S početkom nove godine dolazi i veliki broj predviđanja kada su u pitanju trendovi, a u tu listu su uključeni i trendovi za krečenje sobe. Uvek je uzbudljivo videti šta je trenutno popularno u sferi dizajna enterijera, a znate da mi uvek volimo da izdvojimo sve ono što nam se najviše dopada, i što nas očekuje tokom godine. Sigurno znate da biranje boje za sobu nije jednostavan posao, ali zahvaljujući društvenim mrežama i internetu uvek možemo da se uverimo u to šta drugi vole da koriste – i da to rekreiramo. Ako tražite način da osvežite enterijer početkom godine, ili u toku godine, izabrali smo naše omiljene boje, koje jedva čekamo da vidimo.

Trendovi za krečenje sobe – evo koje boje nas očekuju u 2023.

Topli braon tonovi

Pojedini stručnjaci za dizajn enterijera smatraju da će se u toku 2023. godine sve više videti topli braon tonovi, koji će praktično definisati enterijere. Ova boja se savršeno uklapa sa nostalgičnim osećajem, ako ka tome težite prilikom uređenja enterijera, kao i sa vintage komadima u vidu dekoracije. Braon tonovi su sjajni jer znate da će se uklopiti uz većinu nameštaja i ne zahtevaju previše eksperimentisanja. Svoj prostor možete dodatno da istaknete tako što u njega unesete teksture kao što su pleteni komadi, ratan, ili ukrase koji imaju hrapavu, reljefnu teksturu.

Tamnoteget i crna

Tamni i duboki tonovi boja će u velikoj meri biti popularni tokom ove godine, sa velikim akcentom na nijanse plave i crnu. Štaviše, smatra se da će dobiti istu količinu pažnje koliko su neutralne boje dobile u poslednje dve godine. Ako vam deluje kao da je farbanje zida u crnu ili drugu tamnu boju katastrofalna ideja, imajte na umu da su one veoma univerzalne, poput klasičnih sivih i belih tonova. Isprobajte ih bilo gde u kući – dnevnoj ili spavaćoj sobi, pa čak i trpezariji, i bićete iznenađeni krajnjim rezultatom.

Pročitajte i ovo: Radite od kuće? Evo kako će uređenje radne sobe povećati vašu produktivnost

Odvažne crvene nijanse

Ako ste ispratili Pantone boju godine za 2023, onda verovatno znate šta već očekuje – pred nama je era bogatih i odvažnih nijansi crvene boje. Iako ova porodica boja možda nije za svakoga, nijanse poput purpurnocrvene (magenta) ili grimiznocrvene su savršene za sve one koji žele da unesu energiju u svoj prostor. Preporučujemo vam da isprobate i mat tonove ako se odlučite za neku od ovih boja, kako biste smanjili jačinu boje na zidu.

Prirodni zeleni tonovi

Ako se samo prisetite trendova iz 2022. godine, onda znate da je boja žalfije (sage green) bila jedna od najpopularnijih boja za farbanje zidova. Ni ove godine nas neće napustiti prirodni tonovi, jer nas očekuju tamnije nijanse zelene, koje možemo videti na zimzelenom drveću. Biranjem ovakvih boja nam dozvoljava da se u potpunosti spojimo sa prirodom, što je dobro kad nam je potrebno da se umirimo, a zelena je savršena boja za to.

Neturalne blede boje

Kao što je dvehiljaditih godina svaki dom imao sive zidove, tako će 2023. godine preovladati topli, skoro roze neutralni tonovi. To su nijanse poput terakote, zemljane boje gline, kao i bež koja je na ivici rumene nijanse. Neutralne boje su sjajne ako više volite boho enterijere, ili želite da uskočite na trend mediteranskog dizajna enterijera, koji će takođe preovladati 2023. godine. Tople boje će uvek učiniti da se osećate veselo kada se nalazite u svom omiljenom prostoru, pa je možda dobra ideja da svoju spavaću ili dnevnu sobu ofarbate upravo u ovu boju, jer tamo provodite i najviše vremena.

Trendovi za krečenje sobe – psihološki odabrane boje

Ako se baš mučite sa time koju boju ćete iskoristiti u svom domu, možda vam psihologija može pomoći u tome. Ljudi se sve više vode psihologijom kad je u pitanju odabir boje za dom, kao i nijansama koje nude specifična emotivna stanja ili raspoloženja. Na primer, možete izabrati plavu za umirujuću atmosferu, ili zelenu kako biste poboljašli razmišljanje, a narandžastu za pozitivnu energiju i razigranost.

Kada stručnjaci jednom odrede koji trendovi za krečenje sobe će biti aktuelni, teško je da će se to promeniti, s obzirom na determinisanost industrije dizajna enterijera. Svakako smo tek na početku godine, i ostaje nam da vidimo koje boje i tonovi će se priključiti ovoj listi, i kakvi trendovi za uređivanju doma nas očekuju.

Pročitajte i ovo: Trendovi u dizajnu enterijera na koje treba da obratite pažnju u 2023.

Naslovna fotografija: pinterest.com

Nenad Grubanoski:

Comments