Verovatno i sami znate da je trajna veza ideal – zato što čeznete da je ostvarite sa osobom sa kojom nećete uspeti. Zanemarujete sve znake upozorenja, prepuštate se zaljubljenosti i romantici (realnost je tako dosadna) i živite od vazduha. Visoko u oblacima. Vesti koje su odavno zastarele, glase – trajna veza se gradi na zemlji i na debelim temeljima. Na oblacima se ne gradi ništa. Odatle se pada. Na tvrdu zemlju, na kojoj se srce razbija u hiljadu komada.

Sretnete nekog, kliknete posle dva minuta, posle pet ste uvereni da ste sreli svoju srodnu dušu, jer se osećate kao da ga poznajete celog života. Hemija radi prekovremeno, proizvodeći najjače i najbolje droge od kojih najviše volimo da budemo zavisni – zaljubljenost, strast, romantika. Osećamo se kao da smo iznenada oživeli, kao da nas je probudio strujni udar i sada više nemamo vremena za gubljenje. Moramo da imamo sve, odmah – sa tom magičnom osobom koju ćemo obožavati do kraja života i za koju smo spremne sve da učinimo. Najmanje što ona može da učini za nas je da nam pruži priliku, a mi ćemo sve ostalo. Upotrebićemo sve iluzorne alate da od nepostojećeg, nestabilnog, toksičnog, preplavljujućeg i uznemirujućeg odnosa stvorimo ljubavno gnezdo, sigurnu kuću, atomsko sklonište – možemo mi to. Ljubav to može, a mi smo u službi ljubavi i spremni smo da služimo i robujemo, zauvek. Trajna veza je najmanje što večnost može da ponudi, a mi to zaslužujemo.

A sada onaj drugi scenario, koji vam je takođe poznat:

Upoznate nekog, deluje fino i pristojno. Razgovarali ste i dobro vam je išlo, dali ste mu sve svoje kontakte i prilično ste zadovoljni sobom. Niste uzleteli do visina koje obezbeđuju mahnit i uzbudljiv sunovrat, ostali ste razumni i staloženi. Rado odgovarate na njegove poruke, ali uopšte nemate želju da se dopisujete sve vreme. Proverite njegov profil tu i tamo, prijatno se iznenadite kad vas pozove i dani protiču, a vi ne primećujete sate koji prolaze između vaših interakcija. Sve je prijatno, lepo, mirno, nema drame, a vama je druga osoba sve simpatičnija i draža. Fino. Trajna veza deluje kao široki, lepo održavan put, na koji ste već zakoračili. I nastavićete, nastojeći da prevaziđete dosadu i osećanje krivice što tako dobru osobu ne volite onoliko koliko zaslužuje. Možda ćete prevazići to, možda ćete uspeti, možda ćete stvarno duboko zavoleti nekog ko zaslužuje da bude voljen i možda ćete shvatiti koliko ste sreće imali.

Da, rekli biste da trajna veza ima svaku šansu u drugom scenariju, ali vaše srce bi opet izabralo prvi. Zato što se u njemu dešava sve sa čime identifikujete ljubav. To je ta velika, romantična sila, koja menja život na najdramatičnije načine, koja vas obuzima i protiv koje ne možete da se borite, jer ona pobeđuje sve i u kojoj možete da budete glavna junakinja, zvezda sopstvenog filma. Nema veze što je to takav kliše, a uz to i izmišljen. Niko ne mašta o tome da upozna pristojnu osobu i da sa njom postepeno razvije odnos, da lagano gradi poverenje i bliskost i da nekog, vremenom, zavoli. Svi maštamo o tome da se ljubav obruši na nas i da nas zgromi, ali da se onda sve nekako sredi i da sve vrednosti koje obezbeđuju trajnu vezu niknu iz pepela i nastave da rastu. Uglavnom smo svi vrlo nerealni.

Nezdrava veza obično počinje magnetskom privlačnošću

Ne želite to da čujete, naročito zato što to već znate, ali romantika nije lepak za odnose, ona je iluzija. U većini slučajeva, magnetska privlačnost koju osećamo prema drugoj osobi ima drugu vrstu lepka – vođena je našom podsvesnom željom da ispravimo problem iz prošlosti.

Ako zbog roditelja nikada niste osećali da ste dovoljno dobri, možda će vas privlačiti momci koji su puni sebe i tretiraju vas kao da niste vredni njihove pažnje i ljubavi, odigravaćete scenario iz detinjstva, u pokušaju da ga prepravite.

Ako je vaš otac bio stroga i kritički nastrojena osoba, možda će vas privlačiti oni koji čiju je ljubav i odobravanje teško zadobiti, u pokušaju da se izlečite od povrede koju vam je nanelo osećanje odbačenosti u odnosu sa ocem.

Ne radite vi to namerno, to nisu svesne odluke, one se dešavaju duboko ispod površine u oblastima kojima ne možemo da pristupimo. Kad nekog sretnemo, odmah vršimo procene (takođe na nesvesnom nivou) – njegovo držanje, reči, ton, način na koji se izražava, koliko kontakta očima ostvaruje… Ako vam je u svemu tome nešto poznato, nešto što vas vezuje za nerešenu povredu iz prošlosti, to će se aktivirati i vi ćete biti magnetski privučeni. Takođe, možete nesvesno tražiti partnere koji imaju neki kvalitet koji je nedovoljno razvijen u vama. Ako ste vredni i odgovorni i uvek ste želeli da možete više da se opustite, može vas privući neko ležeran, ko je rasterećen brige o detaljima, ali ćete u nekom trenutku zaključiti da je to neodgovornost. A trajna veza se ne može održati samo na vašoj odgovornosti i disciplini.

Nezdravi odnosi skoro uvek počinju magnetskom privlačnošću. Problem je u tome što ih ne prepoznajemo kao nezdrave, jer smo naučeni da verujemo u ljubav na prvi pogled i romantičnu zaljubljenost.

Dalje od psiholoških faktora koji su ovde na delu, zaljubljenost generalno može biti opasna. Može dovesti do toga da idealizujete drugu osobu i previdite njene mane. Pošto je on tako savršen, vi se plašite da budete ono što jeste, jer kako biste mogli sa tim što jeste da parirate savršenstvu?

Ne želite da kažete nešto pogrešno i uplašite ga, tako da niste iskreni u svojim interakcijama. Oslanjate se na njegovo odobravanje tako da postajete očajnički zavisni. Ponašate se poput narkomana u krizi.

Pročitajte i ovo: Kako da gradite i negujete zdravu vezu

Zdrava i trajna veza se polako gradi

Sa druge strane, zdrave veze obično počinju obostranim interesovanjem i privlačnošću koja postepeno raste. Ako ovo možete da prihvatite i internalizujete (usvojite te vrednosti i počnete da ih praktikujete), to će zauvek promeniti vaše shvatanje partnerskih odnosa.

Najbolji način da ostvarite zdrav odnos jeste da idete polako – da date dovoljno vremena i prostora da se trajna veza uspostavi i razvija organski.  Da lagano raste, i napreduje, umesto da vas odjednom preplavi u emotivnom cunamiju.

Snažna osećanja nisu nikakav preduslov, niti garancija za trajnu vezu. Imperativ je da imate osnovnu kompatibilnost, zajedničke ciljeve, interesovanja i vrednosti, na kojima možete graditi odnos. A da biste ustanovili da li kompatibilnost postoji, potrebno je da sa drugom osobom idete u lagane šetnje, umesto da uzjašete raketu.

Treba da zadržite svoju samostalnost i vreme za sebe, da imate i aktivno vodite svoj život, umesto da provodite zajedno svaki slobodan minut, razgovarate satima telefonom, viđate se kad god je moguće i odbacujete sve druge planove, da biste napravili mesta za drugu osobu. Snažna žudnja za prisustvom druge osobe može postati problematična, jer vam veza može postati smisao života i vaša jedina sreća i možete zanemariti sve druge aspekte svog života. A i bićete stalno uznemireni i iscrpljeni, jer nećete moći da se odmorite od emocionalnog uzbuđenja i prevelike stimulacije. Zatim, ako shvatite da osoba u koju ste se zaljubili nije prava za vas i da trajna veza nije opcija, možete biti već previše duboko, da biste se lako izvukli iz tog odnosa. Možete se okrenuti tvrdoglavim romantičnim uverenjima da će ljubav sve pobediti i provesti godine sa nekim sa kim ćete na kraju ipak doživeti brodolom.

Šta da radite da bi trajna veza uspela

Iskusite ludu zaljubljenost i iskusite postepeno upoznavanje – i učite iz tih iskustava. Momak u koga ste ludo zaljubljeni može ispasti gubitnik, a onaj drugi, koji vam ne izaziva vrtoglavicu, mogao bi biti ljubav vašeg života (dešavalo se, bezbroj puta).

Budite pametni – to će biti teško kada ste ludo zaljubljeni, a biće mnogo lakše sa nekim ko vam je prijatan i drag. Ako ste tek upoznali nekog, pokušajte da se viđate sa njim jednom do dva puta nedeljno i u međuvremenu nastavite sa svojim životom. Skratite telefonske razgovore i nemojte provoditi noći dopisujući se. Dajte sebi vremena da tu osobu upoznate i odlučite da li vam ona odgovara. Redovno čekirajte stvarnost – uverite se da ste razumni i da jasno procenjujete i rezonujete. Ako možete da prepoznate mane i nedostatke druge osobe, verovatno ste dovoljno razumni. Ako ne vidite mane, znači da se ludo zaljubljeni – svako ima mane i one nikada nisu tako dobro sakrivene da ne možete da ih primetite.

Uverite se da imate slične vizije budućnosti – trajna veza neće uspeti ako on planira da uređuje gazdinstvo na selu, planirajući da se posveti proizvodnji zdrave hrane, dok vi ne možete da zamislite život van urbane sredine – sve važno što postoji, dešava se u gradu. Nemojte verovati da će ljubav premostiti ovakve razlike – mnogo puta se dešavalo da par raskine posle dužeg vremena (trajna veza iznenada prekorači rok trajanja) zbog nekog problema koji je bio očigledan na samom početku, ali ga par nije razmotrio i uvažio – različite religije, jedna osoba ne želi da ima decu, ambicije koje ih vode na suprotne krajeve sveta… U svakom od ovih slučajeva, ljudi su verovali da će se stvari magično razrešiti (odnosno, da će onaj drugi promeniti stav i podneti žrtvu). Da su razmišljali na početku, poštedeli bi sebe bola i gubitka.

Ali emocije ne možete držati pod strogom kontrolom, popisane i odložene u folder. One stvaraju nered i to je tako tokom celog života. Trajna veza nije mirna luka u zavetrini, zaštićena od svih oluja i brodoloma. Potrebno je da nađete način da ostanete bistre glave, da zadržite jasnoću i objektivnost, dok prolazite kroz vrtloge emocija.

Pročitajte i ovo: Kako izgleda zdrava veza?

Naslovna fotografija: instagram.com/autehnticlovepresets

Brankica Milošević

Comments