Između dve velike sezone: jesen/zima i proleće/leto, modne kuće predstavljaju svoje resort ili cruise kolekcije – veći brendovi u vidu revija na najlepšim destinacijama sveta, a manji u vidu kampanja. Trendovi iz resort 2025. kolekcija su se zato već iskristalisali!

Danas, sa potpunim pregledom kolekcija, znamo šta da očekujemo u vezi sa trendovima koje ćemo nositi – i koji će se dodatno razvijati sa dolaskom jeseni. U ovogodišnjem nizu resort linija, večernja odeća je bila pomešana sa dnevnom odećom, dok su se komadi za plažu stapali sa onima za kancelariju.

Louis Vuitton je predstavio kolekciju u Barseloni, Gucci u Londonu, Max Mara u Veneciji, Chanel u Marseju, Dior u Škotskoj… Koji trendovi ih povezuju?

Trendovi iz resort 2025. kolekcija

Kobalt-plava i maroon bordo boja

Trendovi boja uvek počinju kolekcijama luksuznih brendova, a sudeći po resort revijama, “it” nijanse biće kobalt-plava i maroon bordo. Kobalt-plava je korišćena i u komadima ležerne i u odeći za večernje prilike. Boja koja je zadržala status popularnosti, međutim, bila je maroon bordo, koja se uglavnom pojavljivala u formi kože ili se sukobljavala samo sa tonovima kao što je bebi-roze.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by coperni (@coperni)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GUCCI (@gucci)

Prozirne tkanine

Trend favorizovanja transparentnih autfita bila je još jedna karakteristika ovogodišnjih resort kolekcija, bilo u obliku čipke ili u potpunosti providnih tkanina koje su malo šta ostavljale mašti. Ovde smo još jednom videli oživljavanje popularnog trenda donjeg veša kao svakodnevne odeće, koji je već dugo aktuelan. Prozirne suknje, na primer, oživele su kao samostalni odevni komadi upareni sa jaknama ili majicama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GUCCI (@gucci)

Duge košulje i bluze

Silueta viđena u mnogim kolekcijama dolazila je u obliku gornjih odevnih komada koji su se širili u fluidne oblike, od kojih su se neki “vukli” iza modela u dramatičnom stilu šlepa. Pojedini dizajneri su zauzeli formalniji pristup, koristeći košulju koja se preliva u punije suknje. Drugi su se držali tankih materijala, evocirajući epohu sedamdesetih godina kroz zvonaste rukave.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @missbottega_

Srednjovekovne siluete

Činilo se da su mnogi dizajneri gledali na daleka vremena kao inspiraciju za današnje vreme. Posebno inspirativna im je bila muška odeća srednjeg veka, u vidu Doublet sakoa, koji je uticao na siluete i krojeve gornjih odevnih komada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VERNER (@thisisverner)

“Balon” porubi

Za mnoge milenijalce, “balon” suknje verovatno dočaravaju sliku školske priredbe. Ipak, kao što znamo, modni trendovi imaju sposobnost da pobegnu od stvarnosti neizbežnog starenja, pa se čini da su “balon” porubi na suknjama i haljinama na korak od povratka u garderobu širom sveta. To pokazuju brojne resort kolekcije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)

Animal dezeni

Ako je postojao dezen koji je vladao resort kolekcijama, to je bio leopard print. Uprkos tome što je sam po sebi karakterističan, mnogi dizajneri su mu prilagodili izgled da se poklopi sa njihovom estetikom, što je rezultiralo mešavinom nijansi, oblika i aplikacija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GANNI (@ganni)

Metalik nijanse

Dok su metalik nijanse samo povremeno vodeće u sezonskim kolekcijama, za resort revije bile su u srži trendova, donoseći estetiku futurizma. Njihovo prisustvo su uglavnom obeležile delikatne teksture koje podsećaju na folije, a korišćene su na komadima poput grudnjaka ili blejzera.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BEC + BRIDGE (@becandbridge)

Pročitajte i ovo: “Kopenhagen” bluze su ove sezone najlepši letnji trend iz Skandinavije

Naslovna fotografija: instagram.com/gucci

Božica Luković

Comments