagod neko pričao, nostalgično se prisećajući kako je “nekad sve bilo bolje” – uveravamo vas da 2023. godina i te kako ima šta da ponudi. Iako nijedna numera ne može da papira popularnosti  Flowers od Miley Cyrus, postoji još mnogo numera vrednih vaše pažnje. Bez daljeg odlaganja, ovo je…

Top 5 pesama koje su obeležile 2023. godinu (do sada)

Miley Cyrus – Flowers

Kao prvo mesto na našoj listi – izdvajamo Flowers, pesmu čije su razmere uspeha prevelike da bi mogle da se uporede sa bilo kojom drugom ovogodišnjom numerom. Iz očiglednih razloga – zaslužuje prvo mesto, a osim oborenih rekorda, ovu pesmu izdvaja i osnažujuća poruka koja podstiče ljubav prema sebi i žensku snagu. Pored toga što je postala najbrža pesma u istoriji muzičke platforme Spotify koja je dostigla milijardu strimova, postala je i druga pesma u istoriji koja je sakupila 100 miliona globalnih slušanja za manje od dva meseca. Hit je proveo 18 nedelja na prvom mestu Radio songs liste, postajući prva numera koja je dostigla ovaj uspeh još od Iris u izvedbi Goo Goo Dolls 1998. godine. Uz to, na najprestižnijoj muzičkoj listi Hot 100, Flowers je zauzimao top 10 čak sedam meseci.

Shakira, Bizarrap – ‘Bzrp Music Sessions, Vol. 53’

Numera je objavljena na samom početku godine i obeležila januar osnažujućim ženskim konceptom, koji slavi emotivnu i finansijsku nezavisnost žena, kao i napuštanje nezdravih partnerskih odnosa. Latino hit je privukao pažnju na globalnom nivou, naročito nakon što je obelodanjena situacija iz privatnog života pevačice, koja je bila inspiracija za biografski tekst pesme.

Olivia Rodrigo – Vampire

Ova pesma je definitivno zaslužila da se nađe u top 3 svih lista. Osim što je zvezda Olivia Rodrigo priredila vizuelni spektakl besprekornom estetikom muzičkog videa, uradila je nešto što se retko kad viđa u svetu muzike. Naime, svi smo navikli na premijere filmova, ali ova pevačica je napravila premijeru za spot numere. Tokom premijere, jedan od fanova ju je pozvao na svoju maturu, na šta je ona pristala, odgovorivši da će mu rado biti pratnja i zatraživši njegov broj telefona. Premijere muzičkih video klipova nisu uobičajena stvar, a vreme će pokazati da li je Olivia Rodrigo podstakla talas, koji će možda postati nova tradicija.

Lana Del Rey – A&W

Sedmominutna balada se istakla među novim izdanjima pevačice zbog svoje tematike. Naime, Lana Del Rey opevava iskustvo žene u današnjem društvu, ne otkrivajući da li je ta žena ona. Deo teksta naizgled daje odgovor kritičarima fizičkog izgleda muzičarke i glasi: Look at the length of my hair, and my face, the shape of my body, do you really think I give a damn. What I do after years of just hearing them talking? Diskusija o značenju i poruci pesme se na Redditu prednjači od trenutka objavljivanja. Umetnica se takođe osvrće na žrtve seksualnog nasilja i mizoginu atmosferu u kojoj društvo ne veruje ženi kad god progovori o preživljenoj traumi. If I told you that I was raped, do you really think that anybody would think I didn’t ask for it? I won’t testify, I already f*cked up my story – su snažne reči kojima se opisuje stanje društva i potresno žensko iskustvo.

Ice Spice, Nicki MinajPrincess Diana

Veća od pesme, takoreći pokret, Princess Diana je napravio pometnju i prekretnicu u ženskom repu, uz to obezbeđujući laskav nadimak “princeza Dajana” mladoj reperki Ice Spice. Prva kolaboracija između dve reperke je obeležila godinu i zauzela top 5 na Billboard Hot 100 listi. Ovaj muzički spot Barbiecore estetike, koja je uobičajena za stil Nicki Minaj – prethodio je novoj saradnji na soundtrackuBarbie World, a mnogi fanovi smatraju da prva numera slavi stvaralaštvo Ice Spice, dok je druga posvećena Nicki Minaj. Svakako, obe pesme predstavljaju osnaživanje žena i zajedništvo, kao i pravo osveženje na rep sceni.

Comments