U svakom gradu u kom sam boravila mogu izdvojiti nešto zbog čega mi ostaje drag. Ali u Barseloni volim sve. Njena je arhitektura perfektna, njen urbanizam je odmeren, njena klima je prijatna, njeni su parkovi za primer, njena je energija vibrirajuća, njeno je i more i sunce i brda su oko nje, njeni su ljudi i boje i najsitniji detalji. Sve je njeno.

1 mapa barselone 1 #travelinspo: Barselona u 4 dana

Najviše sadržaja iz ovog teksta se nalazi u ovom delu grada

Neću vam pričati o Barseloni kao turističkoj destinaciji, o nazivima, periodima, umetničkim pravcima, neću nabrajati godine, ništa od onoga što možete pročitati bilo gde neću reći. Želim da vam pokažem kako ovaj grad izgleda kada pogledate malo detaljnije, kada se približite i udubite.

2 rambla 1 #travelinspo: Barselona u 4 dana

Pešačka ulica La Rambla

Kretala sam se uglavnom u okvirima ovih pet tačaka: tvrđave Monžuik (Castell de Montjuic), Španskog trga (Placa d’Espanya), trijumfalnog luka (Arco de Triunfo de Barcelona), parka Citadela (Parc de la Ciutadella) i obale mora. Samo par puta sam iskočila iz okvira da bih videla Gaudijeve zgrade. Sobu sam iznajmila u blizini ulice La Rambla (ili Las Ramblas – crvena, tačkasta linija na mapi) i ta lokacija je bila idealna za zakletog pešaka kakva sam ja.

3 fontana i arena 1 #travelinspo: Barselona u 4 dana

Fontana u parku Citadela i Arena na Španskom trgu

Ako izuzmem odmaranje na plaži i obali, o čemu možete pročitati u prethodnom tekstu, šetnju gradom bih podelila u 4 dana. Ovim tempom se nećete umoriti, imaćete dovoljno vremena da laganim hodom od jedne do druge tačke isput razgledate i otkrijete još mnoga interesantna mesta, popijete kafu i ručate. Ali ako vam se žuri i nemate toliko vremena, iskoristite javni prevoz i brže povežite udaljene delove grada.

4 bokeria 1 #travelinspo: Barselona u 4 dana

Delić ponude na pijaci Bokerija

Prvi dan: sa Avenije Paralel, kod metro stanice bliže moru, polazi i gondola kojom stižete do tvrđave Monžuik. Na ovom brdu su brojni sadržaji razbacani u velikom parku. Prvenstveno tvrđava, zatim su tu muzeji, sportski tereni, igrališta za decu, razne umetničke instalacije, restorani i kafei, a brojna su i mesta sa kojih se grad i more mogu posmatrati sa visine.

5 mnc 1 #travelinspo: Barselona u 4 dana

Pogled ka Muzeju nacionalne umetnosti Katalonije

Dalje se parkom stiže do fantastičnog Muzeja nacionalne umetnosti Katalonije (MNAC). Ako dolazite do njega kroz park prići ćete mu sa zadnje strane, a kada obiđete do glavne fasade, sa platoa možete videti skoro ceo grad i planine koje ga okružuju sa druge strane.

6 pogledi 1 #travelinspo: Barselona u 4 dana

Pogledi na grad sa visine

Ispred muzeja, dole niz brdo na kom stoji, ređaju se fontane i drvoredi, zidane kule i jarboli sa zastavama, platoi u nivoima. Zbog toga je i pogled od dole ka muzeju jednako fascinantan. Ovo naročito postaje zanimljivo kada se uveče upale svetla i zasvira muzika kod Magične fontane (Font Magica de Montjuic), a voda prska u njenom ritmu. Fontana ima raspored svojih predstava, one se ne odvijaju svakog dana  pa je dobro proveriti unapred da ne biste propustili ovaj spektakl.

7 trijumfalni luk 1 #travelinspo: Barselona u 4 dana

Trijumfalni luk

Ovaj niz iz pravca muzeja se završava Španskim trgom, koji sam po sebi nije bitna tačka, jer je to zapravo veliki kružni tok. Ali, na prekoj strani ove kružne saobraćajnice stoji šoping centar, smešten u nekadašnjoj areni za borbu bikova, i zadržao je prvobitnu fasadu. Kod njega je interesantno to što na krovu ima veliku terasu sa baštama restorana i kafea, pa je pogled ka muzeju odličan.

8 arhitektura 1 #travelinspo: Barselona u 4 dana

Čudesna arhitektura Barselone

Comments