Poslednjih nekoliko godina, konzervirani kokteli, TikTok recepti i raznorazni vidovi lunch paketa su postali nezaobilazni u kuhinjama širom sveta, ali šta nas to očekuje u 2023. godini? Od nu-wave kroasana do veganskog sira, evo šta – i kako – stručnjaci misle da ćemo jesti i piti ovih 12 meseci.

Ovo su trendovi u hrani 2023.

Nu-wave kroasani

Kroasani u poslednje vreme doživljavaju “svoj momenat”, pojavljujući se u raznim varijantama i sa raznim prilozima. Nakon tradicionalnih praznih i čokoladnih, sad imamo i kroasane sa vanilom i karamelom, kao i slane sa šunkom i raznim vrstama sira. Kao da ovo nije dovoljno, nu-wave kroasan može poslužiti kao svojevrsni doručak, jer između testa može sadržati sastojke kao što su jaje, meso i povrće, kao što ga pravi jedan restoran u Londonu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FALLOW (@fallowrestaurant)

Desert od mesa i povrća

Trendovi u kulinarstvu se iz dana u dan menjaju, pa primećujemo i promenu pristupa pravljenja klasičnih vidova deserta, pa kuvari prave poslastice koristeći meso, povrće i druge ukusne sastojke u cilju stvaranja celokupnog kompleksnijeg ukusa. Na primer, jedan popularni italijanski restoran služi čokoladni mus sa chorizo sladoledom i šeri sirćetom, dok jedan iz Londona pravi desert od koštane srži, koji se servira u koštanoj šupljini. Pojedini od restorana sa Mišelinovim zvezdicom prave mille feuille sa Baron Bigod sirom, celerom i vrućim medom, a drugi na meniju imaju osvežavajući smrznuti desert od jabuke i celera koji se služi uz čizkejk od vanile. 

Konzervirana hrana

Budući da se mnogi okreću jeftinijim sastojcima, velika je verovatnoća da će se povećati potražnja sardina i druge konzervirane hrane, pa je izvesno da će se to desiti i u stranim i domaćim restoranima. Sardine su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, ukusne su i raznovrsne. Jednostavno ih je pronaći po marketima i prilično su pristupačne. Savršene su za dodatak salatama, testeninama, pa čak i u tostu. Možete napraviti umak od sardine sa krem sirom, limunom i peršunom, uz koji možete dodati krekere, kisele krastavce i drugo povrće. 

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za smuti koje ćete obožavati

Hrana pržena u dubokom ulju

Da, zvuči nezdravo, ali postoje načini da hranu prženu u dubokom ulju učinite zdravijom, a da ne izgubi ukus. Bitno je da namirnice prvenstveno isečete na približno iste parčiće kako bi se ravnomerno pržila, a potom je ostavite da odstoji bar 30 minuta pre prženja. Hranu pripremajte u dubokoj posudi (ulje bi trebalo da zauzme trećinu posude), i pržite iz više puta manje količine hrane kako ne bi opala temperatura ulja, a hrana postala masna. Nakon prženja, hranu stavite na ubrus ili rešetku kako bi se oslobodila viška masnoće. Dok je vruća, na hranu odmah nanesite prelive i začine kako bi bili lepo upijeni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by karen gilsenan (@kandpreadme)

Puževi

Kao i kroasani, i puževi (iliti franc. escargot) doživljavaju “svoj trenutak”. Iako prvenstveno asociraju na gastronomiju Francuske i pojedinih mediteranskih zemalja, jelovnici koji u ponudi imaju puževe se pojavljuju i po drugim regionima sveta. Na primer, u jednom restoranu u Dablinu ćete ih naći u omletu u bordelaise sosu, dok su u drugom u Londonu služeni u somunu u masti i koštanoj srži.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 이선 (@rome_jean)

Veganski sir

Poslednjih godina, veganska hrana nesumnjivo postaje sve prisutnija na menijima mnogih restorana, ali i privatnih domova. Pored toga što je zdravija, veoma često nema nikakve razlike u ukusu od uobičajene hrane. Veganski sir, na biljnoj bazi, postaje neizostavni deo raznih obroka, a kreatori su ga po ukusu napravili jednako superiornog kao i njegove neveganske verzije. Verujte nam, za koju god verziju veganskog sira da se odlučite – nećete pogrešiti!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Café vcake (@vcake.cafe)

Pročitajte i ovo: Ukusni i jednostavni recepti sa TikToka koji su postali viralni

Naslovna fotografija: instagram.com/fallowrestaurant

Dušan Veselinović

Comments