Retko pričam priče sa letovanja jer retko letujem. Iako volim more, ipak volim da ga spojim sa nekim lutanjem po okolini. No krajem prošle sezone jesam letovala i to na Tasosu. Znam da je većina uveliko upoznata sa grčkim plažama i ostrvima, ali je za mene ovo bio prvi put. Pa sam tako bila preplavljena utiscima sa tasoskih (jel’ se tako kaže?) plaža.

1 alexandra 1 #travelinspo: Najlepše plaže Tasosa

Hotel Alexandra Lux

Zbog toga ću ovde pisati samo o nekoliko plaža u koje sam se zaljubila, iz različitih razloga. Reći ću vam i zbog kojih.

2 alexandra 1 #travelinspo: Najlepše plaže Tasosa

Hotel Alexandra Lux

Sve ove plaže nanizane su duž južne obale ostrva, a prva i krajnja su međusobno udaljene oko pola sata vožnje. Stoga je zgodno da se smestite na primer u Potosu, pa se odatle provozate od jedne do druge, autobusom recimo. Više sadržaja imate u Potosu i manjem mestu do njega, Pefkariju. A osamljeniji smeštaj možete naći u blizini ovih plaža koje ću opisivati.

3 alexandra lux 1 #travelinspo: Najlepše plaže Tasosa

Hotel Aleksandra Lux

Plaže u mestima Potos i Pefkari, smeštena jedno do drugog, nisu naročite lepote. Prva je dugačka i peščana, prilično obična, a druga dosta kraća i šljunkovita. Ali između njih se nalazi uvala koju dele auto-kamp i luksuzni hotel Alexandra. Ova plaža ima plavu zastavicu, šljunkovita je, a u nekim delovima plićaka taj šljunak prelazi u stene zbog čega su postavljene plutajuće staze – pontoni, sve do dubine i odlične su za skakanje u more. Ovaj hotel već u septembru otvara svoje sadržaje i za one koji nisu njegovi gosti, pa smo mi koristile njihovu plažu, bazene, ležaljke, i sve što uz to ide. Skakanje sa pontona je bilo toliko zabavno da smo jednom prilikom samo to radile duže od sat vremena. Ovo mesto preporučujem za evociranje dečijih igara u moru, trošenja energije i smejanje.

4 rosonkremos i notos 1 #travelinspo: Najlepše plaže Tasosa

Rosonkremos i Notos

Od Potosa se može peške stići do plaže Rosonkremos, uz magistralu za oko 45 minuta. Ova plaža je ujedno i prva autobuska stanica posle Potosa, da znate ako ne želite da šetate. Smeštena je u uvali koju jednim delom koristi hotel, a ostatak je slobodan. Baš ovde je voda najtoplija. Plaža je peščana, čista i korišćenje ležaljke i suncobrana dobijete uz poručeno piće, a cene su povoljnije od ostalih plaža na kojima smo bile.

5 psili ammos 1 #travelinspo: Najlepše plaže Tasosa

Psili Ammos

Pored nje je jedna još manja uvala, takozvana plaža Notos. Mnogi je hvale više nego ovu prethodnu, mada su po mom mišljenju iste u pogledu peska i vode. Ovde je znatno veća gužva upravo zbog toga što je sama plaža minijaturna. Od jedne do druge možete doći na dva načina, ili preko magistrale, ili lagano preko stena i kamenja da obiđete brdašce koje ih razdvaja.

6 aliki 1 #travelinspo: Najlepše plaže Tasosa

Aliki

Comments